Oι δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα, τα λάθη των κεντρικών τραπεζών και το ξεπούλημα των μετοχών
Είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία με μία νέα Lehman Brothers; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν αναλυτές και οικονομολόγοι στον απόηχο της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank.
Και μπορεί οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εμφανίζονται καθησυχαστικές, ωστόσο φαίνεται πως το «λουκέτο» στην «τράπεζα των startups», προκαλεί ανησυχίες για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.
Διεθνείς οίκοι θεωρούν πως η τραπεζική κρίση είναι απόρροια της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Πάντως πολλοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι είναι απλώς θέμα χρόνου οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed να προκαλέσουν ένα «πιστωτικό γεγονός» στις ΗΠΑ.
Φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων;
Γι’ αυτό το λόγο η Goldman Sachs εκτιμά πως η διάσωση της Silicon Valley Bank επηρεάζει τη νομισματική πολιτική της Fed. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο οι αυξήσεις επιτοκίων τελείωσαν λόγω των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η Goldman Sachs αναμένει πως η FOMC δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
«Η κατάρρευση της SVB οδηγεί τη Fed στο να θέσει σε προτεραιότητα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Marija Veitmane, επικεφαλής αναλύτρια της State Street Global Markets. «Η Fed βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία θα είναι αναγκασμένη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και από την άλλη πρέπει να προσφέρει ασπίδα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φαίνεται σαν κατάσταση lose-lose για τη Fed και την αγορά».
Προειδοποιούν οι αναλυτές
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Phoenix Capital, επισημαίνοντας πως το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν αρκεί η διάσωση των καταθετών της Silicon Valley Financial Group με 25 δισεκατομμύρια δολάρια που αποφάσισε η Fed για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Με δεδομένο πως οι περιφερειακές τράπεζες έχουν καταθέσεις ύψους 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Phoenix Capital λέει πως είναι απορίας άξιο πως η Fed μπορεί να πιστεύει ότι ένα ταμείο διάσωσης ύψους 25 δισ. δολ. μπορεί να προσφέρεις στήριξη στις τράπεζες, τη στιγμή που οι καταθέτες σηκώνουν μαζικά τα κεφάλαιά τους από αυτές για να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις.
«Περηφανεύομαστε ότι προβλέψαμε την κατάρρευση των dot.com το 2001 και τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και δίνουμε για πρώτη φορά μετά το 2008 καθαρό σήμα πώλησης», καταλήγει η Phoenix Capital.
Από την πλευρά της η UBS σημειώνει ότι η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι οι αυξήσεις της Fed έχουν συνέπειες, ακόμα κι αν η οικονομία έχει αντέξει μέχρι στιγμής. «Αν και οι επενδυτές θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι η SVB θα πρέπει να είναι περιορισμένος κίνδυνος, πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης προοπτική για τους επόμενους έξι έως 12 μήνες δεν έχει αλλάξει πραγματικά και τα πιο πιθανά σενάρια είναι οι ήπιες αλλά και οι σκληρές προσγειώσεις», επισημαίνει ο οίκος.