Έτσι θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων

Με μελέτες βιωσιμότητας, διαμεσολάβηση και διαγραφές κάποιων από τα χρέη, θα επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων σύμφωνα με τον νόμο που προετοιμάζεται, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Έτσι θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων
4'

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Ο νόμος θα θεσπίζει τις γενικές προδιαγραφές στη βάση αριθμητικών δεικτών, από τους οποίους θα προκύπτει η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ελέγχοντας το EBITDA, τα έξοδά της και συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη της και όχι αόριστες προβλέψεις για το μέλλον της εκάστοτε επιχείρησης.

Ετσι θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που χρωστούν σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και τους προμηθευτές τους να προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθεί σφιχτές και σύντομες χρονικά μεθόδους για τη διευθέτηση των οφειλών.

Δηλαδή χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις θα κάθονται σε ένα τραπέζι επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η διαγραφή προστίμων και άλλα, και θα συνδέονται με παρεμβάσεις στο μάντατζμεντ της εταιρείας.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης: Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στοχεύει στη διάσωση εταιρειών πριν αυτές πτωχεύσουν κυριολεκτικά από τα χρέη, όσο ακόμη απλά είναι σε κίνδυνο.

Με την αποφυγή της ένταξης εταιρειών στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, το σκεπτικό του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η ενεργοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, ο οποίος θα γλυτώσει χρόνο και χρήμα τόσο για τους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις δανεισμού, όσο και για τον κρατικό μηχανισμό.

Πρόκειται να ενεργοποιηθούν 2.500 διαχειριστές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι μετεκπαιδεύτηκαν σχετικά μετά την ψήφιση του νόμου για τη διαμεσολάβηση το 2010. Οι μεσολαβητές αυτοί θα επιλέγονται τυχαία από ηλεκτρονική πλατφόρμα, μόλις η υπερχρεωμένη επιχείρηση υποβάλει αίτημα για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών της με τους πιστωτές της. Δουλειά του διαχειριστή θα είναι να καθίσει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι (τράπεζες, εφορία, ΙΚΑ, προμηθευτές, εργαζόμενους), παρουσιάζοντάς τους τη βέλτιστη επιλογή για όλους με βάση μελέτη βιωσιμότητας, αλλά και ρευστότητας της επιχείρησης.

Διαχειριστής Αφερεγγυότητας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε χθες σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση του «επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας», Όπως αναφέρει, ως «διαχειριστής αφερεγγυότητας» ή «διαχειριστής» ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει λάβει άδεια προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντα, τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, ανατίθενται «στο σύνδικο πτώχευσης, στο μεσολαβητή και ειδικό εντολοδόχο της διαδικασίας εξυγίανσης, στον ειδικό εκκαθαριστή της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα για την οποία ορίζεται στην νομοθεσία ότι η άσκησή της ανατίθεται σε διαχειριστή αφερεγγυότητας».

Για την απόκτηση της άδειας του επαγγέλματος διαχειριστή αφερεγγυότητας οι εξετάσεις θα είναι πανελλήνιες και θα διενεργούνται εντός του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους, μετά από προκήρυξη της αρμόδιας αρχής που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής τους και αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ακόμη, ο διαχειριστής αφερεγγυότητας θα καταχωρείται σε επαγγελματικό μητρώο για να έχει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμά του.

Μελέτες βιωσιμότητας

Στις μελέτες βιωσιμότητας των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, θα αφήνεται "εν λευκώ" το ύψος της διαγραφής χρεών προς το Δημόσιο, στο πλαίσιο της διευθέτησης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων.

Κούρεμα Οφειλών

Το πώς και αν θα γίνεται "κούρεμα" των οφειλών προς το Δημόσιο θα καθοριστεί από το νόμο για τη διευθέτηση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα εισάγει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πρόκειται να οριστικοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νόμος δεν θα καθορίζει τα όρια για τις διαγραφές των οφειλών προς το Δημόσιο, αφήνοντας πλήρως τον καθορισμό τους στις μελέτες βιωσιμότητας, με τις οποίες θα εκκινεί και η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αν π.χ. οι τελευταίες προκρίνουν ότι οι οφειλές της επιχείρησης προς το Δημόσιο, θα πρέπει να "κουρευτούν" κατά 50%, η μόνη "παρέμβαση" του νόμου (και μάλιστα μέσω ερμηνευτικής εγκυκλίου ή εφαρμοστικών διατάξεων που θα ακολουθήσουν την ψήφιση του νόμου και θα πρέπει να αναμένονται τον Νοέμβριο), θα είναι προκειμένου να ορίσει την ιεράρχηση των διαγραφών.

Ποιες οφειλές δεν κουρεύονται

Προστατευμένες από κάθε "κούρεμα" αναμένεται να είναι οι οφειλές από ΦΠΑ και ΦΜΥ (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών), με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένοι φόροι έχουν εισπραχθεί από τον καταναλωτή και τον εργαζόμενο. Στον αντίποδα, επικεφαλής στην κατάταξη των διαγραφών θα βρίσκονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, από τα οποία θα ξεκινά το "κούρεμα" των χρεών προς το Δημόσιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή