Αδιέξοδο στο Κυπριακό βλέπει συνεργάτης του Έρογλου
Με έναν Πρόεδρο εγκλωβισμένο σε πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας...
Με έναν Πρόεδρο εγκλωβισμένο σε πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας του, χωρίς περιθώρια ελιγμών, ο στενός συνεργάτης του Ντερβίς Έρογλου, καθηγητής Ατά Ατούν προβλέπει κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
«Η ανάδειξη της κ. Μαρκουλλή στο αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών είναι ένα μεγάλο λάθος», ισχυρίζεται ο κ. Ατούν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου και διατείνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν ότι «η Ερατώ Μαρκουλλή χαρακτηρίζεται από την εχθρική στάση που διατηρεί απέναντι στους Τούρκους».
Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με τον κ. Ατούν, αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και αναφέρει ως παραδείγματα:
- Το γεγονός ότι το κόμμα του έχασε μία έδρα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ο κ. Ομήρου εξελέγη στην προεδρία της Βουλής είναι αξιοσημείωτες εξελίξεις. Η εκλογή του κ. Ομήρου είναι μια αρνητική εξέλιξη για τις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ομήρου ανήκει στη σχολή σκέψης του ιδρυτή της ΕΔΕΚ, κ. Λυσσαρίδη. Ως γνωστόν, η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα, που «συνδυάζει τον εθνικισμό με τον σοσιαλισμό».
- Πέρα από την ήττα της πολιτικής παράταξης που υποστηρίζει τον κ. Χριστόφια και την ενδυνάμωση της «εθνικιστικής ΕΔΕΚ», η διχοτόμηση του ΔΗΚΟ και η επικράτηση των «σκληροπυρηνικών» είναι μια άλλη αρνητική εξέλιξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ντερβίς Έρογλου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων με ίσους όρους στη διακυβέρνηση της νήσου». Η πλειοψηφία των Ελληνοκύπριων πολιτικών, υποστηρίζει, δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Στη διεθνή πολιτική σκηνή, αναφέρει ο Ατούν, υπάρχουν πολλά μοντέλα, τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ένα ξεχωριστό κράτος, το μοντέλο «Ταιβάν», η ενσωμάτωση στην Τουρκία, ένας νέος συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους ή ένα κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή τα εν λόγω μοντέλα βρίσκονται υπό μελέτη, προσθέτει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ατουν αναφέρει ότι στο θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στο συγκεκριμένο ζήτημα παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Αυτή είναι μια λάθος στρατηγική».
Σήμερα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ επιχειρούν να δημιουργήσουν «έναν άξονα στο ζήτημα της άντλησης φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων δεν πρόκειται να έχουν επιτυχία», προσθέτει ο σύμβουλος του τουρκοκύπριου ηγέτη.