Τα διεθνή ΜΜΕ για Ελλάδα και Eurogroup

«Το Εurogroup φρενάρει το δάνειο», «Η Ελλάδα δεν έπεισε», «Νέο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων», «Απόρριψη της ελληνικής συμφωνίας» είναι μερικοί από τους τίτλους των διεθνών ΜΜΕ που περιγράφουν το κλίμα που επικρατεί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες.
2'

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι «η Ελλάδα συνάντησε κάθετη άρνηση από την Ευρώπη ως προς το νέο δανειακό πακέτο» και επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «χωρίς εφαρμογή μέτρων δεν υπάρχει αποταμίευση χρημάτων».

Αναφέρεται επίσης στην απογοήτευση της Ευρώπης για τους διαξιφισμούς των ελλήνων πολιτικών και της πιθανότητας να μην περάσουν σε νόμο ξανά τα δημοσιονομικά μέτρα που υποσχέθηκαν.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι «οι υπουργοί της ευρωζώνης ζήτησαν νέα μέτρα και την υπερψήφιση των σχετικών νόμων από το Κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί η νέα βοήθεια». Οι ανταποκριτές του Reuters αναφέρουν ότι «καθώς οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Απρίλιο οι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν τους σκληρούς όρους οι οποίοι ασφαλώς δεν είναι αποδεκτοί από τους ολοένα και πιο οργισμένους ψηφοφόρος τους».

Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι η Ευρώπη «έδωσε νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα για το δεύτερο πακέτο στήριξης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι την προσεχή Κυριακή θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με την τρόικα την Πέμπτη».

Η ιταλική Corriere della sera σημειώνει ότι η συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έγινε δεκτή και «το Εurogroup φρέναρε το δάνειο».

«Όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ» αναφέρει η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι «οι απαιτήσεις της Ευρώπης αντανακλούν το ρήγμα στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της».

Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι σκέψεις όπως «η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εγγυημένη αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές της Ελλάδας εξετάζονται σοβαρά παρά το ότι προκάλεσαν οργή στους Έλληνες πολιτικούς που θεωρούν την πρόταση ως απώλεια κυριαρχίας».