Κυβερνητικό αφήγημα: Τα εισιτήρια δεν είναι πλέον sold-out

Και στο βάθος... Λατινοπούλου

Νέα Δημοκρατία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

Αρκεί μια «κλεφτή ματιά» για να αντιληφθούμε πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στο ευρύτερο πολιτικό στερέωμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει πλέον με... αστρικές ταχύτητες προς τη ρευστοποίηση υπό τις κλαγγές των συγκρούσεων ανάμεσα στους «100» και στις «ορδές» Κασσελάκη. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προς το παρόν στην αφετηρία, πολλά υποσχόμενο αλλά ίσως και όχι. Όσο για το κυβερνητικό μπλοκ, έχει εισέλθει σε φάση ισχυρών αναταράξεων με φόντο τα επαχθή προβλήματα της καθημερινότητας και τις ανησυχίες για την τροχιοδρόμηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ερωτήσεις και οι επισημάνσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για (αδιαφανείς υπαινίσσονται) αναθέσεις, για τα κόκκινα δάνεια, για την ακρίβεια που σαρώνει, για τα κακώς κείμενα -λένε- στο χρηματιστήριο της ενέργειας που εκτινάσσει τις τιμές στα ύψη, για το πολύπαθο ΕΣΥ, ακόμη και για την επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, δίνουν και παίρνουν. Ειδικά στην επιχείρηση «ήρεμα νερά στο Αιγαίο», έχουν δηκτικά αναφερθεί και δύο πρώην πρωθυπουργοί, καθώς επίσης και ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άπαντες προερχόμενοι από τα σπλάχνα της παράταξης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δημοσίως ακολουθείται η μέθοδος του «ψυχολογικού μασάζ» των πάσης φύσεως διαφωνούντων, των οποίων οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται εντός των φυσιολογικών πλαισίων του ρόλου των βουλευτών -με την εξαίρεση της διαγραφής Σαλμά, αλλά και των ευθύτατων βολών του πρωθυπουργού κατά του Αντώνη Σαμαρά που πάντως απέφυγε να κατονομάσει. Στο παρασκήνιο, όμως, διακινούνται πολύ πιο σκληρές διατυπώσεις αποδιδόμενες σε κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης με στόχο να φιλοτεχνηθεί (ιδίως ως προς τα ελληνοτουρκικά) η εικόνα των «προχωρημένων» εκείνων που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά και των «καθυστερημένων» που την οδηγούν σε στασιμότητα, αν όχι σε οπισθοδρόμηση. Την ώρα, μάλιστα, που ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι τα «ήρεμα νερά» συνιστούν υπέρτατο στόχο και προτίθεται να τον υπερασπιστεί ακόμη κι αν χαρακτηριστεί «μειοδότης». Τι σημαίνει αυτό άραγε. Ότι κάτι δεν πάει καλά ή απλώς έχουμε να κάνουμε με μια... στιγμιαία παράκρουση;

Γενικότερα, ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει, σχεδόν εμμονικά στην προβολή ενός καλογραμμένου τεχνοκρατικού αφηγήματος, παρότι φαίνεται ότι αυτό δεν συνεγείρει πλέον τα πλήθη, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της πρώτης θητείας της. Τότε, όμως, βοήθαγε φουλ και η λεγόμενη αντίστιξη. Δηλαδή η ευθεία σύγκριση με τα προηγηθέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησαν ανασφάλεια σε μεγάλη μερίδα πολιτών -τους έκαναν να φοβηθούν πως η χώρα «θα πέσει στα βράχια» και θα βρεθεί... στην απ' έξω στο διεθνές παιχνίδι. Αναζητούσαν κατά συνέπεια «καλύτερες μέρες» (ως προς την οικονομία) και ανάκτηση ενός μέρους της χαμένης εθνικής περηφάνιας. Εξ ου και τα «εισιτήρια» για το αφήγημα ήταν κοντά τέσσερα χρόνια sold out.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία μέσα σε δώδεκα μήνες προσγειώθηκε απότομα από το 41% στο 26%. Αν υποθέσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις συνιστούν χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση των τάσεων που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη, φαίνεται ότι ορισμένα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, μάλλον... απεχθάνονται τη μελέτη τους. Ενοχλούνται ενδεχομένως από το γεγονός ότι μόλις το 27% θεωρεί ότι «όλα βαίνουν καλώς» και πάντως επιμένουν να δίνουν έμφαση σε σημαντικές αναμφίβολα έννοιες, όπως εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, οι οποίες όμως δεν... «τρώγονται». Για να εξηγούμαστε, δεν «τρώγονται» από τους πολλούς, οι οποίοι όλο και με μεγαλύτερη σιγουριά τείνουν στο συμπέρασμα, πως όλα αυτά καταλήγουν να οφελούν τους λίγους.

Ας επανέλθουμε, όμως, στη χαρτογράφηση του ευρύτερου πολιτικού τοπίου, για να προσθέσουμε μία ακόμη παράμετρο. Την ενίσχυση των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνώσας παράταξης και τα οποία φαίνονται ότι έχουν το «εικοσάρικο (20%) στην τσέπη». Στη βάση του ερωτήματος «πώς θα σχηματίσει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση σε περίπου δυόμιση χρόνια αν δεν ξεκολλήσει από το αναιμικό 30%», οδηγούμαστε στη σκέψη ότι... όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, έναντι της οποίας υιοθετείται πλέον διπλή τακτική. Δημοσίως την καταχεριάζουν στερεοφωνικώς (Μαρινάκης - Ρωμανός), ίσως «για να μην πάρει και πολύ κεφάλι», υπογείως όμως σημαίνον στέλεχος της παράταξης διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μαζί της. Δεν κρύβει άλλωστε -σε κατ' ιδίαν συζητήσεις- ότι με βάση τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής (δηλαδή εκτός Νίκη - Σπαρτιάτες - Ελληνική Λύση) η μόνη λογική επιλογή είναι η... Φωνή Λογικής.

Ο φετινός χειμώνας θα είναι βαρύς, λένε οι μετεωρολόγοι!

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή