Η Σύνοδος Κορυφής και τα ειδικά μισθολόγια στα πρωτοσέλιδα
Οι συνομιλίες των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαχαίρι έως 30% στους μισθούς του Δημοσίου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "περικοπές έως και 30% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καθώς και την οριστική κατάργηση των δώρων σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Όλοι οι μισθοί σε όλο το Δημόσιο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το τελευταίο δώρο των 400 ευρώ θα πάρουν φέτος τα Χριστούγεννα οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τα δώρα και το 20άρι που δίνεται ως επίδομα αδείας στο Δημόσιο καταργούνται από το 2-13. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που περιλαμβάνει επίσης όλες τις αναδρομικές περικοπές, από 1/8/2012, στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ".
ΕΘΝΟΣ: "Οι ανατροπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φορτωμένος με νέες περικοπές αποδοχών έρχεται ο καινούργιος χρόνος για τους αμειβόμενους με το καθεστώς ειδικών μισθολογίων. Οι βασικοί μισθοί καθορίζονται με βάση το καθεστώς του στενού δημόσιου τομέα, τα επιδόματα περιορίζονται και οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η «λευκή αδελφότητα» του... Έκπτωτου Εωσφόρου σχεδιάζει «Αρμαγεδδώνα»!!!".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "πρώτος και κύριος στόχος η ηθική και φυσική εξόντωση του Ελληνισμού και ο εκμηδενισμός της Ορθοδοξίας. Ο Γιώργος Πάλμος αποκαλύπτει το σχέδιο της μυστικής Οργάνωσης που εδρεύει στα Ιμαλάια και προετοιμάζει τον αφανισμό της Ανθρωπότητας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ετήσιες εισοδηματικές απώλειες από 6% έως και 30%, που ισοδυναμούν με 1 έως και 4 μισθούς, αναμένεται να υποστούν με το νέο Μνημόνιο περίπου 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου -στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς - οι οποίοι αμείβονται σε βάση τα «ειδικά μισθολόγια»".
ΕΣΤΙΑ: "Δικτατορία των «βολεμένων»".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν βρίσκουν σήμερα δουλειά στην Ελλάδα. Όμως κάθε απόπειρα να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να αρχίση να απορροφάται η ανεργία, προσκρούει στις αντιδράσεις των «βολεμένων». Όπως προσκρούει και κάθε απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος που έχει διαμορφωθή με γνώμονα το «βόλεμα» μιας μερίδος του πληθυσμού, εις βάρος των υπολοίπων. Στην Ελλάδα έχει επιβληθή τις τελευταίες δεκαετίες ένα είδος δικτατορίας των «βολεμένων». Αυτοί ορίζουν τα πάντα".
Η ΑΥΓΗ: "Μια κωμόπολη χάνεται κάθε ημέρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "καταστροφική, κυριολεκτικά, για το εργατικό δυναμικό και κατ΄επέκταση τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποδεικνύεται η μνημονιακή πολιτική, η οποία επιβάλλεται στο όνομα της ανάπτυξης! Πλέον κάθε εργάσιμη ημέρα αντικρίζουν το φάσμα της ανεργίας 2.000 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στους κατοίκους μιας μεγάλης ελληνικής κωμόπολης".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μαχαίρι στις αποδοχές ένστολων, γιατρών και δικαστικών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δραματικές περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, αλλά και στα ειδικά μισθολογίων του Δημοσίου, περιλαμβάνει η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κούρεμα 5,4 δισ. στα εισοδήματα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "φτωχότεροι κατά 5,4 δισ. ευρώ γίναμε τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάθε ελληνική οικογένεια έχασε κατά μέσο όρο περίπου 2.000 ευρώ. Η κυβέρνηση, πάντως, παραμένει αμείλικτη. Παρά τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 15,1%, δεν δίστασε να υφαρπάξει 37,3% παραπάνω φόρους και να περιορίσει κατά 9,5% τις κοινωνικές δαπάνες".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Κομμάτια και θρύψαλα η Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μικρές προσδοκίες για την απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Πυρηνικό όλεθρο χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανεργία 33% στον ιδιωτικό τομέα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η ανεργία στους μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 33%. Ταυτόχρονα, μεγάλες απώλειες έχουν υποστεί και οι αμοιβές".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Στεγαστικά δάνεια: ανάσα από 112 ευρώ τον μήνα".
Η εφημερίδα γράφει "παραδείγματα για να μειώσετε τον μηνιαίο βραχνά στις τράπεζες. 11 κρίσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Όλες οι περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τη διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καταγράφει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός θα βάλει τέλος στην εξαθλίωση σε ρήξη με τα μονοπώλια".
Η εφημερίδα αναφέρει "ΚΚΕ: όσο πιο γρήγορα απορρίψει ο λαός την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης και τις ψεύτικες υποσχέσεις για φιλολαϊκή λύση χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο πιο γρήγορα θα βάλει τέλος στην εξαθλίωση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Φιλελληνική ομοβροντία ...αλλά ο Σόιμπλε επιμένει".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Όλι Ρεν, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο κορυφαίος στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, καλούν τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως επιμένει να κρατά αυστηρή στάση".
6 ΜΕΡΕΣ: "Άρπαξαν 32 δισ. από την τσέπη μας".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "τα νοικοκυριά φέτος έχουν εισόδημα χαμηλότερο κατά 32 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Η αγορά λειτουργεί με τζίρο μειωμένο κατά 17 δισ. ευρώ. Οι μισθοί περιορίστηκαν κατά 14 δισ. ευρώ, καθώς θέσεις εργασίας χάθηκαν και οι ατομικές συμβάσεις εξαπλώνονται".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σβήνουν μηχανές ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο ΟΑΣΘ έχει «στεγνώσει» από ρευστό και δεν μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, ενώ τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ «στέρεψαν» από πετρέλαιο. Έτσι, 1.000.000 πολίτες βρίσκονται στον αέρα, αφού είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Χειρόφρενο στα λεωφορεία. ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ θα απέχουν από το έργο τους".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "«Διχασμένη» η Ευρώπη για τα κονδύλια 2014-20".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διχασμένοι προσήλθαν στη σύνοδο κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 οι ηγέτες της Ένωσης, καθώς οι περικοπές που προτείνει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από χώρες τόσο του ευρωπαϊκού Νότου όσο και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην αντίπερα ακριβώς όχθη βρίσκονται αρκετές χώρες του Βορρά αλλά και η Βρετανία, οι οποίες είτε τάσσονται υπέρ των περικοπών είτε ζητούν να καταστούν ακόμα πιο γενναιόδωρες".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προς συμβιβασμό. Βήματα για λύση στο χρέος".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντείνονται οι ευρωπιέσεις προς τη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τη δόση προς την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ πιο διαλλακτικό εμφανίζεται πλέον και το ΔΝΤ. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, διαπιστώνεται υποχώρηση στη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, και το ποσό που υπολείπεται για συμφωνία τη Δευτέρα έχει περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθιά στη δίνη της κρίσης επενδύσεις και εισοδήματα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από μία δεκαετία συρρικνώθηκε η επενδυτική δαπάνη στο β΄ τρίμηνο του 2012, ενώ οκτώ χρόνια πίσω γύρισαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής Αρχής είναι αποκαλυπτικά για την έκταση και το βάθος της ύφεσης στην οποία βυθίστηκε η οικονομία, με επιταχυνόμενο ρυθμό, από το 2010, που ξεκίνησε η εφαρμογή της περιοριστικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και αγνοώντας την ανάπτυξη".