Τριετές πάγωμα μισθών ζήτησε η ΕΣΕΕ από τον Παπαδήμο
Τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την επιβολή ενός «ασφαλιστικού τέλους» ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων, εάν οι μισθοί παγώσουν για μια τριετία και το μη μισθολογικό κόστος μειωθεί κατά 10%, θα μειωθεί η ετήσια μισθολογική δαπάνη των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ. για την αναπλήρωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η ΕΣΕΕ πρότεινε τη μείωση των εισφορών με την επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1 τοις χιλίοις (1‰), επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.
Σε περίπτωση που τεθεί θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η ΕΣΕΕ επανέφερε παλαιότερη πρότασή της για ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων με την ενίσχυση της απασχόλησης.
Β. Κορκίδης: Χρονιά επιχειρηματικής επιβίωσης το 2012
«Το 2012 δεν θα είναι έτος ανάπτυξης, ούτε καν ανάκαμψης. Για το ελληνικό εμπόριο, θα είναι η δυσκολότερη χρονιά μέχρι σήμερα, μία χρονιά επιχειρηματικής επιβίωσης. Δυστυχώς, μέχρι την 20η Μαρτίου κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προδιαγράψει τις μελλοντικές εξελίξεις» τόνισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Επίσης, ο κ. Κορκίδης προειδοποίησε ότι εφόσον συνεχίζονται τα μέτρα που «στραγγαλίζουν την αγορά, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε μία οδυνηρή και καταστροφική εξέλιξη».
«Οι Έλληνες έμποροι ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό, να διαμορφώσει ξεκάθαρους όρους για την σωτηρία της χώρας. Ζητήσαμε ρευστότητα και όχι ελεημοσύνη. Ζητήσαμε υποστήριξη και όχι εμπόδια. Ζητήσαμε ανάπτυξη και όχι το στραγγαλισμό της αγοράς. Ζητήσαμε πίσω την αξιοπρέπεια και την εμπορική μας πίστη», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.