ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: «Ποιες ρυθμίσεις "τρέχουν" για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Οι προθεσμίες»
Ανατροπές στη φορολογία φέρνει η νέα χρονιά με μειώσεις στη φορολογία των εισοδημάτων εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.
Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.
Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για το ποιες ποιες ρυθμίσεις υφίστανται για τα χρέη προς Εφορία ,ασφαλιστικά Ταμεία και δάνεια αλλά και ποιες είναι οι προθεσμίες.
Ρύθμιση οφειλών σε 24 και 48 δόσεις
Σε 24 έως 48 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές στην Εφορία από την αρχή του χρόνου ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν και παλαιότερα χρέη τους.
Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη «όλες οι βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, οι οποίες δεν είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019, ανεξάρτητα αν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή μη, μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 30 ευρώ».
«H νέα πάγια ρύθμιση προβλέπει έως 24 δόσεις για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.) και έως 48 δόσεις για έκτακτους φόρους, όπως είναι οι φόροι κληρονομιάς ή αυτοί που βεβαιώνονται ύστερα από έλεγχο» διευκρινίζει η δικηγόρος ενώ όπως επισημαίνει «το επιτόκιο ανέρχεται σε 5% ενώ για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και με βάση τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 6,5%».
Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις
Αναφορικά με τις 120 δόσεις η κυρία Φραγκάκη ανέφερε «δόθηκε παράταση 5 μηνών για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία και αφορά ασφαλισμένους που έχουν κάνει την αίτηση έως 7/10/2019 και περιμένουν να βεβαιωθούν οι οφειλές τους από τα Ταμεία» διευκρίνισε και συνέχισε «δίδεται η δυνατότητα επανένταξης για οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν τις απολεσθείσες δόσεις αλλά και τις νέες βεβαιωμένες εκτός ρύθμισης οφειλές» ανέφερε η δικηγόρος.
Ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού Μηχανισμού
Όσων αφορά τις οφειλές μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού η δικηγόρος ανέφερε «κάθε οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή του στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών έως τις 30 Απριλίου 2020» και συμπλήρωσε «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών προσφέρει τη δυνατότητα, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία και υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης, να περιορισθούν οι συνέπειες της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, δηλαδή να γίνει «άνοιγμα» των λογαριασμών στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.
Ρύθμιση οφειλών και Προστασία Πρώτης Κατοικίας
Για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας η κυρία Φραγκάκη είπε «κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα δικαιούται να ζητήσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας 1ης κατοικίας τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις Τράπεζες, τα funds και τις εταιρείες παροχής πιστώσεων, προκειμένου να προστατεύσει την κύρια κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση». «Για τη ρύθμιση αυτή δόθηκε τελευταία παράταση 4 μηνών έως 30 Απριλίου 2020» συμπλήρωσε η δικηγόρος.
«Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων το οποίο θα έχει μορφή ενιαίας ρύθμισης για όλες τις οφειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.
Τέλος φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το οποίο αφορά την τιτλοποίηση 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από το σύνολο των 75 εκατ. ευρώ με εγγύηση 12 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, μέσω της έκδοσης ομολόγων.
«Αυτό που μένει να δούμε είναι τι στρατηγική θα ακολουθήσουν οι εταιρείες που θα χειρίζονται τα δάνεια αυτά και αν οι ρυθμίσεις που θα προτείνουν θα είναι προς όφελος των πολιτών» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Τέλη κυκλοφορίας 2020: Δόθηκε παράταση - Δείτε μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν