Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για διάσπαση του ευρώ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στους Financial Times.

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για διάσπαση του ευρώ
2'

Όπως αναφέρει ο Ντράγκι το τίμημα της διάσπασης της Ευρωζώνης θα είναι υψηλό και σε περίπτωση που χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα εγκατέλειπαν το ενιαίο νόμισμα θα αντιμετώπιζαν ακόμα πιο μεγάλο οικονομικό πόνο. Με υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα αποκτούσαν υψηλό πληθωρισμό χωρίς να αποφεύγουν την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρισκόμενες όμως σε πολύ πιο μειονεκτική θέση.

Όσο για τις χώρες που θα παρέμεναν στην ευρωζώνη, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, από τη στιγμή που το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε παραβιαστεί, αναφέρει ο Ντράγκι.

Ρίχνει τους τόνους για το ρόλο της ΕΚΤ

Ο Ιταλός τραπεζίτης στην συνέντευξη του επιχειρεί να μετριάσει τις προσδοκίες των αγορών για το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει τα μέτρα της ευρωπαϊκής Τράπεζας, όπως την προσφορά για απεριόριστο τριετή δανεισμό στις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αυτό θα γίνει με τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την πλήρη λειτουργία του EFSF, όπως λεει.

Ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει ακόμα την απαγόρευση της ΕΕ στη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από τη Φρανκφούρτη και αποφεύγει να απαντήσει αν αυτό θέτει όρια στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις ότι μπορούν να εφαρμόσουν δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ως προς το υπάρχον πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, λέει ότι δικαιολογείται όσο τα κανάλια των χρηματοπιστωτικών αγορών μέσω των οποίων οι αποφάσεις για τα επιτόκια μεταφέρονται στην πραγματική οικονομία «παραμένουν διαταραγμένα».

Απορρίπτει την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο Μάριο Ντράγκι αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι αντιτίθεται στη θέσπιση ορίων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, σχολιάζοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.Απορρίπτει επίσης την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης, σχολιάζοντας ότι το σημαντικό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και ότι αυτό δε θα επιτευχθεί με τη διάλυση της αξιοπιστίας της ΕΚΤ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή