«Αποχή» των Ελλήνων από τις πάσης φύσεως αγορές σε όλο το λιανεμπόριο
Μείωση 7,3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούλιο εφέτος, λόγω και των capital controls, με τις πωλήσεις να έχουν αρνητικό πρόσημο σε όλους τους επιμέρους κλάδους των καταστημάτων.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε πτωτικά σε έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισµό (21,5%), πολυκαταστήµατα (12,8%), καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (11,9%), τρόφιµα- ποτά- καπνό (7,3%), ένδυση- υπόδηση (5,6%), φαρµακευτικά- καλλυντικά (4,6%), βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (4,2%) και μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (2,6%).
Ειδικότερα, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο, σηµείωσε µείωση 7,3% τον µήνα 2015 σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιουλίου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουνίου 2015 σηµείωσε µείωση 5,3%.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιµές) σηµείωσε µείωση 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουνίου 2015 σηµείωσε µείωση 7,7%.
Οι ανωτέρω δείκτες εποχικά διορθωµένοι ως προς την επίδραση µηνιαίων γεγονότων (π.χ έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) παρουσιάζουν την ακόλουθη εξέλιξη:
Ο εποχικά διορθωµένος δείκτης όγκου, σηµείωσε µείωση 6,4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015 σηµείωσε µείωση 4,6%.
Ο εποχικά διορθωµένος δείκτης κύκλου εργασιών, παρουσίασε την ίδια ετήσια µεταβολή µε τον αντίστοιχο µη εποχικά διορθωµένο δείκτη, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015 σηµείωσε µείωση 5,5%.