Καινοτομία και Μικρομεσαίες οι λέξεις κλειδιά στην Εβδομάδα Open Days
Με τη συμμετοχή 6.000 τοπικών αρχόντων από τις 28 χώρες της ΕΕ, ευρωπαίων και εθνικών αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων του Τύπου, πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, από τις 12 ως τις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Σκοπός της 13ης ετήσιας Εβδομάδας των «Ανοικτών Ημερών» (Open Days) είχε σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, προκειμένου οι περιφέρειες και οι πόλεις της Ευρώπης να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής, έχοντας στην πρώτη γραμμή την ανεργία των νέων και την προσφυγική κρίση.
Η διοργάνωση που έγινε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών και Πόλεων, πλαισιώθηκε από 150 workshops, δημόσιες συζητήσεις και επιμέρους εκδηλώσεις, στις οποίες οι δύο Επίτροποι Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική και Κάρλος Μοέδας αρμόδιος για την καινοτομία και την έρευνα, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και Πόλεων, Μάρκου Μάρκουλα έδωσαν το στίγμα των προτεραιοτήτων, για περισσότερη συνεργασία και συνοχή, με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μμε).
«Κάνουμε έκκληση για πιο έξυπνη, πιο αποτελεσματική και πιο απλή πολιτική συνοχής», είπε ο κ. Μάρκουλα. «Να μοιραστούμε τις καλύτερες πρακτικές και να εστιάσουμε στην καλύτερη συμβολή των ευρωπαϊκών ταμείων στους στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης», είπε η κ. Κρέτσου, ενώ σημειώθηκε ότι με προίκα 450 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 τα διαρθρωτικά ταμεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε τομείς που διασφαλίζουν βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως είναι η καινοτομία, η στήριξη των μμε, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων, η κοινωνική συμπερίληψη και η ενέργεια.
Από τον Ιανουάριο του 2014, η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα Horizon 2020 προοριζόμενο για την έρευνα και την καινοτομία, το οποίο διαθέτει για την τρέχουσα επταετία προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.
Αναγνωρίζοντας τη στενότητα των πόρων, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, οι Ευρωπαίοι θέσπισαν και εξήγγειλαν στη διάρκεια των Open Days τη «Σφραγίδα Αριστείας», μια ποιοτική ετικέτα η οποία θα απονέμεται στα projects των μμε που πληρούν τις προτεραιότητες και τους όρους της καινοτομίας, αλλά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Αποτελούν ωστόσο ένα διαβατήριο για ανέλιξη στην αγορά.
Ενδεκτικά της έμφασης που δόθηκε στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της κοινωνικής συμπερίληψης και της διασυνοριακής συνεργασίας ήταν τα βραβεία Regiostars που απονεμήθηκαν από την Επίτροπο Κρέτσου και από τον Γιάκουμπ Αντάμοβιτς, εκπρόσωπο για την Περιφερειακή Πολιτική και τις Μεταφορές.
Το πρώτο δόθηκε σε μια ομάδα νέων παιδιών από τη Σουηδία που δημιούργησαν έξυπνα ηλεκτρονικά παιγνίδια ευρύτερης εφαρμογής, το δεύτερο σε περιφέρεια της Ισπανίας για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, το τρίτο στην περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας για τη λειτουργία ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας για νέους με προβλήματα και το τελευταίο σε γειτονικές περιφέρειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη δημιουργία κοινών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη με τη λειτουργία μίας ηλεκτρονικής κάρτας.
Στη διάρκεια των συναντήσεων με τους εκπροσώπους του Τύπου επισημάνθηκε από την κ. Κρέτσου ότι δεν θα ξαναγίνουν τα λάθη της περιόδου 2007-2013, ότι τώρα πάμε στοχευμένα για ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη των μμε, ενώ τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των εμπειρογνωμόνων και της άσκησης χρηστής διακυβέρνησης.
Και από τις δύο πλευρές αναδείχθηκε η ανάγκη απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η κ. Κρέτσου απάντησε ειδικότερα ότι σ' αυτή την περίοδο είμαστε πιο ευέλικτοι και μπορούν οι περιφέρειες και οι πόλεις να αξιοποιήσουν κεφάλαια για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων. Ζήτησε επίσης καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων Interreg για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Τα προγράμματα για την Περιφέρεια αποσκοπούν στη μείωση των ιστορικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει να επικρατήσει σε όλους πνεύμα αλληλεγγύης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «πακέτο» του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης. Στο εθνικό τραπέζι εμπειρογνωμόνων, που στήθηκε για κάθε χώρα, ως προς την ελληνική πραγματικότητα επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να κλείσει η περίοδος 2007-2013 χωρίς να χαθούν πόροι και να ξεκινήσει δυναμικά η περίοδος 2014-2020.
Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά η τροπολογία που πέρασε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, η οποία μηδενίζει την εθνική συμμετοχή για τα έργα της απερχόμενης περιόδου και αυξάνει την προχρηματοδότηση για την επόμενη, με όφελος 2 δις ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Επισημάνθηκε επίσης η δυνατότητα να προχωρήσουν τα έργα-γέφυρες από την πρώτη προς τη δεύτερη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνούν με τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ.
Στην ίδια συζήτηση έγινε αναφορά για τις αρνητικές επιπτώσεις των capital control, καθώς και για την αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της, με αποτέλεσμα να υφίσταται τις κυρώσεις της ΕΕ.
Το μεγάλο κέρδος των εκδηλώσεων, όπως δήλωσε η Επίτροπος ήταν η όσμωση μεταξύ διαφορετικών απόψεων, για περισσότερη γνώση και υιοθέτηση καλών πρακτικών. «Ανοιχτές Ημέρες σημαίνει Ανοιχτά Μυαλά».