Υπερφορολόγηση, λαθρεμπόριο, και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αποστάγματα και Ποτά… αγνώστου προελεύσεως - Μύθοι & Αλήθειες». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου

Υπερφορολόγηση, λαθρεμπόριο, και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
5'

Τα βασικά σημεία που θίχτηκαν κατά την ημερίδα -που αποτελούν και τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κλάδος- είναι η αλλαγή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού κανονισμού των αλκοολούχων, ο κίνδυνος κατάργησης του μειωμένου ΕΦΚ 50% στο εμφιαλωμένο τσίπουρο/ τσικουδιά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς και η στρέβλωση της αγοράς από την εμπορία του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς των διημέρων.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ., του ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Καλογιάννης, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 223 μονάδες παραγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών εκ των οποίων το 80% είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις διεσπαρμένες στην περιφέρεια. «Οι διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων αποσταγμάτων όπως είναι το τσίπουρο και το ούζο, έχουν οδηγήσει είτε σε μείωση συνολικά της κατανάλωσης, είτε σε στροφή στα χύμα προϊόντα που διακινούνται κυρίως λαθραία, συχνά είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή και στερούν περίπου 300 εκ. ευρώ ετησίως έσοδα στο κράτος. Επίσης ο κος. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι «στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ο νέος Κοινοτικός κανονισμός που βρίσκεται υπό κατάρτιση και προβλέπει ότι τα αποστάγματα με Γεωγραφική Ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται. Ορατός, λοιπόν, είναι ο κίνδυνος , τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά να εξάγονται χύμα στο εξωτερικό και να εμφιαλώνονται εκεί, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον αφανισμό πολλών μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων αλλά και την απώλεια του 75% των θέσεων εργασίας».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και η Υφυπουργός Οικονομικών, κα. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δήλωσε: «Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στόχο την στήριξη του κλάδου, που αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας σε σύνδεση με την αγροτική παραγωγή». Συμπλήρωσε δε ότι : «Αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση στο επίπεδο της φορολογικής πολιτικής, το λαθρεμπόριο και τη νόθευση του προϊόντος».

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο κος Πιτσιλής και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κος Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όσο αφορά στην αλλαγή του Κανονισμού των Αλκοολούχων της ΕΕ, στην παρέμβασή του ο κ. Σταύρος Σάμιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανέφερε: «Ως στόχος της αντικατάστασης του υφιστάμενου κανονισμού 110/2008 τέθηκε η προσαρμογή της Επιτροπολογίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ήσσονος και τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές. Αντιθέτως, το σχέδιο που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου προβλέπει μείζονος σημασίας παρεμβάσεις, ειδικά στο κομμάτι της Γεωγραφικής Ένδειξης, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι συνέπειες».

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΣΕΑΟΠ κ. Χάρης Μαυράκης ξεκαθαρίζοντας του Μύθους και τις Αλήθειες γύρω από τα ελληνικά αποστάγματα, τόνισε ότι είναι μύθος ότι η ελληνική ποτοποιία είναι εσωστρεφής, το 69% της ελληνικής παραγωγής επώνυμων ελληνικών ποτών & αποσταγμάτων εξάγεται. «Η αλήθεια είναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυράκης, «ότι από την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας ευνοήθηκαν οι λαθρέμποροι και η διακίνηση λαθραίων αλκοολούχων ποτών, εις βάρος των νομίμων. Οι πωλήσεις των αλκοολούχων στην Ελλάδα, όσο και τα Δημόσια Έσοδα έχουν υποστεί σημαντική πτώση». Όσον αφορά στο τσίπουρο ο κ. Μαυράκης επεσήμανε «ότι εισάγονται ύλες για παραγωγή χύμα τσίπουρου, αγνώστου ποιότητας, την ώρα που οι καταναλωτές αγνοούν τους κινδύνους που αυτή η πρακτική συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία».

Τέλος κα Μαρία Καντζανού Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήγησε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον καταναλωτή η κατανάλωση μη τυποποιημένων ποτών/ αποσταγμάτων.

Στην ημερίδα εισηγήσεις έκαναν επίσης,

• ο κ. Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης Δ/ντής της Β8 Δ/νσης Επιχ/κής Ανάπτυξης του ΥΠ.ΕΞ για το ρόλο της εμπορικής διπλωματίας στην προώθηση και προστασία των ελληνικών αλκοολούχων ποτών,

• η κα Ευαγγελία Κούρεντα, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, μεταφέροντας το θετικό μήνυμα της δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών κονδυλίων της προβολής των επωνύμων αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη,

• ο κ. Κώστας Ράπτης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου για τις δυσλειτουργίες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου παραγωγής και διακίνησης χύμα αποσταγμάτων διήμερων παραγωγών , που δεν διασφαλίζουν τον ποιοτικό έλεγχό τους και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή και

• ο κ. Λάμπρος Πάσχος Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ για τις ενέργειες του κλάδου των αλκοολούχων στο πλαίσιο της υπεύθυνης κατανάλωσής τους.

Για τη συμβολή των ελεγκτικών αρχών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών μίλησαν οι: ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης Ειδικός Γραμματέας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο κ. Μιλτιάδης Μαχαιρίδης Δ/ντης Οικονομικής Αστυνομίας, η κα Ζωή Τζήκα Αστυνόμος Α’ Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας/Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Γ. Ντάλας Αστυνόμος Οικονομικής Αστυνομίας και ο κ. Αντώνης Λυμπέρης Διευθυντής Τελωνείου Αθηνών. Όσον αφορά στο χύμα τσίπουρο ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε ότι το 2016 στο πλαίσιο των τελωνειακών ελέγχων κατασχέθηκαν 250.000 λίτρα τσίπουρου ενώ μέχρι στιγμής για το 2017 έχουν κατασχεθεί 120.000 λίτρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή