Ανακρίναμε τη Δανάη Σκιάδη από το «Σώσε με», την αστυνομική σειρά που μας έχει καθηλώσει
Η ηθοποιός Δανάη Σκιάδη μιλάει στο Newsbomb.gr για το «Σώσε με», την προβολή της καθηλωτικής σειράς στο εξωτερικό, τον επόμενο τηλεοπτικό της ρόλο, την ιστορία πίσω από το επώνυμο «Σκιάδη» και το πραγματικό της επίθετο.
Η Δανάη Σκιάδη αυτό τον καιρό πρωταγωνιστεί στο αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου «Σώσε με», στο ρόλο της «Νικόλ Πομάνου». Η νέα σειρά του ΑΝΤ1 βασίζεται στο ομώνυμο best seller μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου και μας έχει καθηλώσει, με την πλοκή, το σασπένς, την ατμόσφαιρα, τις ανατροπές.
Και η Δανάη Σκιάδη μιλώντας στο Newsbomb.gr μάς επιβεβαιώνει ότι δεν είμαστε... υπερβολικοί καθώς το «Σώσε με» έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του και στο εξωτερικό και μάλιστα τα πάει πάρα πολύ καλά! Εκτός από την προβολή της σε πλατφόρμα του εξωτερικού, η σειρά «τον προηγούμενο μήνα ταξίδεψε στις Κάννες στα πλαίσια του MIP TV και έκτοτε έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον», αποκαλύπτει η Δανάη Σκιάδη.
Η Δανάη Σκιάδη που μας εντυπωσίασε ήδη από το «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, μετράει πολλές και σημαντικές συμμετοχές σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Πρόσφατα την είδαμε στην ταινία «Καλάβρυτα 1943», δίπλα στον παγκόσμιο θρύλο, Μαξ Φον Σίντοφ, ενώ τη νέα τηλεοπτική σεζόν θα την απολαύσουμε στην επερχόμενη σειρά της ΕΡΤ, «Έρημη Χώρα».
Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε διαβάσει το ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου και τι είναι αυτό που σας γοήτευσε ώστε να συμμετέχετε στη νέα αστυνομική σειρά/ψυχολογικό θρίλερ, «Σώσε Με».
«Η Νικόλ. Μόλις διάβασα το βιβλίο είπα στον Πιέρρο [σ.σ Ανδρακάκος, ο σκηνοθέτης της σειράς] ότι αυτός είναι ο ρόλος που θέλω να παίξω στη σειρά. Η Νικόλ με κέρδισε από την πρώτη σελίδα, από την πρώτη στιγμή».
Πείτε μας δύο πράγματα για το ρόλο της «Νικόλ Πομάνου». Και επίσης, ποια κοινά στοιχεία μπορεί να έχει η Δανάη με τη Νικόλ;
«Μια ηρωίδα σκοτεινή, μυστηριώδης, με ένα παρελθόν οδυνηρό που κάνει τη ζωή της αβάσταχτη. Καλλιτέχνης, έχει φύγει από το χωριό που μεγάλωσε για να κυνηγήσει το όνειρό της, έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της αλλά το παρελθόν έχει καθορίσει τη ζωή και την ύπαρξή της και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Δεν ξέρω για κοινά στοιχεία, πάντως είναι τρομερά γοητευτική».
Yπάρχει κάτι που σας δυσκόλεψε ή σας έκανε εντύπωση στα γυρίσματα;
«Με εντυπωσίασε η Κομοτηνή. Μια πόλη που δεν είχε τύχει να πάω ποτέ πριν, μια αποκάλυψη, ένας άλλος κόσμος. Με συγκίνησε αυτό το κομμάτι της βόρειας Ελλάδας λόγω της ερημιάς και της απομόνωσής της, μια συνύπαρξη πολιτισμών, κρυμμένη και γοητευτική, με γεύσεις, μυρωδιές και τοπία που δεν φανταζόμουν, που δεν ήξερα».
Το «Σώσε Με» έχει κερδίσει τους τηλεθεατές, τόσο με την ιστορία όσο και με την προσεγμένη σκηνοθεσία, φωτογραφία και ατμόσφαιρα. Οι αστυνομικές σειρές των τελευταίων χρόνων, φαίνεται ότι έχουν αλλάξει… «πίστα». Σε ποιους παράγοντες οφείλεται κατά τη γνώμη σας;
«Δεν είναι οι αστυνομικές, αλλά μάλλον πολλές σειρές πλέον στην Ελλάδα που αντιμετωπίζονται ως παραγωγές με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα και φυσικά με τη φιλοδοξία να μπορέσουν να σταθούν και έξω από την Ελλάδα, πράγμα που ήδη έχει συμβεί με αρκετές. Αυτό είναι μόνο αισιόδοξο και ελπίζω να καταφέρουμε να συνεχίσουμε έτσι σε αυτό τον τομέα».
Αντικειμενικά, το «Σώσε Με» είναι μια σειρά που θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε σε πλατφόρμα του εξωτερικού.
«Πράγματι έτσι είναι και όντως, η σειρά έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι της εκτός Ελλάδας! Αυτό που μπορώ προς το παρόν να σας πω είναι ότι αυτή τη στιγμή προβάλλεται ήδη στην premium πλατφόρμα Amediateka της Ανατολικής Ευρώπης που είναι επίσης και το "σπίτι" του HBO και σύμφωνα με τον CEO των Antenna Studios, Μιχάλη Ίσκα, "πηγαίνει εξαιρετικα καλά"! Τον προηγούμενο μήνα το "Σώσε με" ταξίδεψε στις Κάννες στα πλαίσια του MIP TV και έκτοτε έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο από πλατφόρμες της Ανατολικής Ευρώπης όσο και από την παγκόσμια αγορά. Περισσότερα προσεχώς!».
Εκτός από ηθοποιός είστε και θεατρολόγος. Επίσης έχετε διδάξει Θεατρική Αγωγή στο Κολέγιο Αθηνών. Σε ποια θέση βρίσκεται -κατά τη γνώμη σας- το θέατρο, στη μετά-covid εποχή;
«Η μετά-Covid εποχή είναι μια εποχή όπου η θέση της τέχνης στην κοινωνία δοκιμάζεται. Όλοι παρακολουθούμε τον τρόπο που το θέατρο υποβιβάζεται διαρκώς, με διάφορες αφορμές και για λόγους που συχνά δεν γνωρίζουμε».
Αν και πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ήθελα το σχόλιο σας -ως ηθοποιός- για τους πρόσφατους αγώνες που έχουν δώσει συνάδελφοί σας σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων και των σπουδών τους στις Δραματικές Σχολές. Έγιναν κινητοποιήσεις, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη σχετικά.
«Η κατάργηση των πτυχίων των ηθοποιών είναι μια από τις πιο προσβλητικές κινήσεις προς το θέατρο και την τέχνη εν γενει. Γιατί; Και τώρα τι; Από εδώ και πέρα; Δεν έχω απάντηση, δυστυχώς. Μάλλον αυτό που συμβαίνει καταδεικνύει μια σκοτεινή εποχή. Όμως ευτυχώς η τέχνη δεν απειλείται να αφανιστεί όσο κι αν είναι τριγύρω ζοφερά. Είναι και θα είναι πάντα ίσως ο πιο ισχυρός τρόπος που έχει ο άνθρωπος για να σώζεται από την καταστροφή. Για να βγαίνει στο φως».
Υπήρξατε πρωταγωνίστρια του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο «4». Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε παρακολουθήσει το «Maestro» το οποίο σημειώνει τη δική του διεθνή πορεία μέσω του Netflix και αν φανταστήκατε καθόλου τον εαυτό σας στο cast.
«Αγαπώ πολύ τον Χριστόφορο και θυμάμαι πάντα με χαρά τα γυρίσματα που κάναμε μαζί για τους "4"! Γνωρίζω καλά πόσο τελειομανής και ταλαντούχος είναι και ήμουν σίγουρη ότι ο "Maestro" του θα έχει τεράστια επιτυχία όπως και συνέβη!».
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία πίσω από το επώνυμό σας, «Σκιάδη»; Όπως και ποιο είναι το πραγματικό επώνυμο της οικογένειας;
«Το όνομα Σκιάδη (το οποίο είναι τρισύλλαβο και όχι δισύλλαβο όπως πολλοί λανθασμένα νομίζουν) το έδωσε στην οικογένεια του πατέρα μου ο Ρώσος προπάππος μου που ήρθε από την πολιτικά και κοινωνικά ταραγμένη Ρωσία στα τέλη του περασμένου αιώνα, να ζήσει στη Θεσσαλονίκη. Και ενώ τα αδέλφια του που ήρθαν μαζί του στην Ελλάδα διάλεξαν το Παπαδόπουλος, εκείνος, ο Γιούρι όπως τον έλεγαν (στα ρωσικά ο Γιώργος) διάλεξε το "Σκιάδης" εμπνεόμενος από μια παραάταξη φοιτητών στη Θεσσαλονίκη της εποχής, τους Σκιάδηδες, που είχαν πάρει το όνομά τους από το σκιάδιον (γείσο) στο καπέλο που φορούσαν».
Η τελευταία σας κινηματογραφική συμμετοχή ήταν στα πολυσυζητημένα «Καλάβρυτα 1943». Δύο χρόνια μετά, ποια είναι η γεύση που σας έχει αφήσει αυτή η δουλειά;
«Τα "Καλάβρυτα" είναι για μένα μια ταινία σταθμός. Τη σκέφτομαι πάντα με πολλή αγάπη και συγκίνηση. Έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου για λόγους τόσο καλλιτεχνικούς όσο και ιστορικούς, με εξέχοντα τη συνύπαρξή μου στη μεγάλη οθόνη με τον παγκόσμιο θρύλο Μαξ Φον Σίντοφ».
Έχετε νιώσει ποτέ, όλα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής σας διαδρομής, να χάνετε τον εαυτό μέσα σε κάποιον ρόλο, ώστε να έχετε υιοθετήσει στοιχεία του ή συνήθειές του;
«Όχι, πάλι καλά, κάτι τέτοιο δεν μου έχει συμβεί».
Ποια «ανάγκη» εξυπηρετεί η υποκριτική στη Δανάη; Λειτουργεί ίσως ως μια μορφή διεξόδου; Ψυχοθεραπείας; Αυτογνωσίας; Ή είναι απλά ένα επάγγελμα, μια εργασία;
«Η τέχνη θα μπορούσε να είναι όλα αυτά που λέτε και πολύ περισσότερα για κάποιον που έρχεται σε επαφή μαζί της και απλώς ένα επάγγελμα ή μια εργασία για κάποιον που ίσως δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί της. Αλλά για αυτόν που την ασκεί είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και πυρηνικό».
Πιστεύετε ότι ένας ηθοποιός μπορεί να παίξει τα πάντα, έχοντας ένα καλό κείμενο και έναν καλό σκηνοθέτη; Η Δανάη Σκιάδη μπορεί να ερμηνεύσει το ίδιο καλά κάθε είδος;
«Για να παίξει κανεις "τα πάντα", όπως λέτε, δεν χρειάζεται ένα καλό κείμενο και έναν καλό σκηνοθετη. Χρειάζεται να είναι καλός ηθοποιός».
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ο επόμενος κινηματογραφικός, θεατρικός ή τηλεοπτικός ρόλος;
«Είναι η "Μαρίνα" στην "Έρημη Χώρα" του Γιώργου Γκικαπέππα στην ΕΡΤ».
Διαβάστε επίσης
Ο Γιώργος Χρυσοστόμου παραλίγο νοσηλευτής - Οι πρώτες βοήθειες και η θεραπευτική ιππασία
Κίμων Κουρής στο Newsbomb.gr: «Αν με δεις σε μπαρ δεν θα με εμπιστευτείς»
Ο «Παγιδευμένος» Σόλων Τσούνης μας ξεναγεί στο «καταφύγιο» του