Έξοδος στις αγορές: Με επιτόκιο 4,625% η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ

Έξοδος στις αγορές | Ειδήσεις: Hδιαπραγμάτευση του ελληνικούπενταετούς ομολόγου που αφορά στην έξοδο της χώρας μας στις αγορές, «στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Έξοδος στις αγορές: Με επιτόκιο 4,625% η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ
10'

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως «το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/07/2017), σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει την πληροφορία πως η αρχική απόδοση του ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 4,875%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο έως το απόγευμα της Τρίτης (25/07/2017) θα έχουν ολοκληρωθεί το στάδιο της δημόσιας προσφοράς και θα αποφασιστούν τόσο το ύψος του χρηματικού ποσού που θα αποκομίσει το ελληνικό Δημόσιο όσο και το επιτόκιο δανεισμού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η απόδοση του πενταετούς ομολόγου να διαμορφωθεί πολύ κοντά στο 4,5% και να υπάρξει υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές.

Εξάλλου, οι μέχρι τώρα προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί για εισροή «ζεστού χρήματος» ύψους 4 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά έχει επιτευχθεί.

Οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές», γράφει στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σχετικά με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει», υπογραμμίζει το AFP.

  • Διαβάστε ΕΔΩ για τις αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
  • Δείτε ΕΔΩ πώς αποτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ το εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης

Σημειώνει δε ο ανταποκριτής του Πρακτορείου: «Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody's στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

La Tribune: Σκόπιμη μια δοκιμή με τις αγορές

tribune

«Εμπειρογνώμονες έκριναν σκόπιμο να γίνει μια δοκιμή με τις αγορές, παρ' ότι για την ώρα και έως το 2018, η χώρα δεν έχει ανάγκη, διότι επωφελείται από ένα σχέδιο βοήθειας, ευρωπαϊκό και του ΔΝΤ», αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune.

«Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Αθήνα ανακοίνωσε «την πρόθεσή της να προσφέρει ένα ομόλογο με λήξη το 2022. Η προσφορά θα γίνει αύριο 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και έναν διακανονισμό προβλέπεται για την 1η Αυγούστου», επισημαίνει, εξάλλου, ο συντάκτης του άρθρου.

BBC: Ορόσημο για την Ελλάδα η έξοδος στις αγορές

bbc

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές κεφαλαίων για να δανειστεί χρήματα», αναφέρει η ανταπόκριση του BBC από την Αθήνα.

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη πώληση κρατικού χρέους από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Andrew Walker στην έκδοση του BBC World Service στο Διαδίκτυο. «Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα», προστίθεται.

«Το τρέχον, τρίτο μνημόνιο αναμένεται να τερματιστεί την επόμενη χρονιά, και με το θα "τερματιστεί" εννοούμε ότι θα γίνει η τελευταία εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας. Η τελική αποπληρωμή (των δανείων) θα γίνει σε πάνω από 40 χρόνια από τώρα», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC.

Συνεχίζει δε: «Όταν τερματιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων, ο στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τη φορολογία και με δανεισμό από τις αγορές. Αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα είναι ότι βάζει "ένα δάχτυλο στο νερό", μια προσπάθεια να πάρει μια ένδειξη του πόσο καλά θα μπορούσε να πάει αυτή η διαδικασία», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC.

«Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αυτό που επιμένει περισσότερο στο ζήτημα αυτό», προσθέτει ο Ουόκερ.

«Μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου στήριξης χωρίς αυτήν. Αυτό στο οποίο συμφώνησε τώρα το Ταμείο είναι μια "καταρχήν" δέσμευση - μια ένδειξη ότι το Ταμείο θα συμβάλλει (σ.σ. στον δανεισμό), εάν επιβεβαιωθεί την επόμενη χρονιά η ελάφρυνση χρέους», συνεχίζει το κείμενο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επτά χρόνια των μνημονίων τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν. Το τεράστιο έλλειμμα έφυγε από τη μέση. Πέρυσι υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Φέτος η Ελλάδα πιθανόν θα έχει και πάλι έλλειμμα, αλλά θα είναι μικρό, περί το 1,5% σύμφωνα με το ΔΝΤ», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

«Η προσαρμογή ήταν οδυνηρή. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά πάνω από 25% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση και οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 30% και πλέον σε πραγματικές τιμές», κάτι που αντανακλά «τη μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες», προστίθεται.

«Το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 20% και μεταξύ των νέων πλησιάζει το 50%», αναφέρει ο Walker.

«Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να χρηματοδοτείται μόνη της από την επόμενη χρονιά; Οι επενδυτές που θα αγοράσουν τα νέα ομόλογα είτε θεωρούν ότι μπορεί, ή υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δάνεια (σ.σ. από την ευρωζώνη) ή ελάφρυνση χρέους στον βαθμό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορεί να καλύπτει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή των οφειλών της», προστίθεται στο κείμενο.

«Κι αυτοί τι έχουν να κερδίσουν; Η απόδοση που θα λάβουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές θα γίνουν βάσει των δεσμεύσεων, θα είναι υψηλότερη από εκείνη που μπορούν να περιμένουν από τα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης», συνεχίζει το κείμενο.

«Κοιτώντας τα 10ετή ομόλογα που διατίθενται στην αγορά, η ετήσια απόδοση των ελληνικών είναι περίπου 5%. Στις άλλες μνημονιακές χώρες είναι περίπου 3% για την Πορτογαλία, 1,5% για την Ισπανία και κάτω από το 1% για την Ιρλανδία».

«Ο λόγος που η απόδοση είναι σχετικά ελκυστική είναι πως υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος που συνδέεται με την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους. Ο ένας είναι πως η οικονομική προοπτική είναι ακόμη πολύ αβέβαιη», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, καθώς ακόμη «δεν έχει υπάρξει σταθερή ανάπτυξη».

«Μολαταύτα το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει σοβαρά το να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού είναι μια κάποια πρόοδος», κάτι που είναι «ίσως ακόμα πιο εκπληκτικό διότι αυτή η εξέλιξη καταγράφεται επί των ημερών της κυβέρνησης ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές με ένα ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα εναντίον της λιτότητας», γράφει ο Ουόκερ.

«Για τους Έλληνες, που υπομένουν εδώ και πολύ καιρό, ο δρόμος για την ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση μόλις αρχίζει», καταλήγει το κείμενο.

Οι αναφορές της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι κριτήριο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου «είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές.» Η έκδοση του νέου ομολόγου από κοινοπραξία τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 25/7 . Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. Είχε προηγηθεί η κατ' αρχήν συμφωνία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος με 1,6 δισεκ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων μέτρων που θα καταστήσουν το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η χώρα άνοιξε βιβλίο προσφορών για έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με το ελληνικό Δημόσιο να δίνει τη σχετική εντολή (mandate) στις τράπεζες, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοσή του.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η Ελλάδα έδωσε τις την εντολή στις τράπεζες: BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν την Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την Τρίτη 1 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ύψος της έκδοσης εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει ως και 4,03 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό Δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές να προχωρήσουν στην αγορά ομολογιακών τίτλων, αλλά και στους κατόχους ομολόγων με ωρίμανση εντός του 2019 να «ρολάρουν» τους τίτλους τους, με νέους που θα λήγουν το 2022.

Κατά πληροφορίες, ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διατήρηση του επιτοκίου κάτω από το 4,95%. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί το επιτόκιο, όταν είχε εκδοθεί τελευταία φορά ομόλογο, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ανακοίνωση απο το Γράφειο Πρωθυπουργού

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

· Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

· Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

· Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή