Άιντε: Θα γίνουν σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα στο περιουσιακό

Το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ισχύει τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και για τους σημερινούς χρήστες, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε για την Κύπρο, ο οποίος ανέφερε ότι τα ατομικά δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά και για την εφαρμογή τους θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της αποζημίωσης, της ανταλλαγής ή της επιστροφής.
2'

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χαβαντίς ο κ. 'Αιντε είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας μιας επιτροπής για τα ακίνητα σε περίπτωση λύσης, όμως διέψευσε ότι αυτή έχει ήδη σχηματισθεί.

Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υποστηρίζει σε κορυφαίο επίπεδο τη διαδικασία.

Πιστεύει, είπε, ότι είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η διαδικασία είναι πολύ σοβαρή και πραγματική αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας και δύσκολο έργο που πρέπει να γίνει, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν πείθεται στις συναντήσεις που έχει ότι η Τουρκία θέλει να λύσει το Κυπριακό, απάντησε ότι αισθάνεται έντονα πως η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνοντας ότι ένας πιο ενεργός ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διζωνικότητα και δικοινοτικότητα, ο κ. Αιντε είπε ότι είναι σαφές ότι η λύση θα είναι δικοινοτική και διζωνική. Κάτι τέτοιο δεν έχει εγκαταλειφθεί και κανένας δεν απαίτησε να εγκαταλειφθεί η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι τέτοιες υποψίες είναι αβάσιμες.

Όσον αφορά το σύστημα εγγυήσεων, είπε ότι για να αλλάξει θα πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπιστεύονται η μία την άλλη και να γνωρίζουν ότι είναι κοντά σε λύση. “Η αίσθηση της εμπιστοσύνης θα πρέπει να προέρχεται από την ίδια τη λύση. Μόνο η ύπαρξη του αισθήματος της εμπιστοσύνης μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή στα στρατιωτικά θέματα”.

Θεωρεί δε ότι μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να εξαφανίσει τις ανησυχίες τους. Υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Σε ερώτηση αν οι Τούρκοι έποικοι θα σταλούν πίσω στην Τουρκία ή όχι, ο Έσπεν Μπαρθ Αιντε είπε ότι το θέμα της ιθαγένειας είναι ένα πολύ πολυδιάστατο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως προς το ποιος θα είναι πολίτης στη μελλοντική Κύπρο.

Προσπαθούν, είπε, να δημιουργήσουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των αξιών και αρχών. Για το λόγο αυτό, η λύση θα είναι συμβατή με την αρχή των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις