Οι «ελαφρά φορολογούμενοι» πατριώτες και ο Χριστοφοράκος

Τα μαθητικά χρόνια «παραπέτασμα» για τη στήριξη του Χριστοφοράκου από τον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη…

Οι «ελαφρά φορολογούμενοι» πατριώτες και ο Χριστοφοράκος
4'

Ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο στα θρανία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητές. Έκτοτε, δημιουργήθηκε μεταξύ τους μία ισχυρή φιλία, η οποία μάλιστα έμελλε να δοκιμαστεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες…

Ο Θανάσης Λασκαρίδης κληρονόμησε μαζί με τον αδερφό του Πάνο μία αλιευτική εταιρεία με 5 πλοία . Μέσα σε 15 χρόνια, η εταιρεία τους θα αποκτήσει περισσότερα από 80 βαπόρια και οι αδελφοί Λασκαρίδη θα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου στον τομέα των πλοίων-ψυγείων. Με έδρες των περισσοτέρων εταιρειών εκτός Ελλάδος, όπως κάθε «πατριώτης» εφοπλιστής που σέβεται τον εαυτό του.

Στις μπίζνες βέβαια δεν χωρούν συναισθηματισμοί και η οικογένεια έσπευδε να επενδύει όπου υπήρχαν κρίσεις. Μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ και την πτώση της ΕΣΣΔ, η «αυτοκρατορία» άρπαζε αμέσως τις επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ακολουθώντας παράλληλη ανοδική πορεία με το συμμαθητή του, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μετά το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, όπου έκανε το διδακτορικό του στη Φυσική και το Παρίσι όπου ηγήθηκε ερευνητικής ομάδας, εντάσσεται στο δυναμικό της Nixdorff, η οποία το 1990 εξαγοράζεται από τη Siemens. Το 1996 ο Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει ανέλθει στο μεταξύ στα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας, επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή της ελληνικής θυγατρικής. Χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς, αφού το χρήμα έχει εξαγοράσει και την ηθική στην σύγχρονη πυραμίδα αξιών. Ο Χριστοφοράκος λάδωνε, με περισσή ευκολία για να εξασφαλίσει πακτωλούς κερδών εις βάρος της Ελλάδας. Σε 2 δισ. ευρώ ζημία για τη χώρα, αποτίμησε την «επιχειρηματική» του δράση η αρμόδια επιτροπή της βουλής, ποσό που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού εξαργυρώνεται με το αίμα των χιλιάδων πολιτών που λόγω της κρίσης δίνουν τέλος στην ζωή τους.

Όλα αυτά τα χρόνια οι δύο πρώην συμμαθητές διατηρούσαν στενούς δεσμούς, οι οποίοι δεν περιορίζονταν σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο η σχέση αυτή να έχει απασχολήσει ποτέ τα ΜΜΕ. Ενδεικτικά, η Siemens ήταν κάθε χρόνο μέγας χορηγός του πανελλήνιου φοιτητικού διαγωνισμού που οργάνωνε η «Βιομηχανική και Οικονομική Επιθεώρηση», ιδιοκτησίας Αλεξάνδρας Βοβολίνη- Λασκαρίδη . Το 2001, μάλιστα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της Siemens στην Ελλάδα, στο περιοδικό του ιδρύματος παραχωρούσε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG, Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι ήταν το «μεγάλο αφεντικό» της γερμανικής πολυεθνικής επί των ημερών του οποίου αναπτύχθηκε, στην Ελλάδα και διεθνώς, το «μαύρο» ταμείο.

Η πρώτη φορά που η σχέση τους μπαίνει στο στόχαστρο του Τύπου και αρχίζει να κινεί τις υποψίες είναι το 2005, οπότε οι δύο φίλοι μαζί με τον τότε υπουργό Μεταφορών συναντώνται στη Γερμανία, στους αγώνες της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου. Μάλιστα τότε, ο κ. Λασκαρίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει υπέρ του στενού φίλου του Μιχάλη Λιάπη διαβεβαιώνοντας ότι ο υπουργός δεν είχε ταξιδέψει με το ιδιωτικό αεροσκάφος που είχε ναυλώσει ο ίδιος. Θα μπορούσε να είναι μία απλή σύμπτωση. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Free Sunday, πόσο τυχαία μπορεί να είναι η κοινή εξόρμηση στα γήπεδα, όταν πρόκειται για τον υπουργό Μεταφορών, τον ανίσχυρο διευθυντή-ταμία της Siemens που κυριαρχούσε στο πρόγραμμα προμηθειών του υπουργείου και τον βαθύπλουτο επιχειρηματία που επηρέαζε άμεσα και τους δύο; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα…

Η φιλία Χριστοφοράκου-Λασκαρίδη έμελλε να δοκιμαστεί μετά την «πτώση» του πρώτου από τη θέση του γενικού διευθυντή της Siemens. Στη δύσκολη αυτή στιγμή, ο κ. Λασκαρίδης δεν γύρισε την πλάτη στον πρώην συμμαθητή του και τον προσέλαβε σύμφωνα με την εφημερίδα, στον επιχειρηματικό όμιλο που διοικεί μαζί με τον αδερφό του.

Θα μπορούσε να είναι μία ρομαντική ιστορία για μία σχολική φιλία που άντεξε στο πέρασμα των χρόνων, αν οι άνθρωποι αυτοί δεν κινούσαν τα νήματα. Θα μπορούσε να είναι συγκινητική η έμπρακτη απόδειξη φιλίας, αν ο κ. Λασκαρίδης, ο οποίος υπεραμύνεται των προνομίων που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές, δεν έδινε ευκαιρίες για επαγγελματική σταδιοδρομία στον άνθρωπο που βύθισε τη χώρα στο «σκοτάδι» της διαπλοκής…

Από τα ντοκουμέντα της εξεταστικής, όμως, οι Έλληνες έμαθαν ότι ο κύριος Χριστοφοράκος είχε μετατρέψει το ξενοδοχείο Μ. Βρεταννία σε άντρο των ενεργειών του. Είτε αυτές αφορούσαν στην προώθηση συμφερόντων της Γερμανικής εταιρείας, είτε σε άλλες σκοτεινές υποθέσεις όπως το C4i. Οι ευγενείς οικοδεσπότες απλώς παρείχαν το catering. Μπορεί κάποιοι να έχουν λησμονήσει αυτές τις υποθέσεις που πλήγωσαν τον Ελληνισμό, εμείς όμως θα επιμείνουμε να θυμόμαστε.

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα του φοροαπαλλαγέντα Λασκαρίδη προκαλεί το δημόσιο αίσθημα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή