Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών: Βάζοντας τη φροντίδα μας σε πρώτο πλάνο

Το πρωτοποριακό λογισμικό που φέρνει την ασφάλεια ασθενών και εξεταζόμενων σε πρώτο πλάνο

Μπορεί για πολλούς η 17η Σεπτεμβρίου να μην έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία όμως, για εκείνους που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή ασθένεια και για όσους κλήθηκαν να βρουν κάθε διαθέσιμη επιλογή για να φροντίσουν την υγεία τους, αποτελεί μία ημερομηνία-ορόσημο.

Διότι τα τελευταία χρόνια και σε ετήσια βάση, στις 17 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών. Και πρόκειται για μία ημέρα με ιδιαίτερη σημασία, ακριβώς γιατί φέρνει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των ασθενών και μας υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια κάθε εξεταζόμενου και κάθε ασθενή, πρέπει να είναι προτεραιότητα για το ιατρικό προσωπικό ανά τον κόσμο.

Όταν η ασφάλεια των ασθενών δείχνει το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης

Η αλήθεια είναι ότι το πόσο ασφαλείς και προηγμένες τεχνολογικά είναι οι επιλογές που έχουμε σε επίπεδο θεραπείας και φροντίδας σε μία χώρα, είναι ένα στοιχείο-«κλειδί» που φανερώνει το επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που είναι διαθέσιμες. Ακόμη πιο σημαντικό όμως, είναι το κομμάτι της πρόληψης, δηλαδή εκείνο που αφορά στις υπηρεσίες για την παρακολούθηση της υγείας μας και την έγκαιρη διάγνωση.

Αλήθεια όμως, πόσο συχνά διερωτόμαστε για το πόσο ασφαλείς είναι οι υπηρεσίες στις οποίες μπορούμε να στραφούμε ως εξεταζόμενοι; Άραγε τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των εξεταζομένων; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα «ακούει» στο όνομα Dose Excellence.

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό λογισμικό που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της Υγείας

Τι είναι το Dose Excellence και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, για ένα πρωτοποριακό ψηφιακό λογισμικό που δημιουργήθηκε ακριβώς για να διασφαλίσει ότι η παρακολούθηση και η φροντίδα της υγείας μας, θα είναι όσο πιο ασφαλής γίνεται.

Γιατί μας αφορά; Διότι σχετίζεται με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, εκείνο που αφορά στην ακτινοβολία που δεχόμαστε, κάθε φορά που υποβαλλόμαστε σε μία αξονική τομογραφία. Αν αναλογιστούμε δε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις επιτρεπόμενες δόσεις ακτινοβολίας, καταλαβαίνουμε ότι έχει σημασία να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι γύρω από τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτυγχάνει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ δόσης ακτινοβολίας και διαγνωστικής ακρίβειας, δηλαδή εγγυάται την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας με τον εξεταζόμενο να δέχεται τη χαμηλότερη εφικτή δόση και μάλιστα, σε πραγματικό χρόνο (real time data).

Με λίγα λόγια, το Dose Excellence βάζει σε προτεραιότητα την ασφάλεια κάθε εξεταζόμενου. Όσο για το πού θα το βρούμε, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο μόνος πάροχος υπηρεσιών υγείας που επενδύει σε αυτό, είναι σήμερα η Affidea. Για την ακρίβεια, είναι ο μοναδικός πάροχος υγείας που έχει θεσπίσει επίπεδα αναφοράς της δόσης ακτινοβολίας ανά ανατομική περιοχή, κλινική ένδειξη και δείκτη μάζας σώματος στις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας.

Οι επιλογές και οι τεχνολογίες που πηγαίνουν την ασφάλειά μας ένα βήμα παραπέρα

Το γεγονός ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea έχουν καταφέρει να κερδίσουν 5 αστέρια από την Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία, καθώς και ότι το πρόγραμμα Dose Excellence έχει αποσπάσει πολλαπλές βραβεύσεις από την ιατρική κοινότητα, βέβαια, είναι στοιχεία που σίγουρα δεν προκαλούν έκπληξη.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως το ότι η Affidea όχι μόνο σέβεται τις σχετικές οδηγίες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ακτινοβολία που δεχόμαστε σε μία εξέταση, αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα, με στόχο να βελτιώνει συνεχώς τις ιατρικές διαδικασίες προς όφελος εξεταζομένων και θεραπόντων ιατρών. Τι ακριβώς κάνει; Έχει ορίσει όρια δόσης ακτινοβολίας κατώτερα από τα εθνικά διαγνωστικά επίπεδα αναφοράς, τα οποία ορίζει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Μάλιστα, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι από το 2014, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται το Dose Excellence, μέχρι σήμερα που συνεχίζεται σε 13 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος στην Ευρώπη, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στην έκθεση των εξεταζομένων σε δόση ακτινοβολίας και δη, πολύ χαμηλότερη από τα εθνικά επίπεδα αναφοράς -στοιχείο που αξίζει την προσοχή μας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ανήλικων εξεταζομένων, όπου γίνεται παράλληλα και χρήση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων.

Το σίγουρο είναι ότι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών είναι η ιδανική αφορμή για να αναλογιστούμε ή να θυμηθούμε πως σε ό,τι αφορά στην υγεία μας, από την πρόληψη μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τηρούνται στο έπακρο όλα τα απαραίτητα μέτρα και δη, εκείνα που εγγυώνται την ασφάλειά μας. Και το πρόγραμμα Dose Excellence της Affidea για τη μείωση της δόσης ακτινοβολίας στο ελάχιστο δυνατό με real time δεδομένα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι όταν γίνονται επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού, καθώς και όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με γνώμονα τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς, τότε η ασφάλεια είναι δεδομένη.