Κύπρος, Τουρκία και λίστα Λαγκάρντ στα πρωτοσέλιδα
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ο σκοτεινός ρόλος του Μπίκα!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στον «σκοτεινό» ρόλο του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα στο σύνολο της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ» επικεντρώνονται πλέον τα μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, που αναζητούν κυρίως τον λόγο για τον οποίον ο κ. Μπίκας έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση".
ΕΘΝΟΣ: "Λίστα-φωτιά. Σε ποιους χάρισαν δάνεια στην Κύπρο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ταυτόχρονο χτύπημα σε Συρία και Κύπρο!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μία φοβερή συνωμοσία αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη μέσα από την εκπομπή «Στον Πυρήνα του Γίγνεσθαι» στο κανάλι ΑΡΤ, ο Γιώργος Πάλμος. Μια συνωμοσία που ξεκινά από πολύ παλιά και η οποία πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο σε γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιστροφή φόρων 3,2 δισ. σε 330.000 πολίτες και επιχειρήσεις".
Η εφημερίδα γράφει "τις επόμενες ημέρες ταχυδρομούνται ειδοποιητήρια για επιστροφές φόρου εισοδήματος σε 255.000 φυσικά πρόσωπα. Εξόφληση τους επόμενους 4 μήνες των οφειλών του Δημοσίου σε 78.000 επιχειρήσεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "SOS για τη Νότια Ευρώπη"
Η εφημερίδα επισημαίνει "αλλαγή συνταγής για την έξοδο από την κρίση προτείνουν ο ΟΟΣΑ και τρία διεθνούς κύρους οικονομικά ινστιτούτα. Ζητούν να μην παρθούν νέα μέτρα λιτότητας και να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την ενίσχυση της ανάπτυξης στις χώρες του Νότου και την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων".
ΕΣΤΙΑ: "Το «κούρεμα» των ακινήτων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυβέρνησις Σαμαρά κράτα στα χέρια της μία βραδυφλεγή βόμβα, την οποία δεν φαίνεται να έχη συνειδητοποιήσει. Πρόκειται για το διαρκές «κούρεμα» των ακινήτων, που της κληροδότησε η Κυβέρνησις Παπανδρέου. Τότε απλώς θεσπίσθηκαν οι δημευτικοί φόροι επί της ακινήτου περιουσίας, τους οποίους όμως το δημόσιο δεν είχε την οργάνωση να εισπράξη. Ετσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων η περιουσία έχει εν των μεταξύ απαξιωθή, καλούνται τώρα να πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους αναδρομικώς!"
Η ΑΥΓΗ: "Φοβούνται διπλό σοκ από Κύπρο και τρόικα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πανικός διακατέχει την ηγεσία της τρικομματικής κυβέρνησης εν όψει δύο δοκιμασιών: των εν πολλοίς άγνωστων επιπτώσεων της κυπριακής καταστροφής και των επικείμενων συζητήσεων με την τρόικα, που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: Λύση για τα παλαιά".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "λύση για όσα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975, είτε χωρίς οικοδομική άδεια είτε με άδεια, που όμως έχει χαθεί, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Διπλός τσαμπουκάς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ευκαιρία βρήκε η Άγκυρα να διατυπώσει δια του υπουργού Εξωτερικών τις πραγματικές της προθέσεις για τους φυσικούς πόρους της Κύπρου. Αξιοποιώντας την κυπριακή κρίση και την αδυναμία της μνημονιακής Αθήνας έστειλε τελεσίγραφο προτείνοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων απειλώντας -σε διαφορετική περίπτωση- με διχοτόμηση του νησιού".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "BANK-ΜΠΑΜ για τις επιχειρήσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δρόμοι που κάποτε θεωρούντο από τις καλύτερες εμπορικές συνοικίες της Ευρώπης σήμερα θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με δύο στα τρία μαγαζιά να είναι κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα υπομένουν έχοντας όμως απλήρωτα ενοίκια, υπαλλήλους και ασφαλώς ούτε καν σκέφτονται να κάνουν δήλωση ΦΠΑ, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται ούτε στους πρώην εμπορικούς δρόμους ούτε στο εμπόριο. Εξίσου αντίστοιχη και τραγική είναι στις επιχειρήσεις, στις βιοτεχνίες και στις βιομηχανίες".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "«Αγκάθια» έσοδα και απολύσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επίπονος αναμένεται να είναι ο επερχόμενος νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά, με μεγαλύτερα προβλήματα τις αποκλίσεις στα έσοδα και, δευτερευόντως, στον τρόπο υλοποίησης της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πιστωτικές κάρτες. Πώς κουρεύονται έως 80%".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι τράπεζες «κουρεύουν» οφειλές από κάρτες, σε περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις τους για διάστημα άνω των 120 ημερών".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόρτα εξόδου για 25.000 δημοσίους υπαλλήλους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σχέδιο της κινητικότητας στο Δημόσιο, με το οποίο θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013, ως αποτέλεσμα της κατάργησης διοικητικών μονάδων και οργανικών θέσεων από τα νέα οργανογράμματα του Δημοσίου".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με λαϊκή συμμαχία η αντεπίθεση και η ανατροπή".
Η εφημερίδα αναφέρει "το ΚΚΕ επειδή παλεύει για το σοσιαλισμό, μπορεί και παλεύει για τα καθημερινά προβλήματα του λαού, παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες φάσεις και στιγμές που πρέπει το λαϊκό κίνημα όχι απλώς να πραγματοποιεί αγώνες, αλλά να συντάσσει τις δυνάμεις και να επιτίθεται ορμητικά".
ΤΑ ΝΕΑ: "Σκληρό πόκερ με την Τουρκία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επισπεύδουσα να νομιμοποιήσει τις παράνομες διεκδικήσεις της επί της κυπριακής ΑΟΖ και να πιέσει για εξελίξεις στο Κυπριακό εμφανίζεται η Τουρκία με επιστολή της προς τον ΟΗΕ και τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Βρετανία. Αδιανόητη ακόμα και η υπόνοια διχοτόμησης απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή είναι κυριαρχικό δικαίωμα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Προσεκτικά παρακολουθούν στην Αθήνα και τα βήματα του Ισραήλ στην επαναπροσέγγισή του με την Τουρκία".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ψαλίδι παντού από τον κεντρικό δήμο".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Προσπάθεια για επιστροφή της ομαλότητας στην Κύπρο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα πραγματοποιεί από χθες η Κύπρος μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών, οι οποίες είχαν παραμείνει κλειστές από τις 16 Μαρτίου. Το θετικό είναι ότι δεν δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, με δεδομένη βέβαια και την επιβολή αυστηρών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων από την κυβέρνηση της χώρας".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ηρεμία στην Κύπρο, «ανάσα» στην Αθήνα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με μεγάλες ουρές στα τραπεζικά γκισέ, αλλά και με υποδειγματική ψυχραιμία εκ μέρους των πολιτών, άνοιξαν χθες για πρώτη φορά ύστερα από δύο εβδομάδες οι τράπεζες στην Κύπρο, στη σκιά των εξαιρετικά αυστηρών περιορισμών που έχει επιβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση στις κινήσεις κεφαλαίων".
ΚΕΡΔΟΣ: "Με εντατική προετοιμασία η νέα υποδοχή της τρόικας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "συναγερμός σήμανε στο Μαξίμου εν όψει της επανάκαμψης την ερχόμενη εβδομάδα της τρόικας, καθώς οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά σκληρές από την πλευρά των δανειστών μας. Η πρωθυπουργική εντολή είναι σαφής: «Κλείστε όλα τα μέτωπα, ολοκληρώστε όλες τις εκκρεμότητες, να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος»".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθιά βουτιά στην ύφεση αναμένεται για την Κύπρο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα γίνει με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με εκείνη της Ελλάδος, λόγω των πληγμάτων που θα επιφέρει στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις και στο εισόδημα των νοικοκυριών η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων σε συνδυασμό με το μνημόνιο".