Η πτώση στα χρηματιστήρια στις εφημερίδες
Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η πτώση στα χρηματιστήρια και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή χρηματαγορά...
Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η πτώση στα χρηματιστήρια και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή χρηματαγορά.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στήνουν νέου τύπου Μ.Κ.Ο. για να κάνουν προσλήψεις!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, με σκοπό το κέρδος, επίσημο... χορηγό τον κρατικό Προϋπολογισμό, και με πρόσβαση σε προγράμματα για προσλήψεις θεσπίζει η κυβέρνηση σε μια παραλλαγή των εν πολλοίς αμαρτωλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων(ΜΚΟ)".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σκάει η «φούσκα» των 760 δισ. ευρώ του εσωτερικού δανεισμού".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η χθεσινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου συνιστά το έσχατο σήμα κινδύνου για την έκρηξη και του εσωτερικού χρέους της χώρας, των οφειλομένων από ιδιώτες προς ιδιώτες, από ιδιώτες και επιχειρήσεις προς τράπεζες (εγχώριες και ξένες), προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Θα σας πάρουμε και τα σπίτια!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "τέλος δεν έχουν οι εξωφρενικές απαιτήσεις των Γερμανών, που για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω δεν διστάζουν να προτείνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να υποθηκεύσουμε κάθε περιουσιακό στοιχεία που έχουμε στο όνομά μας".
ΕΘΝΟΣ: "Ωρες αγωνίας για την παγκόσμια οικονομία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή χρηματογορά. Το φάντασμα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, που οι συνέπειές της είναι ανυπολόγιστες, πλανάται πάνω από την υφήλιο. Η αγωνία κορυφώνεται. Πυροδοτείται βίαιο ξεπούλημα μετοχών. Επενδυτές οδηγούνται μαζικά στα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και του ελβετικού φράγκου".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πωλούνται ζωντανές κούκλες-ανδρωποειδή!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "έχουν καρδιά, μυαλό και... διάρκεια ζωής, ενώ θα... διατίθεται σε όλες τις χώρες του πλανήτη! Άλλος ένας νεοταξικός εφιάλτης στις προθήκες των καταστημάτων. Σήμερα, η βιογενετική επιστήμη κατόρθωσε να παράξει ζωντανές κούκλες, για να διασκεδάζουν τα παιδιά (ή και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι)!!!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αμυνα έκτακτης ανάγκης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κατρακύλησαν τα διεθνή χρηματιστήρια χθες, πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's. Η πτώση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών ξεπέρασε το 5%, ενώ οι απώλειες χρηματιστηριακής αξίας διεθνώς στο τελευταίο οκταήμερο αγγίζουν πλέον τα 3,4 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο με το ΑΕΠ της Γερμανίας!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμφραγμα στις αγορές από πολιτική ανεπάρκεια"
Η εφημερίδα γράφει ότι "Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάτω από τις 1.000 μονάδες ύστερα από 14 χρόνια. Κραχ σε Γουόλ Στριτ, Ευρώπη και Ασία".
ΕΣΤΙΑ: "Πώς επηρεάζει η διεθνής κρίσις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλα δείχνουν ότι η υποβάθμισις της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's δρομολογεί εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε νέα διεθνή οικονομική κρίση".
Η ΑΥΓΗ: "Η δικτατορία των αγορών διαλύει την παγκόσμια οικονομία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "για τέταρτη μέρα ντόμινο στα διεθνή χρηματιστήρια. Φόβοι για νέο κύκλο παγκόσμιας ύφεσης. Επιβράδυνση προβλέπει ο ΟΟΣΑ.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέα Φ(Α)ΠΑ στα νοικοκυριά".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ντόμινο ανατιμήσεων προκαλεί η μετάταξη δεκάδων αγαθών στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου, την ώρα που ο τζίρος στην αγορά καταγράφει μείωση 30% και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για απώλεια περίπου 320.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2011".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι πολιτικοί δεν πείθουν τις αγορές".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι πολιτικοί αδυνατούν να καθησυχάσουν τις αγορές, που κλυδωνίζονται από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από την Standard & Poor's. Παρά τις τηλεδιασκέψεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες, η αντίδραση των επενδυτών που βύθισαν στο κόκκινο τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε όλο τον κόσμο -και ώθησαν σε νέο ρεκόρ τον χρυσό- καταδεικνύει την αποτυχία των πολιτικών να πείσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους".
Η ΝΙΚΗ: "Ασφαλή καταφύγια για τα λεφτά σας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο βασικός στόχος σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε είναι η διασφάλιση του κεφαλαίου μας σε πρώτη φάση, αλλά και ίσως κάποιες αποδοτικές τοποθετήσεις, χωρίς την ανάληψη υψηλού ρίσκου. Οι λύσεις δεν είναι πολλές, όπως σε περιόδους οικονομικής άνθησης, όμως υπάρχουν σχετικά ασφαλείς τοποθετήσεις, αλλά και επενδύσεις που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, αλλά έχουν υψηλό ρίσκο".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Παγκόσμια κρίση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "την επιχείρηση "συνεχείς συσκέψεις και καθησυχαστικές δηλώσεις" συνεχίζουν οι χώρες της G-20 και της G-7 σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι πιέσεις στις αγορές. Οι αποφάσεις αυτές, καθώς και οι κινήσεις της ΕΚΤ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, λέει η Κομισιόν".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοινωνική συμμαχία ενάντια στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δηλώσεις για την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό".
ΤΑ ΝΕΑ: "Χωρίς φρένο. Κατρακύλησαν τα χρηματιστήρια παρά τις παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βούλιαξαν τα χρηματιστήρια μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ εν μέσω της κρίσης χρέους που συνεχίζεται στην ευρωζώνη".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μαύρη Δευτέρα για την παγκόσμια οικονομία".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Πανωλεθρία στις αγορές με απώλεια 3,4 τρισ. δολ.".
Η εφημερίδα γράφει ότι "άτακτη επενδυτική φυγή από τις μετοχές, τα εμπορεύματα και το πετρέλαιο καταγράφηκε χθες σε παγκόσμιο επίπεδο, τάση από την οποία δεν ξέφυγε ούτε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6%, για να διολισθήσει χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.000 μονάδων και να βρεθεί εκεί όπου βρισκόταν στις 7 Ιανουαρίου 1997".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τύμπανα πολέμου στις χρηματαγορές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μίνι «κραχ» στη Wall Street ύστερα από το διάγγελμα Μπ. Ομπάμα. Οι αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αντέστρεψαν το κλίμα. Ενίσχυση του EFSF ζητά το Παρίσι, επιμένει στο «όχι» το Βερολίνο. Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» και ο ΟΟΣΑ".
ΚΕΡΔΟΣ: "Τρόμος στις διεθνείς αγορές".
Η εφημερίδα εκτιμά ότι "διαστάσεις μίας κρίσης μεγαλύτερης εκείνης του 2008 προσλαμβάνει η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι στο αβέβαιο σκηνικό της κρίσης δανεισμού στην ευρωζώνη έρχεται να προστεθεί η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συνθήκες πανικού στις αγορές παρά τις δεσμεύσεις για δράση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συνθήκες πανικού επικράτησαν χθες στις διεθνείς αγορές, καθώς οι δεσμεύσεις των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη για «συντονισμένη δράση» απέτυχαν για ακόμη μία φορά να ακουστούν πειστικές".