Εδώ ΠΑΣΟΚ, εκεί ΠΑΣΟΚ... πού είναι το ΠΑΣΟΚ;

Στην πορεία προς την εσωκομματική κάλπη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ
4'

Θα μπορούσαμε άνετα να συγκρίνουμε την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ με τις αφόρητες κλιματολογικές συνθήκες που βιώνουμε με απίστευτη ένταση. Και πρώτα απ' όλα, τι είναι το ΠΑΣΟΚ; Τα δεδομένα των τελευταίων ετών παραπέμπουν μάλλον σε ένα θολό τοπίο, που στερείται ευκρινών στοιχείων ταυτότητας. Όσο για τα δεδομένα του αύριο, όλα εξαρτώνται από το ποιος ή ποια θα κόψει πρώτος-πρώτη το νήμα της εσωκομματικής κάλπης. Επομένως, το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι, είναι το παρελθόν.

Και ήρθε να μας το θυμίσει με τρόπο εμφατικό μάλιστα, η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα (τάσεις) της MRB που εστίασε -μεταξύ άλλων- στη μακρά περίοδο της Μεταπολίτευσης -κλείσαμε τα πενήντα!- ερευνώντας πρόσωπα και πολιτικές-θεσμικές παρεμβάσεις. Τι μας λέει, λοιπόν, αυτή η δημοσκόπηση; Μας λέει ότι στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε τον καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης", οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 39% "ο Ανδρέας Παπανδρέου" και σε ποσοστό 22,5% "ο Κωνσταντίνος Καραμανλής". Όλοι οι υπόλοιποι διατελέσαντες πρωθυπουργοί -επτά τον αριθμό- μοιράζονται ένα πενιχρό 28% και κανένας δεν κάνει γκελ σύμφωνα με σχόλιο του Δημήτρη Μαύρου στο Meeting Point του Newsbomb.gr

Εν ολίγοις, στην καλύτερη περίπτωση "γράφουν" ένα μέτριο μονοψήφιο ποσοστό. Μένοντας στο θέμα και ένα ακόμη -κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον στοιχείο- είναι το ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αναγνωρίζεται ως καλύτερος πρωθυπουργός από το 80,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (στις ευρωεκλογές του 2024), από το 61,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από το 11,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ (σύμφωνα με τις πληροφορίες μου τουλάχιστον). Πάμε παρακάτω, σε άλλο ερώτημα που αφορά στην αξιολόγηση της σημαντικότητας των γεγονότων αυτής της ιστορικής περιόδου, πρώτο έρχεται το δημοψήφισμα για το πολίτευμα (73,1%) και αμέσως μετά οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο της δεκαετίας του 1980 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), όταν θεσμοθετήθηκαν η ισότητα ανδρών-γυναικών, ο πολιτικός γάμος, η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η κατάργηση της προίκας (69,5%) κ.α. Κοντεύαμε να τις ξεχάσουμε και κυρίως τις είχε ξεχάσει η Χαριλάου Τρικούπη.

Και για να έρθουμε στο "ψητό", φαίνεται ότι μάλλον το ΠΑΣΟΚ... έχει πιει το νερό της λησμονιάς, γενικότερα ως προς την πολιτική του βιβλιοθήκη-παρακαταθήκη. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, που φέρει στη μαρκίζα του τα ονόματα του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού. Αν, επίσης, δεν με απατά η μνήμη μου, η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών στο Δημόσιο, ο τερματισμός του μονοπωλίου των "γαλάζιων παιδιών" στις προσλήψεις και η καθιέρωση αξιοκρατικής διαδικασίας ως προς το θέμα (νόμος Πεπονή) είναι πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Δεν έχω μέχρι στιγμής ακούσει από κανέναν υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, να απαντά ολοκληρωμένα στις προσδοκίες και τις αγωνίες των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή μάλιστα, που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καλούνται να επιστρέψουν τις κρατικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα σε στυλ -από πλευράς κυβέρνησης- "θέλαμε να κάνουμε το καλό, αλλά δεν μας αφήνει η... Ούρσουλα". Και τη στιγμή που το ΕΣΥ που πράγματι πάσχει, από δομικής πλευράς έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς η συνταγή για την τόνωση του δεν σχετίζεται με νέες προσλήψεις για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά με επίταξη -ουσιαστικά- υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα θέμα για το οποίο δεν έχω ακούσει σχέδιο! Πώς θα συμφιλιωθούν, θα ομογενοποιηθούν όλες οι "φυλές" του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει όντως πολιτικό δίλημμα ή μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά, υπό την έννοια ότι τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης ηγήθηκαν της χώρας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, άρα αντιμετώπισαν διαφορετικές προκλήσεις και αναζήτησαν διαφορετικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τους. Σήμερα δε, όλα άλλα.

Η συνέχεια, στην πορεία προς την εσωκομματική κάλπη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή