Παναγιωτόπουλος: Δεν διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα - Δουδωνής: Ψευδές το δίλημμα Μητσοτάκη
Μπορούν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές να αντιπαρατεθούν με αξιώσεις... με την παραλία; Καθώς η αποχή ενδέχεται να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των ευρωεκλογών, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Δουδωνής απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Είναι ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας, η ακρίβεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας ή κάτι άλλο που θα κινητοποιήσει τον κόσμο; Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης που θέτουν τα κόμματα και τι σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα. Τι σημαίνει για τη ΝΔ η ευρωπαϊκή τάση ανόδου της ακροδεξιάς και πώς ο χώρος της κεντροαριστεράς θα οδεύσει στο δρόμο της ανασύνθεσης;
Το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλό για τη ΝΔ και δεν διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα, τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, θα επιβεβαιώσει ένα ποσοστό κοντά σε αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών, στον στόχο δηλαδή που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, προσθέτει. Τον τελευταίο μήνα δε, έχει γίνει μια εντατική προσπάθεια, «και με τη δική μου παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία έκρινε απαραίτητη ο πρωθυπουργός» αναφέρει ο επικεφαλής προεκλογικού αγώνα της ΝΔ.
Στο ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας συμφωνεί και ο Παναγιώτης Δουδωνής, εξηγώντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ένα ψευδές δίλημμα. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, το σημαντικό όμως είναι να βγει όσο το δυνατόν αποδυναμωμένη και το ΠΑΣΟΚ να πάρει όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό.
Περί αποχής και παραλίας, ο κ. Δουδωνής εκτιμά ότι η συμμετοχή δεν θα είναι υψηλή, «υπάρχουν θέματα που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και απαξιώνουν την πολιτική όπως η συζήτηση για τα πόθεν έσχες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η εκτίμησή του είναι πως η συμμετοχή θα κινηθεί κάτω του 50%. Να ψηφίσει ο κόσμος νωρίς, ώστε να έχει χρόνο και για την παραλία, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένους τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Παναγιώτη Δουδωνή:
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι «ασφαλώς υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων» και το μέγεθος της αγοράς της Ελλάδας κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία, με εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και με κινήσεις όπως η επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από την πλευρά του, ο κ. Δουδωνής υποστηρίζει το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα, τονίζοντας ότι στην Ισπανία πέτυχε και προτείνεται η παράτασή του αλλά και η επέκτασή του σε άλλους κωδικούς. Το κόστος δε για τα δημόσια έσοδα, θα είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με την Ισπανία.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει πως η Τουρκία έχει μια στρατηγική ατζέντα που περιλαμβάνει τον αναθεωρητισμό, αυξάνοντας τις απαιτήσεις. Θα πρέπει, ωστόσο, να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επίσης, δεν θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια ενίσχυσης του αποτρεπτικού αποτυπώματος της χώρας, γιατί «οι γείτονές μας καταλαβαίνουν τη γλώσσα της ισχύος, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να συνεχιστεί, βοηθάει στη διαπραγμάτευση». Όταν υπάρχει χαμηλή ένταση με την Τουρκία είναι θετικό, όμως δεν βλέπω κάτι τέτοιο, απαντά ο κ. Δουδωνής, φέρνοντας ως παράδειγμα την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία. Επίσης, ο Ερντογάν μίλησε για το Κυπριακό με ρητορική διχοτότησης, «εδώ πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάνταση, όπως παρατηρώ μια εφεκτικότητα σε μια σειρά από θέματα, όπως επίσης η Συμφωνία των Πρεσπών και τα θέματα με την Αλβανία».