Τελευταία ίσως Χριστούγεννα με το ευρώ
Η αδυναμία λειτουργίας της κυβέρνησης Παπαδήμου με τη δεδομένη ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να εισπράξουν φόρους, χρέη προς το δημόσιο και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί ήδη την εικόνα για τα δημόσια οικονομικά στο τέλος Φεβρουαρίου που είναι η εξής:
Αύξηση του ελλείμματος. Μη κάλυψη της «τρύπας» των 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011. Ύφεση 6,8%. Ανεργία άνω του 22%. Είσπραξη οφειλών προς την Εφορία, όχι μεγαλύτερη από το 20%. Μηδαμινή σχεδόν εκποίηση της κρατικής περιουσίας. Αποτυχία στο εθελοντικό κούρεμα, τα περίφημα PSI του χρέους.
Με τα δεδομένα αυτά η Τρόικα που θα κάνει έλεγχο στην Αθήνα από τις 25 Ιανουαρίου, θα εισηγηθεί τη μη καταβολή της 7ης δόσης.
Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα εφιαλτικά σενάρια για την Ελλάδα, που θα εξελιχθούν με τις εξής, κατά σειρά, φάσεις:
Αδυναμία εξόφλησης του δημόσιου χρέους – δηλαδή ανεξέλεγκτη πτώχευση.
Στάση πληρωμών στην Ελλάδα ( μισθών και συντάξεων του Δημοσίου)
Περιθωριοποίηση της χώρας στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Και σαν επίλογος, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, δραχμή ή όπως αλλιώς θα λέγεται αυτό.
Στο εφιαλτικό αυτό σενάριο ποντάρουν κατά 80% πλέον οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, το μελετούν στην ΕΚΤ αλλά και σε όποιους άλλους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς, που είναι φορτωμένοι με τα τοξικά κρατικά ελληνικά ομόλογα.
Το σενάριο αυτό προωθούν κι όσοι έχουν τζογάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας (τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου CDS) ΚΙ αυτοί είναι μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι - κυρίως των ΗΠΑ, ιδιώτες επενδυτές τύπου Σόρος , αλλά και Τράπεζες.
Όλοι αυτοί κάνουν ότι μπορούν για να βρεθεί εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα, μετά το πρώτο δίμηνο του 2012.
Και το ερώτημα αυτή τη στιγμή, λίγο πριν τις «κατοχικές» γιορτές που θα περάσει η χώρα, είναι αν ζούμε τα τελευταία Χριστούγεννα έχοντας σαν νόμισμα το ευρώ.