Η Ευρώπη αντιμέτωπη με μεγάλη στεγαστική κρίση - Ζοφερή εικόνα
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην στεγαστική αγορά φέρνει τις κυβερνήσεις αντιμέτωπες με τους ψηφοφόρους τους
Σε μια καταπράσινη γειτονιά στο Ντίσελντορφ, η Μιλένα και ο Μάνουελ Ντέιβιντ σχεδίαζαν να κάνουν ένα νέο σπίτι, που επρόκειτο να τους βγάλει από ένα μικρό διαμέρισμα όπου μοιράζονται ένα υπνοδωμάτιο με τα δύο παιδιά τους. Αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κατά τη διάρκεια της 16μηνης αναμονής για άδεια, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τριπλασιάστηκαν και το κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 85.000 ευρώ (90.000 δολάρια).
Το ζευγάρι υπολόγισε ξανά τα νούμερα και αντιλήφθηκε πως το όνειρο να χτίσουν το δικό τους σπίτι είχε καταρρεύσει ως μέρος της χειρότερης στεγαστικής κρίσης της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Παρόμοιοι συνθήκες επικρατούν σε ένα μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα υπό κατασκευή κτίρια έχουν περιοριστεί, καθώς το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ οι ολοένα και πιο αυστηροί κανονισμοί ενεργειακής απόδοσης εντείνουν την κρίση στην αγορά ακινήτων. Με τη στέγαση ήδη περιορισμένη, η κατάσταση απειλεί να επιβαρύνει την ανάπτυξη και να πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτικές εντάσεις, καθώς οι ελλείψεις πιέζουν όλο και περισσότερους ευρωπαίους πολίτες.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι πιο ισχυρές.
Οι νέες οικοδομικές άδειες στη Γερμανία μειώθηκαν περισσότερο από 27% το πρώτο εξάμηνο. Οι άδειες στη Γαλλία κατέγραψαν πτώση κατά 28% έως τον Ιούλιο και η κατασκευή κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 25% φέτος.
Η Σουηδία υφίσταται τη χειρότερη ύφεση από την κρίση της δεκαετίας του 1990, με τους συντελεστές δόμησης λιγότερο να υπολείπονται κατά ένα τρίτο αυτού που κρίνεται απαραίτητο για να συμβαδίζει με τη ζήτηση. Η ύφεση επηρεάζει μονοκατοικίες αλλά και μεγάλα έργα στέγασης. Η Vonovia SE, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας, «πάγωσε» όλες τις νέες κατασκευές επ' αόριστον. Και στη Σουηδία, ένα βασικό έργο για την κατασκευή κυψελών μπαταρίας για αυτοκίνητα κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να προσελκύσει εργάτες λόγω έλλειψης στέγης. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην στεγαστική αγορά φέρνει τις κυβερνήσεις αντιμέτωπες με τους ψηφοφόρους τους.
Η Σουηδία έχει συνταγματική δέσμευση να παρέχει οικονομικά προσιτή στέγαση, αλλά η προσφορά ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση για δεκαετίες, ανεβάζοντας τις τιμές των κατοικιών και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ζουν σε υποενοικιάσεις στη μαύρη αγορά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικοδόμηση έχασε σταθερά τον στόχο των 300.000 κατοικιών ετησίως που είχε τεθεί από την κυβερνώσα συντηρητική κυβέρνηση το 2019.
Στη Γερμανία, η προσιτή στέγαση ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς όταν ανέλαβε την εξουσία το 2021, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τον στόχο της να προσθέτει 400.000 νέες κατοικίες ετησίως μέχρι το 2026 το νωρίτερο.