Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Βέλγιο vs Ελλάδα - Πόσο διαφορετικές είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ;

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και οι κατώτατοι μισθοί διαφέρουν σημαντικά μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας - Πόσο επηρεάζουν το καθημερινό κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη οι υψηλότερες τιμές των Βρυξελλών σε σχέση με τα ελληνικά σούπερ μάρκετ;

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Βέλγιο vs Ελλάδα - Πόσο διαφορετικές είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ;
2'

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μαρκετ, αλλά το κόστος ζωής μπορεί να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μαρκετ στην περιοχή των Βρυξελλών προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία σε ορισμένα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιεί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε σύγκριση στις τιμές των προϊόντων των Βρυξελλών και της Αθήνας θα πρέπει να εξετάζουμε τον κατώτατο μισθό σε κάθε χώρα.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Δείτε τις τιμές σε πέντε προϊόντα στις δύο χώρες:

ΠροϊόνΤιμή στις Βρυξέλλες (Βέλγιο)Τιμή στην Αθήνα (Ελλάδα)
500 γραμμάρια μακαρόνια3,79 ευρώ1,20 - 1,60 ευρώ
780 ml απορρυπαντικό υγρό πιάτων6,49 ευρώ2,50 - 3,00 ευρώ
1 κιλό ζάχαρη2,49 ευρώ1,40 - 1,60 ευρώ
1 λίτρο γάλα2,94 ευρώ1,50 - 1,70 ευρώ
500 γραμμάρια ψωμί του τοστ4,99 ευρώ2,50 - 3,00 ευρώ
450 γραμμάρια ψωμί του τοστ3,99 ευρώ2,30 - 2,70 ευρώ

Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι οι τιμές στις Βρυξέλλες είναι σαφώς υψηλότερες συγκριτικά με αυτές της Αθήνας, σχεδόν διπλάσιες για κάποια προϊόντα. Για παράδειγμα, τα μακαρόνια στις Βρυξέλλες κοστίζουν περίπου 3,79 ευρώ για 500 γραμμάρια, ενώ στην Αθήνα κυμαίνονται από 1,20 έως 1,60 ευρώ. Το απορρυπαντικό υγρό πιάτων είναι σχεδόν δύο φορές ακριβότερο στις Βρυξέλλες, ενώ η ζάχαρη και το γάλα παρουσιάζουν επίσης σημαντική διαφορά τιμής.

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι ο κατώτατος μισθός, καθώς αυτός καθορίζει το διαθέσιμο εισόδημα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

  • Βέλγιο: Ο κατώτατος μισθός στο Βέλγιο για το 2024 ανέρχεται περίπου στα 1.995 ευρώ μεικτά τον μήνα, με σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον κλάδο και την εμπειρία του εργαζομένου.
  • Ελλάδα: Στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός για το 2024 είναι 780 ευρώ μεικτά τον μήνα. Παρόλο που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, παραμένει αρκετά χαμηλότερος από αυτόν του Βελγίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον κατώτατο μισθό και τις τιμές των προϊόντων, βλέπουμε πως ένας εργαζόμενος στο Βέλγιο έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη παρά τις υψηλότερες τιμές.

Παράδειγμα:

  • Στις Βρυξέλλες, τα 500 γραμμάρια μακαρόνια κοστίζουν 3,79 ευρώ. Με έναν κατώτατο μισθό 1.995 ευρώ, αυτό αντιστοιχεί στο 0,19% του μισθού.
  • Στην Αθήνα, με τιμή 1,60 ευρώ για το ίδιο προϊόν και κατώτατο μισθό 780 ευρώ, το κόστος αντιστοιχεί περίπου στο 0,21% του μισθού.

Παρόμοια τάση ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα, όπου παρά τις διαφορές στις τιμές, η αναλογία κόστους προς εισόδημα είναι γενικά ευνοϊκότερη για τους Βέλγους εργαζόμενους.

Οι τιμές στα σούπερ μαρκετ των Βρυξελλών είναι κατά μέσο όρο πολύ υψηλότερες από αυτές της Αθήνας, παρόλα αυτά, ο υψηλότερος κατώτατος μισθός στο Βέλγιο κάνει το κόστος ζωής συγκριτικά πιο προσιτό σε σχέση με την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή