Στυγνός εκβιασμός ΔΝΤ: Κουρέψτε συντάξεις αλλιώς δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα

Ειδήσεις | ΔΝΤ: Το ΔΝΤ «νίπτει τα χείρας του» και επιλέγει το ρόλο του παρατηρητή αφήνοντας σε Ευρωπαίους και Ελλάδα την πρωτοβουλία για να λύσουν την ελληνική κρίση, και το Γόρδιο Δεσμό της δεύτερης αξιολόγησης. Το τι θα συμβεί στο προσεχές διάστημα με την αξιολόγηση και τις δημοσιονομικές πολιτικές, τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος της Ελλάδας θα γίνει σύντομα αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση με το Ταμείο απλά να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και να θέτει ψηλά τον πήχη της όποιας συμμετοχής του.

Στυγνός εκβιασμός ΔΝΤ: Κουρέψτε συντάξεις αλλιώς δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα
5'

ΣΤΙΣ 21:00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ωστόσο με την έκθεση βιωσιμότητας, το Ταμείο απαντά στο ερώτημα τί χρειάζεται για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο: Μείωση μισθών και συντάξεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου, 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και σοβαρά μέτρα για μείωση του χρέους. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, σύμφωνα με την έκθεση που έχει ήδη διαρρεύσει ενώ σήμερα το βράδυ θα μάθουμε για πρώτη φορά τις θέσεις του εκπροσώπου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου θα ξεκινήσει, εκτός άλλου απροόπτου, στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος). Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα μιλήσει, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Θα καταθέσουν τις απόψεις τους και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι και έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα γνωρίζουμε τη θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

delia

Ωστόσο, δεν προβλέπεται να ληφθεί καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση και στη συνέχεια να παρουσιάσει την έκθεση της Ντέλια Βελκουλέσκου στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, μια διαδικασία που φαίνεται πως θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, στις παραδοχές θα αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» - και θα προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την μείωσή του, όπως η σταθεροποίηση των επιτοκίων σε επίπεδο μέχρι 1,5% για 30 χρόνια με παράλληλη επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2070.

Η ανάκαμψη θεωρείται ασθενής και με κινδύνους. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2016 και θα φτάσει το 2,7% για το 2017, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι 2,7% εφόσον: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αρθούν τα capital controls.

Ειδικότερα, προτείνεται η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και αναφέρεται ότι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι μη βιώσιμο, διότι βασίζεται σε συντάξεις που δεν μπορούμε να αντέξουμε κι αυτό διότι στηρίζονται σε υψηλή φορολογία μιας περιορισμένης φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με το Ταμείο, από τα μέτρα που νομοθετήθηκαν μόνο το 1/4 αφορούσαν μειώσεις μισθών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις και επομένως ήταν περιορισμένη σε σχέση με άλλες δημοσιονομικές προσαρμογές. Οι μειώσεις στις συντάξεις ήταν 1% του ΑΕΠ όταν το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει έλλειμμα περίπου 11% του ΑΕΠ».

Για τις τράπεζες, σημειώνετια ότι είναι αδύναμοι οι ισολογισμοί τραπεζών και προβλήματα στη διοίκησή τους. Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη και τονίζεται ότι παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και γι' αυτό συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί «μαξιλαράκι» 10 δισεκατομμυρίων (περίπου το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας το έτος 2016) για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το 2018, αφου το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL's) παραμένει και δεν έχουν υιοθετηθεί πλήρως οι κατευθύνσεις για μείωση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης στον υγιή ιδιωτικό τομέα και σε εξασθένηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι πό το 2010 έχουν διατεθεί άλλα 43 δισ.ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι για το ΔΝΤ ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια 10ετία, και τονίζεται ότι δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο ένα μείγμα υπερφορολόγησης με φόρους σε περιορισμένη κλίμακα. Επίσης χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακή τη δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται σε υψηλούς φόρους, σε περιορισμένη φορολογική βάση και σε συγκυριακό περιορισμό δαπανών.

Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού είναι σε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του έναντι του δημοσίου και ότι τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% για μια δεκαετία, μειούμενο σε ποσοστό 3,2% το2030 και σταδιακά στο 1,5% το 2040 χαρακτηρίζονται πρωτοφανή στην παγκόσμια δημοσιονομική πρακτική και προφανώς το Ταμείο τα θεωρεί μη βιώσιμα.

Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη και η εκτίμηση του ΔΝΤ για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1% για πολλές δεκαετίες είναι αισιόδοξες με βάση τις μετρήσεις.

Για τη μείωση του χρέους

Το Ταμείο προτείνει για το ελληνικό χρέος:

- Να παραταθεί η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040
- Να αποφασιστεί επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2070
- Να γίνει μεταφορά των πληρωμών τόκων που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2040,οι οποίοι προτείνεται να κεφαλαιοποιηθούν και η αποπληρωμή τους να επιμηκυνθεί μέχρι το 2070
- Να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για 30 χρόνια και να μην ξεπερνούν το 1,5%.

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι βασικοί κίνδυνοι που δύναται να υποσκάψουν το πρόγραμμα και την ανάκαμψη της χώρας είναι δύο:

1. Η μεταρρυθμιστική κόπωση και
2. Η αναιμική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω των υπερβολικών φόρων και της υπερφορολόγησης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή