Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η καταδίκη του Μουράτ Κανατλί σε 10 ημέρες φυλακή από το «στρατιωτικό δικαστήριο» επειδή αρνείται από το 2009 να υπηρετήσει ως έφεδρος τον κατοχικό στρατό και θέλει να κάνει χρήση του δικαιώματος να είναι αντιρρησίας συνείδησης, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
3'

Αναφορά γίνεται επίσης στη συνέντευξη του Βάσου Λυσσαρίδη για το Κυπριακό, τη σημερινή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών, τον ιό της γρίπης στις ελεύθερες περιοχές, την κατάσταση ενός παλιού τ/κ κοιμητηρίου στην Κερύνεια και ιστορικών μνημείων στην Καρπασία.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Χειροπέδες στον Μουράτ», αναφέρεται στην ποινή 10 ημερών φυλάκισης που επέβαλε χθες το «στρατιωτικό δικαστήριο» στον Μουράτ Κανατλί, γραμματέα του κόμματος Νέα Κύπρος, επειδή έκανε χρήση του δικαιώματος να είναι αντιρρησίας συνείδησης και να αρνηθεί να ασκεί καθήκοντα εφέδρου. Όπως προστίθεται, η πρωτοβουλία «Αντιρρησίες συνείδησης» πραγματοποίησε χθες βράδυ εκδήλωση συμπαράστασης στον Κανατλί έξω από τη φυλακή όπου κρατείται. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία των δασκάλων KTÖS πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των «βουλευτών» από 50 σε 30.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Χειροπέδες στους αντιρρησίες συνείδησης», αναφέρεται επίσης στη φυλάκιση του Μουράτ Κανατλί και γράφει ότι η σύλληψή του και η μεταφορά του με χειροπέδες στις κεντρικές φυλακές προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από μη «κυβερνητικές» οργανώσεις, που διοργάνωσαν εκδήλωση χθες βράδυ έξω από τις φυλακές. Αλλού γράφει για τραγική εικόνα σε παλιό τ/κ κοιμητήριο στην Κερύνεια το οποίο έχει αφεθεί στο χρόνο, δεν υπάρχει φροντίδα των τάφων και τα χορτάρια έχουν φτάσει στο ύψος ενός ανθρώπου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ιός της γρίπης χτύπησε στο νότο και από τις αρχές του χρόνου έχουν διαπιστωθεί 20 κρούσματα, ενώ δύο άτομα πέθαναν από αυτόν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Εξέγερση στις χειροπέδες» γράφει ότι ο Μουράτ Κανατλί μεταφέρθηκε με χειροπέδες επειδή αρνήθηκε να πάει έφεδρος και αιτήθηκε του δικαιώματος να είναι αντιρρησίας συνείδησης, αλλά το «στρατιωτικό δικαστήριο» τον βρήκε «βαρυποινίτη» και τον έστειλε στη φυλακή. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Σαλίχ Κοράι Ουγουράλ στην εφημερίδα για το θάνατο της κόρης του, η οποία βρήκε φριχτό θάνατο μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητό της σε εκδρομικό χώρο στο Βουνό και ζητεί να του πουν τι πραγματικά έγινε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο χώρος που θα γίνει το νέο νοσοκομείο στη Μόρφου έχει διασπάσει τους τοπικούς άρχοντες και «βουλευτές» της περιοχής.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Τη λύση εμποδίζουν δυνάμεις από έξω» αναφέρεται σε δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδης στον αρθρογράφο Αχμέτ Τολγκάι, ο οποίος πιστεύει πως την ειρήνη στο νησί θα την βρουν οι Κύπριοι και δεν θέλει βοήθεια από έξω, ενώ τονίζει πως οι Κύπριοι πρέπει να ζήσουν μαζί και η ένωση δεν είναι πλέον εφικτή. Αλλού δημοσιεύει σχετική φωτογραφία και γράφει ότι στην Καρπασία πολλά ιστορικά μνημεία έχουν εγκαταλειφθεί και το τζαμί στη Λυθράγκωμη 200 χρόνων γκρεμίζεται σιγά σιγά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες συναντώνται σήμερα στην κατοικία του Σουηδού Πρέσβη και θα γίνει δήλωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Φυλακισμένη συνείδηση» αναφέρεται στη σύλληψη με χειροπέδες και μεταφορά του Μουράτ Κανατλί στις φυλακές και παραθέτει δηλώσεις από τα κόμματα και τις οργανώσεις που αντέδρασαν, μεταξύ των οποίων το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ. Αλλού γράφει για αναζήτηση συμφωνίας ως προς το νέο «σύνταγμα» με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στη «βουλή» που έχει ονομαστεί «ομάδα προετοιμασίας του συντάγματος». Σε άλλο θέμα γράφει ότι απεβίωσε η πρώην πρόεδρος του συνδέσμου σπαστικών και γνωστή στους τραπεζικούς κύκλους της Λευκωσίας, Σεβιλάι Οζκαρασιαχίν.