ΕΣΕΕ: Ετήσια επιβάρυνση 500 εκατ. από την 6η αύξηση ΦΠΑ σε 6 χρόνια
Αμεσες οι επιπτώσεις από τους έμμεσους φόρους και την εύκολη λύση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% λέει η ΕΣΕΕ.
Η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί θα διαμορφωθεί από την 1η Ιουλίου στο 24% από 23%, ενώ έχει στόχο, να κλείσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, να καλύψει το κενό που είχε αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και να αποφευχθεί προς το παρόν η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών βρίσκεται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες, που σήμερα φορολογούνται με 6%. Το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζει ότι από την αναπροσαρμογή του συντελεστή θα εισρεύσουν στον προϋπολογισμό επιπλέον 400-500 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ θα αφορά τα εξής:
Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
Αναψυκτικά – χυμοί.
Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
Ανθη – φυτά
Ζωοτροφές για κατοικίδια
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ επισημαίνει:
"...Στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της είναι σαφής ότι αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Ενδεικτικά στη Γερμανία ΦΠΑ 19%, στη Κύπρο 19%, στη Βρετανία και Γαλλία 20%, στη Βουλγαρία 20%, στην Ισπανία 21% και στην Ιταλία 22%. Επίσης οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα "τρύπα" στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap) τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως.
Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται και παρ´όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δις ευρώ, ενώ το 21% των βεβαιωμένων οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλαδή 17 δις ευρώ αφορά στον ΦΠΑ. Η κατάληξη της αξιολόγησης στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σημαίνει ετήσια επιπλέον επιβάρυνση περίπου 500 εκ. εκ των οποίων περισσότερα απο 100 εκ. ευρώ για τρόφιμα στα ελληνικά νοικοκυριά με σοβαρές στερήσεις. Από το 2010 έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε τους συντελεστές ΦΠΑ στις ταμειακές μηχανές, με μέσο όρο μία αλλαγή το χρόνο, αφού αυτή θα είναι η 6η αύξηση ΦΠΑ σε 6 χρόνια..."