Νίκος Ανδρουλάκης: Με εμένα δεν πειραματίζεται ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ - Εξετάσεις πρέπει να δώσουν αυτοί

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη.

Νίκος Ανδρουλάκης: Με εμένα δεν πειραματίζεται ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ - Εξετάσεις πρέπει να δώσουν αυτοί
4'

Στην πορεία προς την εσωκομματική κάλπη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγει τα χαρτιά του στο Meeting Point του Newsbomb.gr, για μια σερά κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο ευρύτερο πεδίο της κεντροαριστεράς. Με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να βρίσκεται σε αναζήτηση, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεφύγει από το θολό τοπίο και να βρει ευκρινή στοιχεία ταυτότητας. Τι είναι το ΠΑΣΟΚ και τι μπορεί να γίνει; Θα ξαναθυμηθεί την παρακαταθήκη του; Πώς θα ξαναμπεί σε ρότα ψυχικής ενότητας; Είναι αναγκαία μια ευρύτερη διαδικασία για την κεντροαριστερά; Πώς τοποθετείται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ποια είναι η θέση που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διεργασίες;

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Νίκο Ανδρουλάκη:

«Έρχομαι μετά από μια ομιλία στη Βουλή για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Αυτά τα 50 χρόνια, μέσα από την προσφορά μας είναι ότι η χώρα απέκτησε ένα σοβαρό σύστημα παιδείας και υγείας. Ήταν τεράστια η προσφορά του ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι την ίδρυση του ΕΣΥ, εκατομμύρια Έλληνες δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Βέβαια σήμερα υποβαθμίζεται, προτεραιότητά μας είναι να οικοδομήσουμε ξανά το δημόσιο σύστημα υγείας» σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όταν ο λαός μας πληρώνει τα δεύτερα περισσότερα χρήματα από την τσέπη του και μας ξεπερνάει μόνο η Βουλγαρία, κάτι δεν κάνει καλά ο κ. Μητσοτάκης» προσθέτει. Επιστρέφοντας στη συζήτηση για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τονίζει ότι «η Ελλάδα βρισκόταν στο οικονομικό και πολιτικό περιθώριο, για πρώτη φορά κάθε γενιά ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη, αυτό δεν υπάρχει πια».

«Η στάση μας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν αναθεωρείται» απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σχετική ερώτηση. «Όλα τα μεγάλα μη κρατικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, είναι και μη κερδοσκοπικά. Το 70% των Ελλήνων φοιτητών επιλέγει τα δημόσια πανεπιστήμια. Ας υπάρχουν μη κρατικά, αλλά με κριτήρια και με διαφάνεια».

«Όλοι πρέπει να είναι υποψήφιοι βουλευτές, είτε κερδίσουν είτε χάσουν»

Αναφερόμενος στους συνυποψηφίους του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει: «Όποιος είναι υποψήφιος, είτε κερδίσει είτε χάσει, πρέπει να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές». Στόχος όλων είναι να διασφαλιστεί η ενότητα του κινήματος. «Θέλω να χτίσω μια σχέση αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, που δεν την είχαμε».

Και συνεχίζει, ερωτηθείς για σχετικά: «Οι κακές νοοτροπίες που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στα όρια της επιβίωσης, φάνηκαν και το βράδυ των εκλογών. Δηλαδή η προσπάθεια κάποιοι να κάνουν παιχνίδια εξουσίας είναι ακόμη εδώ, γι’ αυτό άνοιξα τη διαδικασία». «Όταν έχουμε το τρίτο χειρότερο εκλογικό ποσοστό σε πολλές περιφέρειες και να είναι όλοι υποψήφιοι, ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Με αυτό το σχέδιο που θέλεις να εφαρμόσεις σε όλη την Ελλάδα, δεν κατάφερες να φέρεις διψήφιο ποσοστό στην εκλογική σου περιφέρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που δέχτηκε σχετικά με τη λειτουργία των οργάνων του κόμματος, τονίζει: «Θα διορθώσουμε τα λάθη στη λειτουργία και στη δομή των οργάνων του κόμματος. Με εμένα δεν πειραματίζεται ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Είδατε να αποκλείω κανένα συνυποφήψιό μου; Δεν έχω να δώσω εξετάσεις όταν δεν έχω αποκλείσει κανέναν. Εξετάσεις πρέπει να δώσουν αυτοί, όταν για την καρέκλα μπορούν να κάνουν τα πάντα».

Για τη διαδικασία ανασύνταξης στο χώρο της κεντροαριστεράς, λέει: «Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να ενώσει τον προοδευτικό ρεαλισμό και έκανε πολύ σωστά. Τώρα είμαστε σε άλλη φάση». «Πρόσωπα που πρόδωσαν και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να είναι ανάμεσά μας, πρέπει όμως να ανοίξουμε το διάλογο για να γίνουν συγκλίσεις, η θεσμική στάση και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα». «Είμαι κατά των συγκολλήσεων κορυφής, το ΠΑΣΟΚ μπορέι να ξαναγίνει μεγάλο ενώνοντας μεγάλα τμήματα του προοδευτικού κόσμου. Κεντρικός μας στόχος δεν είναι να ξεπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να κερδίσουμε τη ΝΔ».

Τέλος, αφήνει ανοιχτό το θέμα στήριξης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για μία ακόμη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή