Το μέλλον των πληρωμών

Λόγω κορωνοϊού οι ηλεκτρονικές πληρωμές πήραν το προβάδισμα. Τι ακολουθεί από εδώ και πέρα;

Το μέλλον των πληρωμών
Pixabay
6'

Αν, πριν ένα χρόνο, έλεγε κάποιος ότι τα μετρητά θα είναι ο λιγότερο επιθυμητός τρόπος για να πραγματοποιήσει κάποιος μια συναλλαγή, η αμφισβήτηση θα ήταν έντονη και δικαιολογημένη. Ήρθε όμως μια πανδημία και άλλαξε άρδην το σκηνικό των πληρωμών. Tα μετρητά ήταν ένα από τα «θύματα» του κορωνοϊού, τόσο γιατί πολλές από τις αγορές άρχισαν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, όσο και γιατί οι καταναλωτές αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς με τη χρήση χαρτονομισμάτων που περνούν από πολλά χέρια. Έτσι αναπόφευκτα και η ελληνική κοινωνία εξοικειώθηκε σε γρήγορους ρυθμούς με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Το πρώτο βήμα

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, πολλοί στράφηκαν στο Διαδίκτυο, πραγματοποιώντας όλες τις συναλλαγές τους online. Οι δύο πιο δημοφιλείς διαδικτυακές συναλλαγές ήταν οι αγορές προϊόντων από e-shops με πληρωμές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, αλλά και οι εξοφλήσεις λογαριασμών μέσω e-Banking. Η υιοθέτηση των online συναλλαγών έγινε ακόμα και από καταναλωτές που μέχρι τώρα δεν αισθάνονταν μεγάλη εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ακόμη και οι πιο σκεπτικοί πείστηκαν για τις ευκολίες και την ασφάλεια που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRE.CA), ο ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών αγορών εκτοξεύθηκε στο 107% τον Μάιο του 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019. Παράλληλα, η έρευνα της Ipsos στην Ελλάδα που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Μαΐου, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων καταναλωτών έως 20 ετών προτίμησε τις ανέπαφες συναλλαγές, ενώ ακόμα και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δηλώνουν σε ποσοστό 43% ότι είναι έτοιμοι να απαλλαχθούν από τις πληρωμές με μετρητά. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι λίγο πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες πλήρωσαν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ μέσω Διαδικτύου εκ των οποίων εφτά στους δέκα απάντησαν ότι θα συνεχίσουν να τους πληρώνουν διαδικτυακά, ακόμα και μετά την εξάλειψη της απειλής του κορωνοϊού.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο κατώφλι μιας νέας εποχής για τις συναλλαγές, όπου οι σύγχρονοι τρόποι πληρωμών κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τόσο λόγω της ασφάλειας που προσφέρουν όσο και λόγω της εξοικονόμησης χρόνου. Πολλοί συνειδητοποίησαν πως με τις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε χρόνο μηδέν εύκολα και με ασφάλεια. Τι ακολουθεί;

Ψηφιακά πορτοφόλια

Οι ανέπαφες συναλλαγές ήρθαν για να μείνουν, αλλά όχι μόνο με τη μορφή καρτών. Το επόμενο βήμα είναι να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μια αγορά με κάτι που πάντα έχει μαζί του: το κινητό του. Και δεν αναφερόμαστε στο μέλλον, καθώς τα «ψηφιακά πορτοφόλια» είναι ήδη εδώ! Τι είναι όμως ένα ψηφιακό πορτοφόλι και σε τι διαφέρει από το Mobile Banking;

Το ψηφιακό πορτοφόλι είναι μια υπηρεσία που επεκτείνει τη λειτουργικότητα του Mobile Banking, καθώς επιτρέπει σε έναν κάτοχο πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να έχει την κάρτα μαζί του. Αρκεί να συνδέσει την κάρτα του στη συγκεκριμένη υπηρεσία την πρώτη φορά, και στη συνέχεια να επιβεβαιώνει την αγορά του απλά αγγίζοντας τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ώστε να είναι οι συναλλαγές του ασφαλείς.

Το Wallet είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι που δεν απαιτεί να εγκαταστήσετε κάποια νέα εφαρμογή στο κινητό σας, ούτε να θυμάστε αριθμό και κωδικό ασφαλείας της κάρτας σας για να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή. Αν είστε ήδη χρήστες Mobile Banking, αρκεί να ενεργοποιήσετε μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή την υπηρεσία Wallet. Έπειτα, επιλέγετε ποια ή ποιες από τις κάρτες σας θα συνδέσετε και πλέον είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε συναλλαγές σε τερματικά POS με τη χρήση μόνο του κινητού τηλεφώνου.

Η διαδικασία μετά είναι απλή, καθώς το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να πλησιάσει το smartphone στο τερματικό POS έχοντας ενεργοποιημένο το NFC (μια τεχνολογία που ενσωματώνουν τα περισσότερα σύγχρονα smartphones). Οι συναλλαγές παραμένουν απόλυτα ασφαλείς, καθώς αρκεί το δακτυλικό αποτύπωμα ή το PIN του Mobile Banking App για την επιβεβαίωση της συναλλαγής (έτσι, κανείς άλλος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αγορές αν αποκτήσει πρόσβαση στο smartphone σας). Μάλιστα, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διαδοχικές ανέπαφες συναλλαγές ανεξαρτήτως ύψους ποσού, ακόμα και αν δεν υπάρχει σύνδεση του τηλεφώνου στο Διαδίκτυο τη στιγμή της πληρωμής.

Οι νέες γενιές οδηγούν τις τάσεις

Οι αλλαγές στο τοπίο των πληρωμών που θα δούμε στο μέλλον, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στις αγοραστικές συνήθειες των νεότερων γενιών, οι οποίες νιώθουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το Internet και την τεχνολογία, κάνουν τα πάντα με το smartphone τους, είναι συνηθισμένοι να διεκπεραιώνουν τις δουλειές τους όσο πιο γρήγορα και με όσο λιγότερα κλικ γίνεται, αλλά και έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη την οικολογική συνείδηση, απαιτώντας περιορισμό της χρήσης του πλαστικού.

Ως προς το τελευταίο κομμάτι, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές φυσικά και απαντούν σε αυτήν την ανησυχία. Ωστόσο, το ίδιο κάνει και μια νέα γενιά βιοδιασπώμενων καρτών, που για πρώτη φορά εισάγεται στην Ελλάδα. Οι νέες χρεωστικές κάρτες είναι κατασκευασμένες από οικολογικό υλικό, και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν μετά τη λήξη τους. Όποιος στο εξής ζητά την έκδοση νέας ή επανέκδοση κάποιας απολεσθείσας χρεωστικής κάρτας Mastercard, θα έχει στα χέρια του ένα οικολογικό προϊόν με μοντέρνο, κάθετο σχεδιασμό (που θυμίζει οθόνη smartphone!) με ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες και τις ίδιες προδιαγραφές αντοχής με τις πλαστικές.

Τέλος, στο άμεσο μέλλον θα δούμε πιο πολλές έξυπνες υλοποιήσεις από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας PSD2, η οποία υποστηρίζει το Open Banking. Ήδη τα πρώτα οφέλη για τους τραπεζικούς πελάτες έχουν εμφανιστεί, καθώς τους επιτρέπουν να ελέγχουν όλους τους λογαριασμούς τους, από κάθε τράπεζα, μέσα από ένα μόνο app.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και το Mobile Banking αναπτύχθηκε για τις ανάγκες των νεότερων γενιών και όχι μόνο. Όσο η τεχνολογία προχωρά στην κατασκευή smartphones, τόσο θα εξελίσσονται και οι δυνατότητες συναλλαγών μέσω αυτών. Ήδη αρκεί το άγγιγμα ενός αισθητήρα και σε κλάσματα του δευτερολέπτου οποιαδήποτε συναλλαγή επιβεβαιώνεται με ασφάλεια. Θα ακολουθήσουν, φυσικά, και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως η αναγνώριση φωνής και ίριδας. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το μέλλον θα φέρει μεγαλύτερες ευκολίες και ασφάλεια στον τρόπο πληρωμών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή