ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Κορονοϊός – Ο εφιάλτης είναι εδώ: Πιθανά τοπικά lockdown και αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς

Κορονοϊός: Σαφείς προειδοποιήσεις για την «κρισιμότητα» των επόμενων ημερών εκπέμπουν ολοένα και περισσότεροι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας μετά το ρεκόρ των 284 κρουσμάτων την Κυριακή.

Κορονοϊός – Ο εφιάλτης είναι εδώ: Πιθανά τοπικά lockdown και αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς
ASSOCIATED PRESS
10'

Το χθεσινό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι» για κυβέρνηση και ειδικούς και δεν αποκλείεται έτσι η σημερινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς επί της υγείας να βγάλει ειδήσεις όσον αφορά στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε κάποιες περιοχές ή την επέκταση της εφαρμογής τους σε νέες.

Ούτως ή άλλως, σήμερα (24.08.2020) τυπικά λήγουν π.χ. οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή η απαγόρευση διεξαγωγής δημοσίων και κοινωνικών εκδηλώσεων άνω των 50 ατόμων σε Αττική, Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πόρο, Πιερία, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω, Ρόδο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έτσι, με δεδομένο ότι σε περιοχές όπως η Αττική εντοπίστηκαν χθες περίπου τα μισά από τα ημερήσια νέα κρούσματα, το πλέον πιθανό σενάριο θεωρείται η παράταση ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

«Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες» τόνισε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχωρώντας μάλιστα σε ειδικό μήνυμα προς τους πολίτες για την αναζωπύρωση της πανδημίας. «Ο ιός βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας και η αύξηση των κρουσμάτων απειλεί όσα καταφέραμε τους προηγούμενους μήνες» επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως παρά την κοινωνική κόπωση «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να αγνοούμε τα πορίσματα της επιστήμης που σημαίνουν παγκοσμίως συναγερμό».

Κλιμακώνοντας τον συναγερμό, «οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι» δήλωσε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται».

Αναταραχή επικρατεί και στην Μυτιλήνη, καθώς η έξαρση του κορονοϊού οδήγησε σε νέα περιοριστικά μέτρα στο νησί, καθώς είχαμε 12 νέα κρούσματα. Εξάπλωση υπάρχει και στις Κυκλάδες με 20 νέες μολύνσεις, ενώ το μόνο θετικό είναι ότι υπήρξε μείωση στη Θεσσαλονίκη.

Γώγος: Πιθανά τοπικά lockdown

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 284 κρουσμάτων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» σημείωσε και πρόσθεσε: «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Τα σχολεία

Η σημερινή είναι, όμως, μια κρίσιμη μέρα και σε ό,τι αφορά τα σχολεία, καθώς η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως θα δώσει όλες τις απαντήσεις σε συνέντευξη Τύπου (16.00) για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια για αναβολή της έναρξης των σχολείων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή από 7 στις 14 Σεπτεμβρίου, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από το υπουργείο Παιδείας, με τον αρχικό σχεδιασμό για έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου να λέγεται ότι παραμένει πρώτη επιλογή. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών. Εάν, δηλαδή, οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν διαφορετικά λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και της πορείας διασποράς του ιού, τότε τα σχολεία ενδέχεται ν’ ανοίξουν αργότερα από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται, επίσης, πως απορρίπτεται η σκέψη που υπήρξε τα σχολεία να μην ανοίξουν μεμονωμένα σε όσες περιοχές είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα. Κατά τα λοιπά, θα ισχύσουν κανόνες που είναι ήδη γνωστοί, όπως τα χωριστά διαλείμματα, η τήρηση αποστάσεων όπου αυτό είναι εφικτό κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν μάσκες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αρχικά θα δοθούν μέσω των δήμων στους μαθητές δύο μάσκες και στη συνέχεια άλλη μία, ήτοι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες κι όχι ιατρικές μίας χρήσης. Τα απαραίτητα κονδύλια, μάλιστα, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Κεντρική Ένωση Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα 141 από τα 284 κρούσματα είναι στην πρωτεύουσα

Σήμερα, Kυριακή (23/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 284 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

  • 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 στην Π.Ε Αχαΐας
  • 2 στην Π.Ε Γρεβενών
  • 2 στην Π.Ε. Δράμας
  • 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
  • 1 στην Π.Ε Ηλείας
  • 3 στην Π.Ε Ημαθίας
  • 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 Π.Ε Καβάλας
  • 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
  • 2 στην Π.Ε Καστοριάς
  • 2 στην Π.Ε Κοζάνης
  • 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 στην Π.Ε Μυτιλήνης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
  • 1 στην Π.Ε Πέλλας
  • 3 στην Π.Ε Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 1 στην Π.Ε Σερρών
  • 2 στην Π.Ε Τρικάλων
  • 1 στη Π.Ε Φωκίδας
  • 4 στην Π.Ε Χανίων
  • 2 στην Π.Ε Χίου
  • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.664, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Την ίδια στιγμή, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 848.380 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9.366(1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Γώγος: «Αν χρειαστεί τα τοπικά μέτρα θα εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας»

Στη σκιά του νέου ρεκόρ των 284 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 141 κρούσματα μόνο στην Αττική, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. Ωστόσο πρόσθεσε πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».

Αναφορικά με το ότι ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, ο κ. Γώγος είπε πως «χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» ανέφερε και πρόσθεσε «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο» εξήγησε ο κ. Γώγος.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής είπε «αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» υπογράμμισε.

Τόνισε δε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε την χορήγηση πλάσματος ως θεραπεία για τον κορονοϊό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή