Άλλοι δύο ήρωες της τουρκικής εισβολής κηδεύτηκαν στην Κύπρο

Στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στη Σαλαμιού συγκεντρώθηκαν όλοι, φίλοι και συγγενείς του ήρωα Λοχία Περικλή Περικλέους, μέλους του εφεδρικού σώματος που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα, απευθύνοντας ύστατο χαιρετισμό με όλο το σεβασμό, την τιμή και την εκτίμηση που του πρέπει.

Άλλοι δύο ήρωες της τουρκικής εισβολής κηδεύτηκαν στην Κύπρο
9'

Της νεκρώσιμης ακολουθίας για τον ενταφιασμό των λειψάνων του ήρωα της αντίστασης Περικλή Περικλέους, προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ενώ μίλησαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Δρ. Λεωνίδας Φυλακτού.

Ο κ. Φωτίου στο χαιρετισμό του ανέφερε πως θέση της Κυβέρνησης είναι και παραμένει ότι οι οικογένειες των ηρώων μας δικαιούνται και θα έχουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε προβλήματα και τις δυσκολίες.

Δυστυχώς, οι συνέπειες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, είπε ο κ. Φωτίου, εξακολουθούν να είναι τραγικές για πάρα πολλούς από τους συμπατριώτες μας, αφού ακόμη κηδεύουμε νεκρούς μας, ακόμη ψάχνουμε για τους αγνοούμενους μας, ακόμη προσπαθούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που προκάλεσε η προδοσία και η καταστροφή της πατρίδας μας το καλοκαίρι του 1974.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ο Περικλής Περικλέους, ήταν μεταξύ εκείνων που αντιστάθηκαν γενναία στο φασισμό και υποστήριξαν τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, χωρίς να διστάσουν να θυσιάσουν ακόμη και την ίδια τη ζωή τους.

Λοχίας του Εφεδρικού Σώματος – όπως ανέφερε - έμεινε πιστός στον όρκο του και στις αξίες που τον γαλούχησε η οικογένεια του και το Σώμα που υπηρετούσε.

Η κηδεία των λειψάνων του Περικλή Περικλέους, όπως και οι κηδείες και μαζί τα μνημόσυνα των άλλων ηρώων μας που υπερασπίστηκαν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, δεν μας επιτρέπουν, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, να εφησυχάσουμε ούτε στιγμή και να απομακρυνθούμε από τον υπέρτατο στόχο της δικαίωσης της θυσίας και των αγώνων τους.

Εξέφρασε επίσης την επιμονή του στο δίκαιο της εθνικής μας υπόθεσης, στη διατήρηση άσβεστης της φλόγας της επιστροφής στα σκλαβωμένα μας μέρη, στις περιουσίες και στα ιερά και τα όσια μας, αλλά και την ίδια ώρα – όπως είπε- “δεν ξεχνούμε και τα όσα δεινά έφεραν στην πορεία μας η προδοσία και η διχόνοια”.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως έχοντας πάρει πια τα διδάγματα από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, θα πρέπει όλοι να καταστήσουμε συνείδηση και βαθύ μας πιστεύω ότι μόνο σε συνθήκες ενότητας και ομοψυχίας, χωρίς νέες διχόνοιες και εμμονές που επηρεάζουν την κρίση και μας αποπροσανατολίζουν από τον τελικό στόχο, μπορούμε να επιτύχουμε στον αγώνα μας, ώστε επιτέλους να επικρατήσει το δίκαιο, η ελευθερία και η δημοκρατία σε ολόκληρη την πατρίδα μας, για όλους τους κατοίκους της.

Πρόσθεσε πως αναζητούμε μια λύση, η οποία θα φέρει τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, που θα διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, μόνιμη και λειτουργική, που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας και θα είναι σύμφωνη με τις διεθνώς παραδεκτές αρχές δικαίου, καθώς και τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια τέτοια λύση οραματιζόμαστε αναλογιζόμενοι το χρέος και τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα, αλλά και απέναντι στους ήρωες και τους μάρτυρες μας, κατέληξε.

Την αντρεία του Περικλέους εξήρε ο Αρχηγός Αστυνομίας

Σε ομιλία του ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελείται η σημερινή κηδεία εντείνουν ακόμη περισσότερο την τραγικότητα της θυσίας του Περικλή. Η μοίρα, συνέχισε, έπαιξε, δυστυχώς, ένα ακόμη σκληρό παιχνίδι στον ίδιο μετά θάνατο και στην οικογένεια του συνεπεία ενός σοβαρού λάθους που έγινε κατά την ομολογουμένως δύσκολη διαδικασία των εκταφών και ταυτοποιήσεων των πεσόντων πριν από οκτώ περίπου χρόνια.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως το λάθος αυτό διαπιστώθηκε κατά τις πρόσφατες εκταφές στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και επανορθώνεται σήμερα.

Σαράντα δύο χρόνια μετά, τα ιερά λείψανα του ήρωα θα ταφούν στη γη που τον γέννησε και που τον ανέθρεψε έως τα 18 του χρόνια, οπότε και εντάχθηκε στο Εφεδρικό Σώμα και μετοίκησε στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του ήρωα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε “είθε το γεγονός ότι σήμερα πραγματοποιείται η ταφή των λείψανων που όντως ανήκουν στον δικό σας άνθρωπο, να γαληνέψει σε κάποιο βαθμό την ψυχή σας και να απαλύνει ελαφρώς την οδύνη που αισθάνεστε. Παρά τον πόνο και τη θλίψη, έχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε τεράστια περηφάνια για τον Περικλή, που με την τόλμη, την αντρειοσύνη και την αυταπάρνηση που επέδειξε, πέρασε στο πάνθεον των ηρώων”.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Λάμπρο Θεμιστοκλέους, συναγωνιστή του Περικλή και αυτόπτη μάρτυρα της άνανδρης δολοφονίας του, που έχει περιγράψει – όπως είπε- με κάθε λεπτομέρεια και με τρόπο που προκαλεί δέος, την τραγική εκείνη μέρα.

Την κόλαση που έζησαν τα μέλη του Εφεδρικού Σώματος. Τη βροχή από σφαίρες που έπεφταν αδιακρίτως. Τον φανατισμό και το μίσος των πραξικοπηματιών. Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αγωνιστών της αντίστασης, μέσα στην αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού και τον ιδρώτα που τους έλουζε, παρά το ότι ο αγώνας ήταν σκληρός και άνισος, συμπλήρωσε.

Ο Περικλής έπεσε στο βωμό του καθήκοντος και της τιμής και με τη θυσία του, καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη και συνάμα στις καρδιές μας, ως ένα άριστο μέλος του Αστυνομικού Σώματος. Ως ένας ένθερμος πατριώτης και αγωνιστής. Ως ένας αληθινός ήρωας, κατέληξε ο Αρχηγός της Αστυνομίας .

Απολογήθηκε στην οικογένεια ο Διευθυντής του ΙΝΓΚ

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Δρ. Λεωνίδας Φυλακτού αναφέρθηκε στον υπερασπιστή της Δημοκρατίας Περικλή Περικλέους, έναν συνάνθρωπο μας – όπως είπε- που έδωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Φυλακτού είπε πως σε ελάχιστες περιπτώσεις η επιστήμη κλήθηκε να κινηθεί στα όρια της αφού – όπως είπε- “ είχαμε να αντιμετωπίσουμε ανάμεικτα οστά προερχόμενα από διαφορετικά άτομα που είχανε ταφεί την περίοδο 1979- 1981 χωρίς τη δέουσα προσοχή” , προσθέτοντας πως για αρκετά χρόνια ποτίζονταν με χημικά διαλείμματα τα οποία κατέστρεψαν το γενετικό τους υλικό σε μεγάλο βαθμό”.

Επίσης συνέχισε, “σε άλλες περιπτώσεις η αλλοίωση του γενετικού υλικού προήλθε από την έκθεση του σε μη πρέπουσες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. To 2004 – 2005 τα προβληματικά δείγματα οστών ταυτοποιήθηκαν με επιστημονικά ορθό τρόπο αλλά με περιορισμένο αριθμό γενετικών δεδομένων λόγω της μεγάλης αλλοίωσης, που είχαν υποστεί” .

O Δρ Φυλακτού είπε πως το 2015 πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία εκταφή λειψάνων από ομαδικό τάφο πεσόντων αντιστασιακών και άλλων που βρίσκεται στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων γενετικών ταυτοποιήσεων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε ένα από τα ολοκληρωμένα λείψανα που είχαν εκταφεί έδειξαν- όπως είπε - ότι αυτό ανήκε στον ήρωα Περικλή Περικλέους.

Επεσήμανε πως η ταφή των ανθρώπων που χάθηκαν το 1974 τόσα χρόνια μετά είναι από μόνη της μια πολύ επίπονη και δύσκολη διαδικασία για τους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν τις εκταφές, για μας που καλούμαστε να ταυτοποιήσουμε ήρωες αλλά πολύ περισσότερο για τις οικογένειες και τους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν στην υπηρεσία της πατρίδας.

Δυστυχώς, είπε, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Δρ. Λεωνίδας Φυλακτού, αυτή τη σκληρή διαδικασία η οικογένεια Περικλέους έπρεπε να την περάσει για δεύτερη φορά.

Είναι άδικο το αντιλαμβανόμαστε και έχουμε πλήρη συναίσθηση του δράματος, είπε προσθέτοντας πως “όσο και αν η δική μας δουλειά ήταν επιστημονικά ορθή δεν μπορούμε παρά να απολογηθούμε σ’ αυτή την οικογένεια για αυτά που έχει περάσει, αλλά και για την τεράστια κατανόηση που δείξανε” .

Η ιστορία της θυσίας

Ο Περικλής Περικλέους από την Σαλαμιού της Πάφου πιστός στον Πρόεδρο Μακάριο και στην νόμιμη κυβέρνηση προβάλλει αντίσταση σε όσους επιχειρούν την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Ταμπουρώνεται μέσα στη μονάδα του που δέχεται επίθεση από τα τανκς του πραξικοπήματος. Η μάχη είναι άνιση. Ο Περικλής Περικλέους δέχεται μια σφαίρα στο κεφάλι και σωριάζεται. Και αυτός όπως και άλλοι αντιστασιακοί θάβονται στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σημειώνεται ότι οι συγγενείς του τελούσαν μνημόσυνο ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος κάθε χρόνο μέχρι το 2005 που τους ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκε το κρανίο του Περικλή Περικλεούς σε τάφο Ελληνα πεσόντα στην Καρδίτσα.

Στην πραγματικότητα, το 1979 έγινε εκταφή λειψάνων από το κοιμητήριο Λακατάμιας και δόθηκαν λείψανα σε συγγενείς πεσόντων Ελλήνων κατά την τουρκική εισβολή. Χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση ωστόσο, συνέβησαν και μακάβρια λάθη.

Το 2005 με ένα άλλο λάθος προσπαθούν να διορθώσουν ένα προηγούμενο παραχωρώντας στην οικογένεια Περικλεούς το κρανίο του Ελληνα πεσόντα.

Δυο χρόνια αργότερα και αφού δεν έχουν κάτι νεότερο, οι συγγενείς προχωρούν στην ταφή του κρανίου που αποδείχθηκε ωστόσο πρόσφατα ότι δεν ανήκε στον Περικλή Περικλέους αλλά σε Ελληνα πεσόντα.

Τα οστά του Περικλέους εντοπίζονται τελικά στο ακέραιο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και παραδίδονται στους συγγενείς του για μια δεύτερη κηδεία.

Παρά την ταλαιπωρία και την οργή από τα λάθη η οικογένεια αισθάνεται πλέον ανακουφισμένη και έτοιμη να συγχωρέσει τους πάντες, σύμφωνα με την αδελφή του Ελένη Περικλέους- Σαμψών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή