Πρωτογενή Πλεονάσματα: Φοροελαφρύνσεις έως 2,5 δισ. ευρώ και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες

Ανάπτυξη και φοροελαφρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του από την Ουάσιγκτον και έλαβε εύσημα από Τραμπ - Γκεοργκίεβα για την πορεία της οικονομίας.

Πρωτογενή Πλεονάσματα: Φοροελαφρύνσεις έως 2,5 δισ. ευρώ και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες
3'

Παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους έως 2,4 δισ. ευρώ και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες έως 600 εκατ. ευρώ το 2021 άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας χθες στην Ουάσιγκτον τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί εφόσον μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κατά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και στην ομιλία του στο Atlantic Council ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», τα οποία «ανήκουν σε μια άλλη εποχή, όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση» και αποκάλυψε πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μείωσή τους. «Το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες»,τόνισε ο Πρωθυπουργός στο κοινό του Atlantic Council.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του ΑΕΠ σήμερα. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, θα ανέλθει στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2-3 δισ. ευρώ.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο χώρος αυτός θα χρηματοδοτήσει κατά κύριο λόγο ένα ευρύ πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 80% προορίζεται για μειώσεις φόρων κι αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η Αθήνα διεκδικεί μείωση των πλεονασμάτων στο 2-2,5%, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μόνο για το 2021 ο Προϋπολογισμός μπορεί να χρηματοδοτήσει ελαφρύνσεις ως 2,5 δις ευρώ.

Η Ελλάδα επί του παρόντος δεσμεύεται με πλεονάσματα 3,5% για το 2020, το 2021 και το 2022. Για το 2023 ο πήχης κατεβαίνει στο 3%, το 2024 στο 2,5% και από το 2025 και μετά στο 2,2%.

Μάλιστα, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς- που αποφέρει περί τα 1,1 δις ευρώ- του Τέλους Επιτηδεύματος (φέρνει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ), των συντελεστών για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, αλλά και οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, «περνάνε» από αυτήν τη μείωση των πλεονασμάτων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανατροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο για την οικονομία.

Ο υπόλοιπος διαθέσιμος χώρος- γύρω στα 600 εκατ. ευρώ για το 2021- θα έρθει να συμπληρώσει τις εισοδηματικές ενισχύσεις από τις φοροελαφρύνσεις, με στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το ιδιαιτέρως θετικό είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ απένειμαν εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψη τα αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως είναι αλήθεια: Η Εφορία «χαρίζει» χρέη σε 535.000 φορολογούμενους

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή