Έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής
"To Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριοδιενεργεί έλεγχο απόδοσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παρέμβασή της στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση. Ο έλεγχος αφορά στα Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2010-2105 και μεταξύ άλλων, ένας τομέας που θα ελεγχθεί είναι αυτός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος".
Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία ενημερώθηκαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ότι ομάδα στελεχών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2015.
Οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ως αντικείμενο «το σχηματισμό σφαιρικής άποψης από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα πρόσωπα που έχουν ιδιαίτερη γνώση για το σχεδιασμό, παρακολούθηση και εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί κατά πόσον οι όροι που περιλήφθηκαν στα προγράμματα προσαρμογής συνέβαλαν θετικά (ή όχι) στη λειτουργία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα», όπως αναφέρει η σχετική επιστολή προς τη ΓΣΕΒΕΕ.
Συναντήσεις θα γίνουν με τους υπουργούς Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Συνάντηση θα πραγματοποιήσουν επίσης με τον επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και με τον πρώην γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τα έσοδα και τις δαπάνες της ΕΕ για να εξακριβώσει αν οι πόροι της ΕΕ δαπανώνται σωστά, και αν αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο πλαίσιο της λογοδοσίας για την καλή χρήση των χρημάτων, ελέγχει κάθε πρόσωπο ή φορέα που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια με επιτόπιους ελέγχους στα όργανα της ΕΕ (ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στις χώρες της ΕΕ και τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ, συντάσσει μία ετήσια έκθεση και κάθε ένδειξη σχετική με διαφθορά ή άλλη παράνομη δραστηριότητα αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).