Οι θέσεις των εμπόρων για το φορολογικό και τα μέτρα στήριξης

Βήμα στους παραγωγικούς φορείς της χώρας δίνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Οι θέσεις των εμπόρων για το φορολογικό και τα μέτρα στήριξης
3'

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής -Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Ερ: Πώς βλέπετε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και σε τι πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει στον κλάδο σας;
Απ: Νομίζω πως -από αυτό που ακούσαμε φυσικά, περιμένουμε να δούμε όταν νομοθετηθεί και πώς θα νομοθετηθεί- σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το δημόσιο είναι σε πάρα πολύ σωστό δρόμο. Και πιστεύω ότι θα εισπραχθούν χρήματα και ότι πολύς κόσμος θα ενταχθεί σε αυτού του είδους τις ρυθμίσεις. Όσον αφορά το ασφαλιστικό, θεωρώ ότι θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ πώς θα δημιουργήσουμε μία ρύθμιση γιατί θα είναι μια από τις πολλές ρυθμίσεις που θα έχουν γίνει. Σκοπός είναι να έχει ανταπόκριση. Άρα κατά τη γνώμη τη δική μας, των εμπόρων, θα πρέπει να παγώσει το παλιό χρέος και να μπούμε σε ελαφρύτερες κατηγορίες. Το πάγωμα του χρέους είναι μια πρόταση η οποία είχε γίνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Μπορεί να γίνει ασφαλιστικός χρόνος, ο οποίος στο τέλος της ασφαλιστικής μας πορείας να αφαιρεθεί ή να πληρωθεί και να πάρεις πλήρη σύνταξη.

Ερ: Ως εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ποια πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο σας ;
Απ: Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά γιατί (οι έμποροι) έχουν κολλήσει στον τοίχο πλέον, έχουν συσσωρευτεί προβλήματα δεκαετιών. Θέλω να σας πω, ότι εμείς κάθε χρόνο στον πρωθυπουργό, όταν έρχεται στη Θεσσαλονίκη, δίνουμε μια ατζέντα με κάποια αιτήματα. Αυτά δυστυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια πολλαπλασιάζονται, μεγαλώνει ο αριθμός των αιτημάτων, διότι μέχρι σήμερα δυστυχώς δε λύσαμε τίποτα. Και δεν έχουνε λυθεί τα προβλήματα γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση να λύσουμε προβλήματα του κλάδου του εμπορίου. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι συρρικνώνονται οι επιχειρήσεις, έχουμε 200.000 και πλέον λουκέτα στην αγορά, και αν δεν γίνει κάτι την επόμενη μέρα, δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολα για τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει πάνω στη μικρομεσαία επιχείρηση διότι κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας.

Ερ: Η πρότασή σας, ποια είναι;
Απάντηση: Η πρότασή μας είναι να πάρουμε μια γραμμή ανάπτυξης η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις μικρομεσαίες υπάρχουσες επιχειρήσεις και όχι τη δεύτερη γραμμή ανάπτυξης η οποία λέει "καταστροφή των παλαιών επιχειρήσεων και όλα από την αρχή". Θεωρώ ότι θα πρέπει να συνδράμουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις, σε αυτούς τους ήρωες επιχειρηματίες, που μετά από πέντε χρόνια κρίσης υπάρχουν ακόμη, να τους βοηθήσουμε με κάθε μέσο και ξεπερνώντας με ριζοσπαστικές αποφάσεις όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για να μπορέσουν να υπάρχουν την επόμενη μέρα και να αναπτύξουν την ελληνική οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή