Eurovision 2024: Τι δείχνουν τα στοιχήματα δύο εβδομάδες πριν τον τελικό
Η αντίστροφη μέτρηση για τη Eurovision έχει ξεκινήσει και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο…
Η μεγάλη στιγμή για τους λάτρεις του θεσμού πλησιάζει και η Eurovision έρχεται, φέτος, στο Μάλμε με δύο ημιτελικούς στις 7 και 9 Μαΐου και έναν τελικό στις 11 Μαΐου.
Τριάντα επτά χώρες θα συμμετάσχουν, με το Λουξεμβούργο να επιστρέφει 31 χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή που ήταν το 1993, ενώ η Ρουμανία επέλεξε να μην βρεθεί στη διοργάνωση. Η συμπερίληψη του Ισραήλ μεταξύ των συμμετεχόντων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς είναι αντιμέτωπη με επικρίσεις, με διαμαρτυρίες και αιτήματα που ζητούσαν την απομάκρυνσή του και ώθησε τους διοργανωτές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για την εκδήλωση.
Η δική μας Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό με το «ZARI» το οποίο συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR, άνθρωποι με περγαμηνές και ιδιαίτερη πορεία.
Το ενδιαφέρον, φυσικά, στρέφεται στα στοιχήματα που -μέχρι τώρα τουλάχιστον και πριν παρουσιαστούν τα τραγούδια live στους δύο ημιτελικούς- θέτουν ως φαβορί συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην πρώτη θέση, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ανέβει η Ελβετία που θα εκπροσωπηθεί από τον Nemo με το τραγούδι «The Code». Ο καλλιτέχνης και το κομμάτι επιλέχθηκαν από περισσότερα από 400, με τον 25χρονο ράπερ και μουσικό να θεωρείται εξαιρετικά γνωστός στη χώρα του. «Είναι απίστευτη τιμή να μπορώ να εκπροσωπήσω την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μία τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών», έχει δηλώσει για τη συμμετοχή του.
Στη δεύτερη θέση, από την πρώτη, έχει πέσει η Κροατία. Το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim», που ερμηνεύει ο Baby Lasagna, περνά ένα κοινωνικό μήνυμα στρέφοντας την προσοχή στις κοινωνικές και πνευματικές προκλήσεις και στην αγωνία που βιώνει κάθε άνθρωπος που εγκαταλείπει τον τόπο του σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών.
Συνεχώς ανεβαίνει ο 26χρονος εκκεντρικός καλλιτέχνης Joost Klein της Ολλανδίας. Το «Europapa», σε μία μόλις ημέρα από την κυκλοφορία του κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 1 εκατομμύριο streams στο Spotify στην Ολλανδία, σπάζοντας ένα ρεκόρ που ανήκε στον εκπρόσωπο της Ολλανδίας στη Eurovision 2019, Duncan Lawrence. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, το κομμάτι αποτελεί ένα μείγμα μελαγχολίας και ευτυχίας ενός ανθρώπου που, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να προσπαθεί για να πετύχει. «Το “Europapa” αναφέρεται σε ένα παιδί που έχασε τους γονείς τους και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του και να διηγηθεί την ιστορία του», έχει παραδεχτεί.
Ιταλία, Ουκρανία, Γαλλία και Ισραήλ συμπληρώνουν την επτάδα ενώ η Μαρίνα Σάττι και η Ελλάδα βρίσκονται στην 8η θέση, αυτή τη στιγμή. Σίγουρα η σκηνική παρουσία θα παίξει σημαντικό ρόλο για να ανέβουμε κι άλλο τη βραδιά του τελικού. Η πρόκρισή μας θεωρείται δεδομένη και ο,τιδήποτε άλλο θα είναι έκπληξη.