Βεστερβέλε: Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου στην ευρωζώνη

Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια διάσωσης δεν επαρκούν για να χτυπήσει η Ευρώπη την κρίση στη ρίζα της, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και πρότεινε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Βεστερβέλε: Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου στην ευρωζώνη
1'

«Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια και η παροχή ρευστότητας δεν αποτελούν λύση στην κρίση. Αυτό μας επιτρέπει να κερδίζουμε χρόνο για να κτυπήσουμε στην ρίζα της» την κρίση, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός σε ομιλία του, στο ίδρυμα Brookings Institution της Ουάσινγκτον.

Ο κ. Βεστερβέλε υποστήριξε ότι «το μοντέλο της χρηματοδοτούμενης μέσω χρέους οικονομίας έχει φθάσει στα όριά του. Η υπευθυνότητα και η βιωσιμότητα του προϋπολογισμού δεν είναι αφηρημένα νοήματα που απευθύνονται σε ειδικούς, αλλά αποτελούν επιταγές της ίδιας της εποχής μας».

«Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως οι χώρες μας, οι κοινωνίες μας, έχουν ανάγκη από μία αλλαγή μοντέλου, ούτε κάτι περισσότερο ούτε λιγότερο», είπε.

Ως την πιο σημαντική αιτία της κρίσης ανέδειξε την «αύξουσα» διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Απαντώντας στις επικρίσεις του αμερικανικού Τύπου, Βέστερβελε δήλωσε πως η Γερμανία «σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε μόνο λιτότητα».

«Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς δεν θα επιλύσουν τα πάντα. Είναι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάδυση μίας νέας ανάπτυξης. Είναι απαραίτητες επίσης για την μακροπρόθεσμη συνοχή της ευρωζώνης», προσέθεσε και τόνισε ότι θα πρέπει να διορθωθούν «τις ατέλειες στην κατασκευή του ευρώ».

Τέλος, σημείωσε ότι «η Γερμανία παραμένει βαθιά και στέρεα στρατευμένη υπέρ μίας ενιαίας Ευρώπης και δεν θα υπάρξει ένα καλό μέλλον για τη Γερμανία χωρίς ένα καλό μέλλον για την ενιαία Ευρώπη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή