Ο ανασχηματισμός και ο Θεοδωρικάκος, οι ειδικές αποστολές του Μυλωνάκη, της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας
Ο ανασχηματισμός και ο Θεοδωρικάκος, οι ειδικές αποστολές του Μυλωνάκη, της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ
11'

Ο ανασχηματισμός και ο Θεοδωρικάκος

Νέο κυβερνητικό σχήμα, νέα πρόσωπα και μέτωπα ανοικτά που ζητούν λύσεις. Ο Κυριάκος μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προχώρησε σε ανασχηματισμό, με βασικό γνώμονα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τοποθετήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει στα δύσκολα. Η δουλειά του βεβαίως στο εν λόγω υπουργείο μόνο εύκολη δεν είναι και σημειώνουμε πως κανείς από τους προκατόχους του δεν κατάφερε να τιθασεύσει την ακρίβεια. Αν τα καταφέρει ο Θεοδωρικάκος θα φανεί…

Ο Μυλωνάκης και οι ειδικές αποστολές

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου και από ό,τι μαθαίνουμε θα αναλάβει κρίσιμα θέματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο Μυλωνάκης είναι αλήθεια πως γνωρίζει από ειδικές αποστολές.

Αναβαθμίστηκαν Ζωγράφος, Ευθυμίου

Εκτός από την κυβέρνηση ανασχηματισμό είχαμε και στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφος αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τη θέση του διευθυντή, στη θέση του Δημήτρη Τσιόδρα. Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε και ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Πάνος Αμυράς, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει ρόλο συμβούλου του πρωθυπουργού. Αναβάθμιση και για τον αναπληρωτή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργο Ευθυμίου, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων με γενικό συντονιστικό ρόλο.

Της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν βγει τα μαχαίρια και όλο και αυξάνονται οι φωνές αυτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με τις κάλπες να στήνονται ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδει το συγκεκριμένο σενάριο. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος δεν έχει αλλάξει στάση, θα τηρήσει κατά γράμμα το καταστατικό, το οποίο προβλέπει εσωκομματικές κάλπες το Φθινόπωρο του 2025».

Τι να σας πούμε… Έχουμε μπερδευτεί και εμείς. Η αλήθεια είναι πάντως πως στο ΠΑΣΟΚ μυρίζει μπαρούτι και μας φαίνεται ολίγον δύσκολο να μπορέσει ο Ανδρουλάκης να αποφύγει τις εσωκομματικές εκλογές. Όπως μας έλεγε και ένα παλιό στέλεχος: Γίνεται της κακομοίρας…

Πολιτεύεται σε … λάθος τόπο

Της κακομοίρας φαίνεται όμως ότι έγινε και με την είσοδο ή μη του Τάσου Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση. Τελικά όπως είναι γνωστό δεν μπήκε ούτε αυτή την φορά παρότι το όνομά του έπαιζε έντονα μέχρι την τελευταία στιγμή. Το γεγονός ότι πολιτεύεται στον Νομό Σερρών και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από πλευράς σταυρών στις τελευταίες εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή των Τεμπών μάλλον δεν πρέπει να έπαιξε ρόλο. Όπως δεν παίζει κανένα ρόλο ποιος κατεβαίνει εδώ και χρόνια υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νομό Σερρών αρκεί το επώνυμό της να μην ξεκινά από γράμμα που τον οδηγεί σε υψηλότερη θέση στο ψηφοδέλτιο από το Καραμανλής. Είναι προφανές ότι ο φέρελπις βουλευτής της ΝΔ πολιτεύεται σε λάθος τόπο

Όταν σπάζουν τα … φρένα

Μπαρούτι θυμίζουν και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία. Κάποιοι έμπειροι παίκτες πάντως θεωρούν ότι όλα αυτά που κάνει ο Μακρόν με αποτέλεσμα οι αγορές να χορεύουν έχουν το σκοπό τους. Να καταδείξει τι θα συμβεί αν η άκρα δεξιά πάρει στα χέρια της τη διακυβέρνηση στη Γαλλία. Δεν νομίζουμε όμως ότι όλα αυτά απασχολούν την πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο ελληνικό χρηματιστήριο παρά το εκλογικό αποτέλεσμα φάνηκε να υπάρχουν αντοχές αλλά όταν σπάζουν τα φρένα στις μεγάλες αγορές όσες αντοχές κι αν έχεις δεν μπορούν να σε κρατήσουν όρθιο. Άλλωστε αυτό φάνηκε την περασμένη Παρασκευή με τη διόρθωση να είναι βίαιη παρ ότι η αγορά θα έπρεπε να πανηγυρίζει για την αναβάθμιση της Eurobank η οποία παρεμπιπτόντως έγραψε μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,7%.

Οξύμωρο … προάγγελος

Μένουμε στο θέμα της αναβάθμισης της Eurobank όπου ήταν εμφανής η προσπάθεια από την πλευρά της Τράπεζας να κρατηθεί χαμηλά το γεγονός ότι κατά τη Moody’s είναι επενδύσιμη ( Investment Grade) παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία κατά τον διεθνή οίκο παραμένει μη επενδύσιμη. Αυτό πάντως φαντάζει οξύμωρο μια τράπεζα ή μια εταιρία να έχει καλύτερη αξιολόγηση από τη χώρα και έχουμε την αίσθηση ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα αναβαθμιστεί επιτέλους και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ενδιαφέρον επιχείρημα της Moody’s πως το 40% του ομίλου αφορά σε δραστηριότητα εκτός Ελλάδας.

Παίρνει προβάδισμα

Η αναβάθμιση της Eurobank πάντως σε επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα από έναν οίκο όπως η Moody’s δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Τουλάχιστον για το διάστημα που δεν θα έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των υπολοίπων. Και αυτό γιατί η Eurobank θα μπορεί να δανείζεται με ομολογιακές εκδόσεις φθηνότερα, άρα θα έχει χαμηλότερο κόστος χρήματος αλλά και θα έχει και την άνεση να «σηκώνει» περισσότερα χρήματα στις εκδόσεις που πραγματοποιεί.

Υψηλή προστασία;

Παράταση στην παράταση δίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της Capital Χρηματιστηριακή. Βέβαια με τις προηγούμενες παρατάσεις που έδωσε η χρηματιστηριακή συνέχισε το «θεάρεστο» έργο της στο εξωτερικό με αποτέλεσμα άλλες εποπτικές αρχές να έχουν εξοργιστεί. Ανεξάρτητα αυτού είναι απορίας άξιον ότι ενώ υποτίθεται ότι η εν λόγω Χρηματιστηριακή ελέγχεται επί τρία χρόνια, αποζημιώνει επενδυτές που κάνουν καταγγελίες αποδεικνύοντας ότι παραδέχεται ότι ακολουθεί αθέμιτες πρακτικές αλλά συνεχίζει να λειτουργεί έστω και αν σήμερα τελεί υπό καθεστώς προσωρινής αναστολής. Άραγε απολαμβάνει υψηλής προστασίας; Βέβαια δεν είναι η μόνη περίπτωση καθώς υπάρχει άλλη χρηματιστηριακή που είναι ουσιαστικά χωρίς κεφάλαιο αλλά η κυρία που τη διευθύνει φαίνεται ότι έχει ειδικές σχέσεις με άλλες κυρίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Περισσότερα για τις κυρίες προσεχώς και αναλυτικώς.

Η Orilina και η νομοθεσία περί χειραγώγησης

Σε αυτή τη χρηματιστηριακή αγορά μάλλον κινδυνεύουμε να τρελαθούμε άπαντες. Διαβάζουμε σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση της «Orilina», στις 10.06.2024 προέβη «σε αγορά 82.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 0,9299 ευρώ και συνολική αξία συναλλαγής 76.247,75 ευρώ, στις 11.06.2024 σε αγορά 86.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 0,9261 ευρώ και συνολική αξία συναλλαγής 79.644,60 ευρώ, στις 12.06.2024 σε αγορά 87.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 0,9273 ευρώ και συνολική αξία συναλλαγής 80.679,03, στις 13.06.2024 σε αγορά 91.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 0,9298 ευρώ και συνολική αξία συναλλαγής 84.608,43 ευρώ και στις 14.06.2024 σε αγορά 90.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 0,9257 ευρώ και συνολική αξία συναλλαγής 83.315,00».

Κοιτώντας τις συνολικές συναλλαγές της μετοχής διαπιστώνουμε ότι στις 10/06 οι αγορές ιδίων αντιστοιχούσαν στο 82% των συνολικών συναλλαγών, στις 11/6 στο 85%, στις 12/6 στο 27%, στις 13/6 στο 76% και στις 14/6 στο 62%. Μετά από αυτά ρωτούμε εμείς οι αφελείς. Τι ακριβώς λέει ο νόμος για τη χειραγώγηση και τις ίδιες μετοχές; Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως τον «ερμηνεύουν»; Και εν πάση περιπτώσει επειδή μετά τα πακέτα στους βασικούς μετόχους έχουμε και πακεταρίσματα ιδίων μετοχών το ερώτημα είναι τι ακριβώς συνέβη στη δημόσια εγγραφή και αν έχει σχέση με αυτά που συνέβησαν στη συνέχεια; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά γιατί δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι η εποπτεία της αγοράς λειτουργεί έστω και στοιχειωδώς. Για την ακρίβεια όλα τα στοιχεία παρέχουν ενδείξεις πως λειτουργεί κατά περίπτωση.

Εις υγείαν των ανυποψίαστων

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 8,25 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή της Dimand έχοντας χάσει 6,75 ευρώ από την τιμή εισαγωγής που ήταν τα 15 ευρώ όταν στις αρχές Ιουλίου του 2022 μπήκε στο Χρηματιστήριο. Και όλα αυτά όταν την ίδια περίοδο το Χρηματιστήριο έχει καταγράψει ισχυρό ράλι. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανενός δεν ιδρώνει το αυτό για την κατρακύλα. Ούτε των αναδόχων που έσπρωχναν μετοχές ειδικά στα τραπεζικά δίκτυα ούτε φυσικά του βασικού μετόχου κυρίου Ανδριόπουλου ο οποίος «έχωσε» μια χαρά τις μετοχές του λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης και με τα περίφημα green shoe. Με αυτά και με αυτά βέβαια η αξιοπιστία της αγοράς πηγαίνει περίπατοκαθώς η Dimand μπήκε στο Χρηματιστήριο απλά για να πληρωθούν τα δάνεια στα «επενδυτικά κοράκια» της HIG στα οποία πληρώθηκαν εξωφρενικοί τόκοι που είναι εκτός πραγματικότητας. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ενώ οι επενδυτές δεν έχουν δει άσπρη μέρα και τρώνε … υποσχέσεις ενώ κατέβαλαν στη δημόσια εγγραφή τα ωραία τους 98 εκ ευρώ. Και μέσα σε όλο αυτό το παλμαρέ επιτυχιών μοιράζονται και 150.000 δωρεάν μετοχές στα στελέχη της εταιρίας. Φανταστείτε να είχαν και επιτυχία δηλαδή στις επιδόσεις και την πορεία της μετοχής.

ΥΓ: Μέχρι και για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης η ανακοίνωση είχε και ορθή επανάληψη.

Πλάκα θα έχει…

Μιας και αναφερθήκαμε για ίδιες μετοχές θα έχει πλάκα η Ικτίνος να δώσει δωρεάν ίδιες μετοχές λόγω επιδόσεων. Βέβαια εκεί το θέμα είναι πως αποφασίζουν αγορά ιδίων μετοχών όταν το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό και αν οι τράπεζες δεν τους ρυθμίσουν τα δάνεια θα ηχήσουν κανόνια. Με τα λεφτά που δεν έχουν θα αγοράσουν ίδιες μετοχές; Βέβαια στην Ελλάδα ο καθένας από ότι φαίνεται μπορεί να κάνει ότι θέλει και να έχει και επιχειρήματα.

Τα παιδία παίζει στην Q&R

Απίστευτοι είναι εκεί στην Q&R. Ενώ είχαν βγάλει πρόσκληση για Γενική Συνέλευση με θέμα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 30 εκ. ευρώ ξαφνικά και την ώρα της Γενικής Συνέλευσης η βασική μέτοχος κα Σωτηράκου άλλαξε γνώμη και είπε να μην γίνει αύξηση, αλλά μετατρέψιμο ομολογιακό 19 εκ. ευρώ. Πέραν της ακύρωσης της αύξησης κεφαλαίου το θέμα που προκύπτει είναι ότι απλά τα παιδία παίζει και τη μια φορά ζητούν από την αγορά 30 εκ ευρώ και την άλλη 19 δείχνοντας ότι δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο. Μιλούσαν οι άνθρωποι για εξαγορές χωρίς καν να υπάρχουν συζητήσεις με εταιρίες θυμίζοντας τα κόλπα που γίνονταν στις αλήστου μνήμης εποχές του ΧΑ με Κλωνατέξ και άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς.Βέβαια σήμερα τέτοιου είδους πρακτικές έχουν αναλάβει να κάνουν διάφοροι εφοπλιστές που τα τελευταία χρόνια έχουν πνιγεί στο χρήμα και αποφάσισαν να εμφανιστούν ως επενδυτές αλλά με … μεθόδους που εφαρμόζουν στη ναυτιλία και φτάνουν στο περίφημο «πιάσε με αν μπορείς».

Τα θέλουν όλα δικά τους

Buy back ως 1.653.256 ίδιες μετοχές ή 5% του μετοχικού κεφαλαίου, με κατώτατη τιμή τα 3 ευρώ και ανώτατη τα 17 ευρώ, καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της ΚΡΙ-ΚΡΙ. Από τις αγορές ιδίων 661.302 μετοχές ή 2% θα διατεθεί δωρεάν σε στελέχη και εκτελεστικά μέλη Δ.Σ στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης, εφόσον επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι. Ως εδώ όλα καλά μια και η εταιρία έχει ανοδική πορεία. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να μάθουμε ποια εκτελεστικά μέλη ΔΣ θα λάβουν μετοχές και πόσες. Γιατί τυχαίνει να είναι και μέτοχοι δηλαδή να παίρνουν μέρισμα, να είναι και διοικούντες και να λαμβάνουν αμοιβές τακτικές και έκτακτες, να είναι και δανειστές (ναι καλά διαβάσατε) και μετά από όλα αυτά να θέλουν και … επιβράβευση ενώ με τις αμοιβές πάσης φύσεως έχουν κόψει ένα πολύ καλό κομμάτι από την πίττα που θεωρητικά δικαιούνται όλοι οι μέτοχοι. Κοινώς τα θέλουν όλα δικά τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή