Ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ
Ένα σοβαρό νομικό κώλυμα ξεπέρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων και να δώσει μια ανάσα ρευστότητας στην Ευρωζώνη.
Ο Πέδρο Κρουζ Βιλαγιόν, δικηγόρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποφάνθηκε ότι η αγορά κρατικών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε από την ΕΚΤ το 2012 δεν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πρόκειται για μια ευθεία αμφισβήτηση της γερμανικής αντίληψης, που λέει ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνιστά ουσιαστικά ανταμοιβή για τα "σπάταλα κράτη", ενώ το φρέσκο χρήμα τα ενθαρρύνει, ώστε να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις.
Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε έτοιμος να προχωρήσει στη αγορά κρατικών ομόλογων. «Όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την εντολή μας», είπε. «Φυσικά και υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο που αυτό θα πρέπει να γίνει. Αλλά δεν είναι ότι έχουμε και απεριόριστες δυνατότητες», πρόσθεσε.
«Οι δηλώσεις Ντράγκι υποδηλώνουν, ότι η ΕΚΤ, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, θα αποφασίσουν ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην επόμενη συνεδρίασή του ΔΣ στις 22 Ιανουαρίου. Η Ελλάδα εκλέγει νέο κοινοβούλιο στις 25 Ιανουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τις δημοσκοπήσεις και έχει ανακοινώσει σχέδια για τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας. Με τις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θέλει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να καταπολεμήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Σημειώνεται, ότι αιτία της δικαστικής διαμάχης, ήταν τρεις λέξεις που εκστόμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012, στο απόγειο της ευρωκρίσης, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ, Outrigtht Monetary Transactions Programm) από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα. Τότε είχε πει το περιβόητο «whatever it takes», δηλαδή «με κάθε κόστος».