Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup: Μεγάλη μάχη για τα κορονο-ομόλογα
Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει αν μπορούν να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών που ζητάνε ευρωομόλογο κορονοϊού κι εκείνων που το απορρίπτουν.
Στο πρώτο μπλοκ χωρών της ευρωζώνης πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ιταλία που θέλει φτηνή και μεγάλου ύψους χρηματοδότηση για να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος που της έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, το σοκ για την ιταλική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, είναι γενικευμένο και χωρίς προηγούμενο. Τα περιοριστικά μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε έως τώρα, προκάλεσαν το κλείσιμο 2,2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων.
Πρόκειται για το 49% του συνόλου και για το 65% των εταιριών που εξάγουν. Συνολικά απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζομένους.
Στο δεύτερο μπλοκ χωρών ηγείται, εννοείται, η Γερμανία. Το Βερολίνο απορρίπτει ασυζητητί οποιοδήποτε μέτρο, όπως το ευρωομόλογο κορονοϊού, το οποίο οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση των χρεών. Με πιο απλά λόγια οι «ισχυροί» της ευρωζώνης δεν θέλουν να έχουν την όποια ευθύνη για τα χρέη των «αδύναμων». Το μπλοκ της Γερμανίας θέλει η χρηματοδότηση να γίνει από τον ESM. O ESM μπορεί να δανείσει φτηνά, αλλά υπό όρους, δηλαδή με κάποιου τύπου Μνημόνιο.
Προς έναν συμβιβασμό;
Το ερώτημα είναι αν το Eurogroup μπορέσει να καταλήξει σε συμβιβασμό. Αυτό εξαρτάται:
Από το αν είναι επαρκές για τη Ρώμη το ύψος της χρηματοδότησης. Από τους όρους αυτής της χρηματοδότησης, δηλαδή αν προβλέπει σκληρή λιτότητα.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που αναμεταδίδει το ΑΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ, αλλά να αναφέρουν ότι θα χρειασθούν περισσότερες συζητήσεις όσον αφορά τα σχέδια για κοινή έκδοση χρέους.
Τα μέτρα που, κατά το Reuters πάντα, θα ληφθούν αμέσως, είναι:
Προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας. Χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη. Στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν. Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη
Εντωμεταξύ, τηλεδιάσκεψη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Α. Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στ. Πέτσα, του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, του επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιx. Αργυρού και της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε υπογράψει την επιστολή 9 ηγετών της ΕΕ για έκδοση ευρωομολόγου κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας την θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Στήριξη ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της.»
Το Μαξίμου προσθέτει ότι:
«Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank). Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στην συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη».
Σεντένο: Σχέδιο τριών σημείων
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κάλεσε την Τρίτη τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.
Στη δήλωσή του ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η συντονισμένη απάντηση με τη χρήση πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαΐκής Επιτροπής.
Η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup
«Σήμερα καλώ τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια τολμηρή απάντηση στην επιδημία του covid-19. Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό και φιλόδοξο πακέτο που εκπόνησε ποτέ το Eurogroup. Βασίζεται σε πρωτοφανείς προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί από τις κυβερνήσεις και τις νομισματικές αρχές. Τώρα χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για να βοηθήσουμε στην προστασία των πιο πληγέντων και να διασφαλίσουμε ότι η ενιαία αγορά θα βγει αλώβητη από την κρίση αυτή.
Ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Η Επιτροπή πρότεινε το πρόγραμμα 100 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας της απασχόλησης.
Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρότεινε εγγυήσεις ύψους 200 δις ευρώ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ιδίως των ΜΜΕ.
Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες. Το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πρότεινε προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 240 δις ευρώ για να εξασφαλίσει ότι όλες οι χώρες διαθέτουν επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν.
Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό μας καθώς βυθίζόμαστε σε ύφεση. Αλλά δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ανάκαμψη που θα διαμορφώσει την Ένωση για τα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται μονο για την επιβίωση από τον ιό. Πρόκειται για την ανόρθωση των οικονομιών μας για να σταθούμε στα πόδια μας.
Σήμερα θα καλέσω επίσης τους υπουργούς να δεσμευθούν ξεκάθαρα σε ένα συντονισμένο και αξιόλογο σχέδιο ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ώρα για πολιτική τύπου «business as usual». Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τους προστατεύει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φρίκη στην Αργολίδα: Γέμισε ο δρόμος νεκρά χελιδόνια - Τι συνέβη;