Τρ. Κύπρου: Ξεπερνούν τα μισό δισ. ευρώ τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της

Ακίνητα αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Κύπρου και μεγάλο τμήμα του αφορά εκατοντάδες εμπορικά ακίνητα, γραφεία, ενώ καταγράφονται ξενοδοχεία και κατοικίες.

Τρ. Κύπρου: Ξεπερνούν τα μισό δισ. ευρώ τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της
2'

Σύμφωνα με τους λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου, για το 2014, το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα που κατέχονται προς πώληση είναι αξίας 533,16 εκατ. ευρώ, από 495,65 εκατ. ευρώ το 2013. Το θέμα των ακινήτων, σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναμένεται σύντομα να εφαρμοσθεί ο νόμος των εκποιήσεων, αλλά και γιατί οι τράπεζες ζητούν από την Κεντρική Τράπεζα να τους επιτραπεί η ανάπτυξη και η ενοικίαση ακινήτων, μέχρι να γίνει η εκποίηση τους. Επίσης να μπορούν να τα διατηρούν στα βιβλία τους για διάστημα πέντε αντί τριών ετών που είναι σήμερα

Εξάλλου, οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου, μετά τη φορολογία, για το 2014, ανήλθαν στα 261 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το Συγκρότημα. Σημειώνεται ότι στα προκαταρκτικά της αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ζημιές για το 2014 ύψους 256 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαρτίου του 2015, η χρηματοδότησή της από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώθηκε περαιτέρω, σε 6,9 δισ. ευρώ και σε 800 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Ο δανεισμός από τον ELA είχε μειωθεί σε 7,4 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ ο δανεισμός από την ΕΚΤ είχε μειωθεί στα 880 εκατ. ευρώ

Σε σχέση με τις προοπτικές, η Τράπεζα Κύπρου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι συνεχίζει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και των στρατηγικών του στόχων με σκοπό να καταστεί ένα πιο δυνατό, στοχευμένο ίδρυμα, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι βασικοί στρατηγικοί πυλώνες είναι:

-Περιορισμός της επιδείνωσης και αναστροφή της αυξητικής τάσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

-Oμαλοποίηση της χρηματοδοτικής δομής του Συγκροτήματος και μείωσης του ΕLΑ.

-Επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες στην Κύπρο μέσω της χρηματοδότησης υποσχόμενων τομέων της οικονομίας και έξοδος από μη κύριες αγορές.

-Επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας, διευρύνοντας τα κανάλια εξυπηρέτησης πελατών με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

-Διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας του με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας, της απομόχλευσης και της πώλησης μη κύριων περιουσιακών στοιχείων.

-Δημιουργία αξίας για τους μετόχους και για άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

πηγη ΑΜΝΑ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή