Κοροναϊός και εργασία: Απουσία λόγω ασθενείας από την δουλεία - Τι ισχύει

Κοροναϊός: Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και μισθωτών - Τι προβλέπει ο νόμος για τις απουσίες και τις αμοιβές -   Σύσκεψη για την εξάπλωση του κοροναϊού και τα προβλήματα που δημιουργεί πραγματοποιήθηκε σήμερα (07/03) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κοροναϊός και εργασία: Απουσία λόγω ασθενείας από την δουλεία - Τι ισχύει
Intime
3'

Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες σε περίπτωση απουσίας από την εργασία λόγω ασθενείας; Το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας σε σχετικό σημείωμα αναφέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η κυβέρνηση εξετάζει ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με τον κοροναϊο. Ωστόσο μέχρι τότε ισχύουν ο νόμος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (ν. 3850/2010) όπως και κάθε άλλη ισχύουσα πρόβλεψη.

Έτσι, εάν ο μισθωτός (επιχείρησης που λειτουργεί) νοσήσει, απέχει από την εργασία του έχοντας το δικαίωμα να λάβει τις αποδοχές του μέχρι ενός μήνα αν έχει συμπληρώσει έτος υπηρεσίας ή μέχρι ενός 15νθημέρου αν έχει συμπληρώσει 10ήμερο στον εργοδότη αλλά όχι και έτος υπηρεσίας.

Από την πλευρά του εργοδότη, αν η επιχείρηση κλείσει κατόπιν διαταγής της Αρχής, ο εργαζόμενος δικαιούται να ζητήσει τον μισθό του όταν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη αλλά δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία. Αντιθέτως δεν δικαιούται αποδοχών αν ο λόγος οφείλεται σε ανωτέρα βία.

Πέραν αυτού, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στον εργοδότη να υποβάλει ο ίδιος τον εργαζόμενο σε εξετάσεις όπως η θερμομέτρηση. Εξέταση γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη εργαζόμενου και μόνο από γιατρό.

Αντίθετα, εάν ο εργαζόμενος απέχει από την εργασία του χωρίς διάγνωση και χωρίς υποψία προσβολής, αυτό συνιστά αδικαιολόγητη απουσία.

Ανωτέρα βία θεωρείται κάθε τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμελείας και συνέσεως.

Ο κορoναϊός και η απειλή διαδόσεως του συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο απαλλάσσει τον εργοδότη που δεν μπορεί να απασχολήσει τους μισθωτούς του, από την καταβολή αποδοχών σ’ αυτούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ν. 3850/10 περί μέτρων υγιεινής και ασφαλείας, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα υγιεινής, όπως υποδεικνύονται από την Πολιτεία, για την περιστολή της απειλής διαδόσεως του κορoναϊού.

Εάν στην επιχείρηση υπάρχει ιατρός Εργασίας (επιχείρηση με 50 μισθωτούς σε όλα τα παραρτήματα, υποκαταστήματα), τότε, στις σχετικές υποδείξεις και συμβουλές αυτού απαιτείται να προσφεύγει τόσο ο εργοδότης, όσο και οι μισθωτοί.

Υποχρέωση να εφαρμόζουν τους κανόνες υγείας και ασφαλείας τόσο για την ασφάλεια και την υγεία τους, όσο και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την εργασία έχουν και οι υπάλληλοι της επιχείρησης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι μισθωτοί πρέπει να πληροφορούν τον εργοδότη αν εμφανίζουν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε κοροναϊό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση - Πότε και ποια σχολεία θα κλείσουν

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή