Φαρμακευτική: Σπουδές στην επιστήμη του μέλλοντος
Παρακολούθησε τις διαδραστικές διαδικτυακές παρουσιάσεις Σεπτεμβρίου και μάθε περισσότερα για τις Σχολές, τα προγράμματα σπουδών και τη διαδικασία εισαγωγής.
Η νέα παγκόσμια πραγματικότητα φέρνει για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα τον κλάδο της Φαρμακευτικής, αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και τη μοναδική αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας.
Πολλοί έχουμε συνδέσει το επάγγελμα του φαρμακοποιού αποκλειστικά με την πώληση φαρμάκων, που αποτελεί μεν τη βασική του αρμοδιότητα, όμως ο πραγματικός ρόλος ενός φαρμακοποιού είναι πολλά περισσότερα.
Η Φαρμακευτική ως επιστήμη συνδυάζει διάφορα γνωστικά πεδία όπως η ιατρική, η χημεία, η βιολογία και η φαρμακολογία και συμβάλλει τόσο στη γνώση όσο και στη θεραπεία του ανθρώπινου οργανισμού με την ανάπτυξη και χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου που καλούνται πλέον να ηγούνται των εξελίξεων. Όπως εξηγεί ο Δρ. Παναγιώτης Παπαγεώργης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το «κυνήγι» της γνώσης είναι ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα που πρέπει να έχουν οι φαρμακοποιοί, είτε στραφούν σε παραδοσιακά φαρμακευτικά επαγγέλματα είτε ακολουθήσουν το δρόμο της έρευνας.
Για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τον διαρκώς μεταβαλλόμενο αυτό κλάδο, αρκεί να αναφερθούμε στην ραγδαία εξέλιξη της βιοτεχνολογίας κατά τα τελευταία 35 χρόνια, που έχει επιτρέψει την παραγωγή των λεγόμενων βιολογικών φαρμάκων, με τρόπο συνεπή και οικονομικά βιώσιμο. Παραδοσιακά, τα φάρμακα που περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες σε αντιδιαστολή, με τα βιολογικά φάρμακα που περιέχουν συνήθως πρωτεΐνες, που παράγονται από ζώντες οργανισμούς.
Τα βιολογικά φάρμακα που διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκουν εφαρμογή στη θεραπεία του καρκίνου, ενώ ανοσοκατασταλτικά βιολογικά φάρμακα χορηγούνται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον, η πρόσφατη διαπίστωση πως μια σειρά ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, έχει ενισχύσει το ήδη έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή των βιολογικών φαρμάκων. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η φαρμακολογία του ανοσοποιητικού συστήματος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη καινούργιων φαρμάκων, οι απόφοιτοι Φαρμακευτικής επιβάλλεται να έχουν και μια σαφή κατανόηση της επιστήμης της ανοσολογίας.
Συνεπώς, όσοι προσανατολίζονται σε σπουδές Φαρμακευτικής οφείλουν να επιλέξουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών που δίνει έμφαση τόσο στη θεωρητική εκπαίδευση όσο και στην πρακτική άσκηση, εξασφαλίζοντας γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν όλη την γκάμα των φαρμακευτικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής ανάλυσης και της τεχνολογίας, της χημείας, της βιοχημείας, της ανατομίας, της φαρμακολογίας και της τοξικολογίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε πως οι φοιτητές Φαρμακευτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμπληρώνουν 4,500 ώρες πρακτικής και εργαστηριακής άσκησης, που τους προετοιμάζει επάξια για την άμεση ένταξη σε οποιοδήποτε τομέα Φαρμακευτικής αποφασίσουν να ακολουθήσουν.
Το 5ετές πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που διδάσκεται στα ελληνικά, προσφέρει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών προσανατολισμένο στην ενσωμάτωση των επιστημονικών αλμάτων στον ευρύτερο τομέα της Υγείας. Παράλληλα, η συνύπαρξη με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα τους φοιτητές Φαρμακευτικής όσον αφορά τις υποδομές και τον εργαστηριακό εξοπλισμό, το ακαδημαϊκό προσωπικό, την διεπιστημονική υποστήριξη, την τεχνογνωσία, αλλά και το κύρος και την αναγνώριση. Επιπλέον, το πρόγραμμα Φαρμακευτικής περιλαμβάνει συνολικά 12 μήνες πρακτικής άσκησης, από τους οποίους οι 6 πραγματοποιούνται σε φαρμακείο ανοικτό στο κοινό και οι υπόλοιποι 6 μήνες σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία ή σε πρότυπα ιατρικά κέντρα όπως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο με αποκλειστική συνεργασία, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ή σε μεγάλες τοπικές φαρμακοβιομηχανίες όπως η Medochemie και η Delordis.
Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως το Πτυχίο Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών, γεγονός που προσφέρει στους καθηγητές και τους φοιτητές πρόσβαση σε ένα Παγκόσμιο φόρουμ που διαμορφώνει τις εξελίξεις στη Φαρμακευτική Επιστήμη και στο επάγγελμα του Φαρμακοποιού. η διασύνδεση αυτή αναβαθμίζει σημαντικά τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων.
Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους μελλοντικούς πτυχιούχους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ένα ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές.
Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές Φαρμακευτικής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου https://euc.ac.cy/ , στο info@euc.ac.cy ή στο 00357-22713000
Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου στις 4 Οκτωβρίου 2021.