Πρώτο θέμα στα Γερμανικά ΜΜΕ οι κακοποιήσεις προσφύγων
Η αποκάλυψη των περιστατικών κακοποίησης σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ-Κονγκ είναι τα κύρια θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας αναλαμβάνουν τη φύλαξη των προσφύγων: «Το βάρος δεν πέφτει μόνο σε ιδιώτες αλλά και στους δήμους. Δεν είναι αμέλεια ότι ιδιωτικές εταιρείες επιφορτίζονται με αυτό που θα έπρεπε να κάνουν στην πραγματικότητα δημόσιες υπηρεσίες. Ανεύθυνη είναι όμως η διαδικασία, όταν το κύριο ζητούμενο είναι ο περιορισμός των εξόδων και τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Αυτό που είναι πρόθυμο να κάνει το κράτος, μπορούν να το κάνουν και οι ιδιώτες, δηλαδή να μετακυλήσουν το βάρος σε άλλες φθηνότερες εταιρείες όπου δεν πληρούνται τα στάνταρ ασφαλείας. Στην περίπτωση των μεταναστών οι παραλείψεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές».
Η εφημερίδα DIE WELT γράφει: «Οι πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας είναι κακόβουλες, ωστόσο είναι μεμονωμένες πράξεις. Η πλειονότητα αυτών που αναζητούν προστασία γίνονται δεκτοί με αξιοπρέπεια. Εκεί όπου υπάρχουν αξιόποινες πράξεις πρέπει να διαλευκανθούν. Εντούτοις διερωτάται κανείς γιατί άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν, εργάζονται σε εταιρείες ασφαλείας. Δεν έχουν καμιά δουλειά με τους πρόσφυγες. Το ίδιο ισχύει για τους παιδεραστές οι οποίοι δεν έχουν καμιά δουλειά σε νηπιαγωγεία».
Φόβος μέσα και έξω από τα καταλύματα
Η Tageszeitung παρατηρεί για το ίδιο θέμα: «Έξω από την πόρτα κυριαρχεί ο εκφοβισμός και μέσα χτυπούν οι αρχές ασφαλείας; Είναι αυτή η πραγματικότητα για τους πρόσφυγες στη Γερμανία; Για τους ανθρώπους που ξέφυγαν από τη βία και τη δυστυχία; Όχι κάθε μέρα και όχι παντού. Αλλά συχνά. Έξω από τα καταλύματα προσφύγων γίνονται διαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών. Η κοινωνία και η πολιτική δείχνουν όμως ανοχή για τις άθλιες συνθήκες μέσα στα καταλύματα».
Για το ίδιο θέμα η Westdeutsche Zeitung γράφει: «Είναι σωστό ότι η Γερμανία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών τα τελευταία 20 χρόνια. Ισχύει επίσης ότι πολλές κοινότητες σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος και δεν ξέρουν που να φιλοξενήσουν όλο αυτό τον κόσμο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να σταματήσουν οι φωνές και να φτιάξουν μια κανονική δομή».
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Τέλος, δυο ακόμα σχόλια σχετικά με τις μεγάλες κινητοποιήσεις στο Χονγκ-Κονγκ. Η Tagesspiegel παρατηρεί. Οι πολύ νέοι στην πλειονότητά τους διαδηλωτές ζητούν αυτό που ήδη υπάρχει γραμμένο στο κινεζικό σύνταγμα: μια χώρα, δυο συστήματα».
Η Volksstimme γράφει: «Όποιος έχει γνωρίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία δεν θέλει πια να τη χάσει. Κατά αυτή την έννοια οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ-Κονγκ ενάντια στη δικτατορική κυβέρνηση στο Πεκίνο είναι απολύτως κατανοητές. Προς το παρόν όμως δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Διότι η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει περισσότερα δικαιώματα σε ένα μέρος του πληθυσμού. Και όσο η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο η ηγεσία στο Πεκίνο θα στηρίζει την εξουσία της ακόμα και με τη βία».
ΠΗΓΗ dW
Διαβάστε επίσης
DW: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας με την ανεργία στο 27%