ΕΛΤΑ/ΚΕΔΕ: Συν- Επιχειρούμε Κοινωνικά για ανάπτυξη και αλληλεγγύη

«Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να βοηθήσει στην επανεγκαθίδρυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κοινωνικών υπηρεσιών, δηλαδή να μπορεί ο πολίτης να θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει και να απαιτεί, παράλληλα» τόνισε ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Αθήνα, Γιαν Βερστίγκ, στην παρέμβασή του, στην ημερίδα «Συν- Επιχειρούμε Κοινωνικά για Οικονομική Ανάπτυξη και Κοινωνική Αλληλεγγύη» που συνδιοργάνωσαν τα ΕΛΤΑ και η ΚΕΔΕ, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.

ΕΛΤΑ/ΚΕΔΕ: Συν- Επιχειρούμε Κοινωνικά για ανάπτυξη και αλληλεγγύη
4'

«Είμαι πεισμένος ότι καινούργια μοντέλα, όπως η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην απάντηση του διλήμματος "δημόσιος- ιδιωτικός τομέας" αλλά και σε ένα άλλο ζήτημα, αυτό της κοινωνικής συνοχής, της οποίας σήμερα παρατηρείται έλλειμμα και αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στην Ευρώπη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το ζήτημα- κλειδί είναι η ρήξη του κοινωνικού συμβολαίου, με την έννοια ότι πολλοί έχουν σήμερα, μικρή ή ανύπαρκτη εμπιστοσύνη στο κράτος ότι μπορεί να τους προσφέρει αυτό που έχουν ανάγκη. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα της δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που, προ διετίας, πήρε η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα για τη δημιουργία του «Orange Grove», του «Πορτοκαλεώνα», χώρου στον οποίο μπορούν ταυτόχρονα να εργαστούν έως και 75 νεαροί επιχειρηματίες.

Εκεί διοργανώνονται σεμινάρια που τους αφορούν, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολλανδικά πανεπιστήμια, και ο κάθε ένας από αυτούς έχει στο πλάι του έναν μέντορα που τον καθοδηγεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Βασικός λόγος για αυτή την πρωτοβουλία ήταν να καταδειχθεί το τι μπορεί να πετύχει η συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. «Ως πρεσβεία, θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε δεξιώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις μπαλέτου, αλλά δεν θέλαμε να το κάνουμε αυτό σε μια χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας νέων» είπε.

«Διαπίστωσα πόση ενέργεια διέθεταν αυτοί οι εικοσάρηδες και θεώρησα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία στις μέρες μας» τόνισε και διευκρίνισε ότι σε αυτό το εγχείρημα συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες και με μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Επισήμανε ότι ο χώρος είναι ανοιχτός γιατί πρέπει να ευνοεί τη συνδεσιμότητα, την κινητικότητα και την ελαστικότητα μεταξύ των νέων επιχειρηματιών που συμμετέχουν και ότι όλα τα στοιχεία του χώρου μπορούν να μετακινηθούν και να δημιουργηθούν εύκολα, αίθουσες συνεδριάσεων. «Ο βασικός στόχος είναι να κινηθούν οι νεαροί επιχειρηματίες μόνοι τους, να εργαστούν συντροφικά και εμείς να ενθαρρύνουμε αυτή τη συνεργασία» είπε.

Στον «Πορτοκαλεώνα» υπάρχουν σήμερα πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις. Μεγάλος αριθμός από αυτές κινείται στον αγρο- τουρισμό, αλλά και στην πληροφορική.

Αναφέρθηκε σε τρεις από αυτές. Η πρώτη, με την επωνυμία «The City Game» συνδυάζει τεχνικές παιγνίων (gaming) με τη δημιουργία κινήτρων να κάνει κανείς μια καλή πράξη την ημέρα. Η δεύτερη ακούει στο όνομα «City of Errors», μικρά ντοκιμαντέρ για γειτονιές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Η τρίτη, με την επωνυμία «Blood-e» ενθαρρύνει για αιμοδοσία.

Ο κ. Βερστίγκ προχώρησε σε γενικότερες παρατηρήσεις, λέγοντας ότι θεωρεί αυθαίρετο, με έναν τρόπο, τον διαχωρισμό μεταξύ της κλασικής οικονομικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας: «Όλα τα επιχειρηματικά εγχειρήματα αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν στην κοινωνία. Σε ορισμένα, ο βασικός στόχος είναι η ύψιστη δυνατή κερδοφορία σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά όμως είναι μειονότητα. Άλλα έχουν κοινωνικό στόχο, που δεν έχει σχέση με την κερδοφορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ένα κράμα κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων».

«Για μένα» συνέχισε ο κ. Βερστίγκ «η κοινωνική επιχειρηματικότητα παρέχει ένα είδος εργαλειοθήκης για να μπορέσει κανείς να υλοποιήσει προγράμματα στα οποία συνυπολογίζεται η κοινωνική ευτυχία. Υπάρχει βεβαίως μία πρόκληση, υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι προσανατολισμένες προς την αγορά, η οποία έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς επιλογής. Δηλαδή, εκατό εμφανίζονται, δέκα καταφέρνουν να επιπλεύσουν με βάση τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Είναι βασικό, οι κοινωνικές επιχειρήσεις να εστιάζουν στην κάλυψη αναγκών στην πραγματική κοινωνία, σε αντιδιαστολή με το ότι στο παρελθόν το βασικό κριτήριο ήταν οι διαθέσιμες επιδοτήσεις».

Κατέληξε -και ταυτόχρονα, υπογράμμισε- ότι «για να υπάρξει πραγματική εμπιστοσύνη, για να υπάρξει παροχή των υπηρεσιών που το κράτος αδυνατεί να προσφέρει, θα πρέπει κάθε φορά να ελέγχεται ότι υπάρχει πραγματική διασύνδεση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Εάν η κοινωνική επιχειρηματικότητα εστιάσει σε αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά, σήμερα».

Σχολιάζοντας και συνοψίζοντας τα σημεία που έθιξε στην παρέμβασή του ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Αθήνα, ο συντονιστής του πάνελ και προϊστάμενος του Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας, δρ. Κ. Γεώρμας τόνισε την ανάγκη κοινού βηματισμού κράτους και κοινωνικών επιχειρήσεων. Έθιξε επιπλέον, την ανάγκη εστίασης στο πώς δουλεύεται η ιδέα ενός νεαρού επιχειρηματία, αναφερόμενος και στην εμπειρία στο Μητρώο: «Έχουμε εκατοντάδες ωραίες ιδέες και οι επιχειρήσεις κλείνουν μετά από έξι μήνες». Επισήμανε ότι η επιλεξιμότητα για τις κοινωνικές επιχειρήσεις υπάρχει και καθορίζεται από την ίδια την κοινωνική ανάγκη. «Οι κοινωνικές επιχειρήσεις πεθαίνουν όπως οι κανονικές. Από το μητρώο, διαγράφηκαν 50 κοινωνικές επιχειρήσεις επειδή δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε κάτι υπαρκτό» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή