Όταν όλη η αξία της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται σε μία μακαρονάδα

Για τους περισσότερους από εμάς, τα ζυμαρικά αποτελούν μέρος της διατροφής μας, από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας και μία μακαρονάδα, περιλαμβάνεται σχεδόν πάντα στο εβδομαδιαίο μας μενού

Άλλοι την προτιμούν πιο ανάλαφρη και άλλοι περισσότερο «πλούσια». Σε κάθε περίπτωση όμως, σε ό,τι αφορά στα ζυμαρικά που απολαμβάνουμε ως επί το πλείστον στην Ελλάδα, οι μεσογειακές γεύσεις κυριαρχούν.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, λοιπόν, κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι με «όχημα» το θρεπτικό αυτό τρόφιμο, με σκοπό να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε καλύτερα την αξία της μεσογειακής διατροφής -η οποία έχει τις βάσεις της στην Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία- και το πώς μπορεί να «ξεδιπλωθεί» μέσα από ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις Ελλάδας.

Προτού αναφερθούμε στις σάλτσες, τα ζυμαρικά, τους «σπιτικούς» ζωμούς, τις εύκολες συνταγές και τα μυστικά μαγειρικής, που θα μας βοηθούν να δημιουργούμε σε χρόνο «ντετέ» απολαυστικά και θρεπτικά γεύματα με ζυμαρικά βέβαια, καλό είναι να βάλουμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και να μάθουμε μερικά ενδιαφέροντα facts για αυτή.

Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι το 2013 η UNESCO πρόσθεσε τη μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Μαρόκου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας; Αλήθεια, ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει το να ακολουθεί κάποιος τη συγκεκριμένη διατροφή; Η απάντηση είναι απλή: Όταν περιλαμβάνει καθημερινά στο μενού του ελαιόλαδο, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα -και δη, τυρί και γιαούρτι- καθώς και κρέας, ψάρι και αβγά λίγες φορές την εβδομάδα.

Όλα αυτά τα συστατικά στις σωστές ποσότητες, είναι που κάνουν επιστήμονες και διατροφολόγους ανά τον κόσμο να αναφέρονται στην αξία της μεσογειακής διατροφής, χαρακτηρίζοντας την υγιεινή, μιας και όχι μόνο προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό τις πολύτιμες βιταμίνες που χρειάζεται, μέσα από απλά πιάτα, αλλά την ίδια ώρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.

Πώς μπορούμε όμως να ακολουθούμε καθημερινά τη μεσογειακή διατροφή, όταν το πρόγραμμά μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο; Μία μακαρονάδα αποτελεί πάντα μία επιλογή που μπορεί να κάνει κάτι καλό να ξεκινήσει από το πιάτο μας. Ιδού, λοιπόν, μερικές συμβουλές και κάποια μυστικά μαγειρικής που αποδεικνύουν ότι κάποιες φορές, μπορούμε να ανακαλύψουμε όλη την αξία της μεσογειακής διατροφής σε ένα πιάτο με ζυμαρικά!

Σάλτσες και συνταγές με μεσογειακό «αέρα»

Ζυμαρικά με ντομάτα, κρεμμυδάκι και βασιλικό, μακαρόνια με ελαιόλαδο, κάπαρη, μαϊντανό, μανιτάρια και ελιές, σπαγγέτι με λάδι, σκόρδο και πιπέρι, μακαρονάδα με κοτόπουλο, ντομάτα και βασιλικό, με ντοματίνια, λάδι, ρίγανη και φέτα ή με κιμά και φυσικά, ζυμαρικά με λαχανικά και θαλασσινά ή απλώς κοκκινιστά με μία απλή σάλτσα ντομάτας.

Οι γαστρονομικοί συνδυασμοί που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έχοντας ως βάση μας τα ζυμαρικά, είναι πολλοί και για να κάνουμε ακόμη πιο παραδοσιακό και ξεχωριστό το πιάτο μας, μπορούμε επίσης να βασιστούμε σε ζυμαρικά που χρησιμοποιούνται διαχρονικά στη χώρα μας. Από τις γκόγκες μέχρι τις χυλοπίτες και από τις στριφτάδες στον τραχανά, τα σιουφιχτά, τις μακαρούνες, τα ματσάτα και μεταξύ άλλων, τη μανέστρα.

Βρασμένα στους κατάλληλους «σπιτικούς» ζωμούς και όταν συνοδεύονται από τρόφιμα και συστατικά που «πρωταγωνιστούν» στη μεσογειακή διατροφή, όπως το λάδι, τα λαχανικά, το τυρί και το κρέας, καθένα από αυτά τα ζυμαρικά μεταμορφώνεται σε μία ξεχωριστή και θρεπτική γαστριμαργική εμπειρία.

Tips για να φτιάχνετε κάθε φορά τα τέλεια ζυμαρικά

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι όσο απλή και αν φαντάζει συνήθως η προετοιμασία μιας συνταγής με ζυμαρικά, σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόμαστε μερικά tips νοστιμιάς για να δώσουμε στα πιάτα μας τη γεύση που τους αναλογεί, με τον πλέον εύκολο τρόπο. Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, έχουμε κάθε λόγο να ανακαλύψουμε μερικά από αυτά τα μυστικά μαγειρικής, που θα δώσουν στη μεσογειακή μακαρονάδα μας έναν πιο γευστικό και θρεπτικό χαρακτήρα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, λοιπόν, πως τα ζυμαρικά δεν χρειάζεται να «πνίγονται» στις σάλτσες, τα τυριά και το αλάτι για να είναι νόστιμα. Αρκούν τα κατάλληλα υλικά για να δέσουν γευστικά οι πιο νόστιμες σάλτσες από απλά υλικά ή να αναδειχθεί μοναδικά η φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιούμε.

Ένα έξυπνο tip είναι, για παράδειγμα, αντί για αλάτι να χρησιμοποιούμε κύβους για ζυμαρικά ή «σπιτικούς» ζωμούς κατά το βράσιμο, για να προσθέτουμε γεύση και ένταση στα πιάτα μας, ανάλογα πάντα με τη συνταγή. Αν θέλουμε να ακολουθούμε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, βέβαια, είναι επίσης σημαντικό το να υπάρχει τις περισσότερες φορές στα πιάτα μας και μία πηγή πρωτεΐνης, είτε πρόκειται για κρέας, ψάρι ή αβγά, είτε για φασολιά και άλλα λαχανικά ή όσπρια που είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.

Σε κάθε περίπτωση, τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής οπότε, καλό είναι να υπάρχουν είτε στο πιάτο μας, είτε στον «σπιτικό» ζωμό στον οποίο βράζουμε τα ζυμαρικά μας, για επιπλέον γεύση. Τέλος, επειδή το πιο κοινό λάθος που μπορεί να οδηγήσει μία μακαρονάδα στην αποτυχία είναι ο χρόνος βρασίματος, καλό είναι να ακολουθούμε πάντα με προσοχή τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία!



Ας δούμε, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών ως μία αφορμή για να ανακαλύψουμε ή να θυμηθούμε την αξία της μεσογειακής διατροφής, επενδύοντας στις συνταγές εκείνες που με την απλότητα των συστατικών τους και τη θρεπτική τους αξία, θα δώσουν ώθηση στο μενού μας και θα μας κάνουν να νιώθουμε κάθε φορά που τα γευόμαστε, ότι κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο μας!