Handelsblatt: Η αλλαγή στάσης του Σαμαρά

«Ο Σαμαράς ομαλοποίησε και πάλι το έδαφος –και στο Βερολίνο- ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον θέμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό», γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
1'

Στo επίκεντρο του δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας είναι η «αλλαγή στάσης» του κ. Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας ότι εμφανίζεται σήμερα –σε αντίθεση με την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση- ως μεταρρυθμιστής.

Η εξέλιξή του σε μεταρρυθμιστή, ενώ νωρίτερα έθετε εμπόδια, είναι «πραγματικά εντυπωσιακή», όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στη Handelsblatt, ο οποίος αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε στην ικανότητά του να επιβάλλεται πολιτικά, κάτι που τον διαφοροποιεί, όπως είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, από τον προκάτοχό του, κ. Λουκά Παπαδήμο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να περικόψει μέρος των στρατιωτικών δαπανών, ώστε να καλυφθούν κάποιες «τρύπες» του προϋπολογισμού. Τη μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς στον κ. Γιούνκερ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών.

Τέλος, βελτίωση του κλίματος έναντι της Ελλάδας διακρίνεται και στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την άποψη ενός ειδικού από το Ταμείο, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματική διάθεση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.