ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr:«Πότε θα καταργηθούν τα τεκμήρια - Η βασική προϋπόθεση»
Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια - Συνέντευξη του κ. Γιάννη Χατζησαλάτα στο Newsbomb.gr- «Φορο-χαράτσι» μέσω τεκμηρίων στα χαμηλά εισοδήματα - Θα καταργηθούν τα τεκμήρια; Πότε και με ποιες προϋποθέσεις; - Τι μελετά το ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, από το 2020 με βασική προϋπόθεση ότι θα είναι έτοιμες οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Ο κ. Χατζησαλάτας Γιάννης Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων μίλησε στο Newsbomb.gr
«Η αδυναμία του κράτους να βρει και να φορολογήσει το πραγματικό εισόδημα έχει καταστήσει πλέον τα τεκμήρια δυστυχώς απαραίτητα "εργαλεία" με τα οποία μπορεί να καλύψει την αδυναμία του αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.
Αυστηρές προϋποθέσεις βάζει το οικονομικό επιτελείο για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που έχουν αποφασίσει στο υπουργείο Οικονομικών είναι να προχωρήσουν σε σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μέχρι και την οριστική κατάργησή τους μόνο εφόσον υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις για περιορισμό της παραοικονομίας και, κατ’ επέκταση, της φοροδιαφυγής.
Όπως είπε ο κ. Χατζησαλάτας «ως έτος αναφοράς τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν τα εισοδήματα του 2010 αδιαφορώντας ότι από τότε και έως σήμερα ο Έλληνας πολίτης έχει υποστεί καταστροφική καθίζηση των εισοδημάτων του» επισήμανε.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι το σύστημα φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης είναι στρεβλωτικό και λάθος
στοχευμένο ενώ αποτελεί ανάχωμα στην ανάπτυξη, αφού χτυπά συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους, όπως είναι αυτοί των ακινήτων και των αυτοκινήτων.
«Σαν να μην είναι αρκετός αυτός ο παραλογισμός πρέπει να τονίσουμε ότι τα τεκμήρια είναι αθροιστικά, πολλαπλασιάζουν δηλαδή την καθημερινότητας με τον αριθμό των τεκμηρίων που έχει ο φορολογούμενος» τόνισε και συνέχισε « πολλές ευπαθείς ομάδες είδαν να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα λόγω ενός αυτοκινήτου ή ενός πατρικού ακινήτου» διευκρίνισε.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών ξεκίνησε τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις. Η νέα φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών έως και 12 εκατοστιαίων μονάδων, ενώ ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24%, (αναδρομικά από τη χρήση 2019).
Εκτός, όμως, από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της παραοικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραοικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, ανέρχεται στο 30% (1 στα 3 ευρώ εισοδήματος δεν δηλώνεται).
Τα μέτρα του ΥΠΟΙΚ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:
- Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Όλες οι επιχειρήσεις θα εκδίδουν με ηλεκτρονικό τρόπο και σε απευθείας διασύνδεση με το Τaxisnet τα τιμολόγιά τους.
- Η σύνδεση των φορολογικών μηχανισμών και των ταμειακών μηχανών απευθείας με το TAXISnet, προκειμένου να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι λιανικές πωλήσεις.
- Υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος και από ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογούμενους με εισόδημα από ενοίκια, εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, όπου ήδη ισχύει.
- Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος των παραπάνω φορολογούμενων που πρέπει να δαπανάται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο 30%, από 10% έως 20% που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως για τον φορολογούμενο που δεν θα πραγματοποιεί την ελάχιστη απαιτούμενη δαπάνη με κάρτες θα προβλέπεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού που του λείπει.
- Αναμόρφωση της φορολοταρίας και παροχή ισχυρότερων κινήτρων για συμμετοχή των φορολογούμενων σε αυτήν. Οι λαχνοί για συμμετοχή στη φορολοταρία θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών των φορολογούμενων, αλλά θα αλλάξουν τα έπαθλα. Έτσι, αντί για 1.000 ευρώ σε χίλιους τυχερούς κάθε μήνα που δίνονται τώρα, θα δίνονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε λίγους. Για παράδειγμα, θα δίνονται 500.000 ευρώ σε δύο υπερτυχερούς.
- Ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο εντατικών ελέγχων για το εισόδημα από βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών τύπου Airbnb.
«Φορο-χαράτσι» μέσω τεκμηρίων στα χαμηλά εισοδήματα
«Χαράτσι» λόγω τεκμηρίων πλήρωσαν στην Εφορία πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση.
«Τα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό πληρώνουν επιπλέον φόρους λόγω τεκμηρίων» είπε.
Γι ' αυτό «είναι πλέον έκδηλη η απορία εάν σε αυτές τις ομάδες κρύβονται τα άδηλα εισοδήματα και η μεγάλη φοροδιαφυγή» είπε ο κ. Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr και συμπλήρωσε «διαρροές του οικονομικού επιτελείου τοποθετούν χρονικά σε ορίζοντα 3ετίας την κατάργηση των σκληρών και άδικων τεκμηρίων με βασική προϋπόθεση να ανακαλύψει τις εστίες που γεννούν την φοροδιαφυγή» τόνισε.
Τα τεκμήρια διαβίωσης αφορούν την κατοχή και χρήση Ι.Χ., κατοικιών, σκαφών αναψυχής, τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, τις δαπάνες εξυπηρέτησης δανείων κ.λπ.
Αν το άθροισμα του τεκμαρτού εισοδήματος είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και με συντελεστή 22%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Tο "παζλ" της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης»