Giene Frieda -Moore Capital: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

Ο υπέυθυνος στρατηγικής του Hedge Fund Moore Capital, Giene Frieda σημείωσε σήμερα από το συνέδριο του Economist, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό χρέος και οι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς διαπραγματεύονται πολύ χαμηλά ενώ ο κίνδυνος εμφανίζεται μετά από 40 χρόνια και οι αποδίοσεις είναι ψηλά.

Giene Frieda -Moore Capital: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα
3'

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η πρόσβαση στις αγορές θα έρθει πολύ γρήγορα αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, σημείωσε, όμως για να σταθεροποιηθεί χρειάζονται κάποιες δεσμεύσεις.

Χρειάζεται η χώρα μια ηγεσία δυναμική με όραμα, που θα τολμήσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε." Θέλουμε να δούμε μια σαφή αναπτυξιακή στρατηγική, πέρα από τη μεταφορά ωρίμανσης του χρέους. Το προφίλ του ελληνικού χρέους έχει πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και είναι ελκυστικό. Όμως οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ χειρότερες από πριν 4 μήνες."

Η ύφεση και οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες αφού τους μήνες που πέρασαν, όλπως εξήγησε δεν χάθηκε μόνο χρόνος αλλά και ευκαιρίες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα, κάνει πράγματι αναγκαίες κινήσεις για ελάφρυνση του χρέους. Είναι σημαντικό, συμπλήρωσε η κυβέρνηση να κάνει το πρόγραμμα δικό της αφού δεν υπάρχει εναλλακτική.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, δεν πέτυχε, τόνισε, αλλά όπως στην περίπτωση ενός αποτυχημένου γάμου πρέπει να βρεθεί ένα σημείο συμβιβασμού. Τέλος κατέληξε ότι "τα προγράμματα προσαρμογής είναι Μαραθώνιοι και ελπίζουμε ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον Μαραθώνιο αφού στην γραμμή του τερματισμού περιμένουν επενδυτές και επενδύσεις".

Κεραστάρης-Ιντραλότ: Κανένα σοβαρό κράτος δεν πουλάει assets στα χαμηλότερα τιμήματα

Η Ιντραλότ έχει επενδύσει άνω του 1 δισ. ευρώ σε 35 χώρες στον κόσμο και πλέον η Ελλάδα αποτελεί το 3% του συνόλου των εσόδων μας, σημείωσε ο κ. Α. Κεραστάρης, Δ. Σύμβουλος της Ιντραλότ από το βήμα του Economist.

Περιγράφοντας την πολύ κακή πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέφερε, ότι το απόθεμα εισροών επενδύσεων στην Ελλάδα παρέμεινε στο 11% του ΑΕΠ το 2013, όπως και το 2008, δηλαδή μειώθηκε ανάλογα με το ΑΕΠ από το 2008 ως το 2013.

Υπάρχουν, όπως είπε, 3 δρόμοι για να έρθουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι η απευθείας συμμετοχή με μακροπρόθεσμη επένδυση, κάτι που αποκλείεται με το σημερινό πολιτικοοικονομικό κλίμα αβεβαιότητας ακόμη και για την παραμονή μας στο ευρώ. Οι μόνες επενδύσεις που έρχονται σε αυτές τις συνθήκες είναι οι κερδοσκοπικές επενδύσεις που συνεχίζουν να γίνονται.

Ο δεύτερος δρόμος, είπε, είναι οι επενδύσεις από έλληνες επιχειρηματίες, κάτι που προσκρούει στον τραπεζικό κλάδο. Τα χρήματα των τραπεζών δεν επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία και δεν έχει καν ανοίξει η κουβέντα της εξυγίανσης των παλιών επιχειρηματικών δανείων, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να είναι όμηρος συμβάσεων που έρχονται από το παρελθόν.

Ο τρίτος δρόμος επενδύσεων είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που ξεκίνησαν με υψηλές προσδοκίες, αλλά δεν πήγαν καλά και ήταν φυσικό αφού λόγω της κακής συγκυρίας, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλά. Κανένα σοβαρό κράτος δεν πουλάει assets σε μια εποχή που δεν μπορεί να πιάσει τιμήματα. προχωρήσαμε σε πώληση εθνική περιουσία στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών της δεκαετίας.

"Μπορούσαμε να δώσουμε άδειες ή management αλλά όχι να παραχωρήσουμε περιουσία του ελληνικού λαού. Ιδιωτικοποίηση σαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, του κρατικού μονοπωλίου με πώληση μετοχών δεν έχει γίνει από καμία χώρα στον κόσμο, μπορούσε να γίνει απλά παραχώρηση άδειας".

Τέλος κατέληξε σημειώνοντας ότι "αν και θα παραμένει το ερώτημα γιατί δεν έγιναν στο παρελθόν τα πράγματα σωστά, μπορούμε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή και να σχεδιάσουμε εκ νέου το μέλλον".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή