Ταμείο Ανάκαμψης: «Κληρώνει» το ποσό στις 17 Ιουλίου - Πού θα διοχετευτούν τα χρήματα
Στις 17 Ιουλίου ξεκινά στις Βρυξέλλες μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ - Oι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα συναντηθούν ξανά έπειτα από πέντε μήνες προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η συγκρότηση του μηχανισμού που θα διαχειριστεί τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μολονότι το τελικό ποσό θα καθοριστεί σε μια από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής, στις 17 Ιούλιο, τα ποσά που θα φτάσουν στη χώρα μας είναι μεγάλα και για την αξιοποίησή τους απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.
Από την πλευρά τους ο γαλλογερμανικός άξονας και ο ευρωπαϊκός Νότος πιέζουν για άμεση συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο ωστόσο ορισμένοι εκτιμούν πως θα φθάσουμε στον Σεπτέμβρη για συμφωνία.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φρόντισε να το καταστήσει σαφές στην σύνοδο της 19ης Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη τονίζοντας πως:
«Η οικονομία της ΕΕ βιώνει μια δραματική πτώση και οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%» δήλωσε στους συμμετέχοντες.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η αρχική πρόταση για τον τρόπο κατανομής των 750 δις ευρώ αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη την Αθήνα καθώς το συνολικό ποσό που δικαιούται η χώρα μας φτάνει τα 32 δις ευρώ.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως το συνολικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι μεγάλο και φιλόδοξο, ευέλικτο, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε τις τρεις δέσμες προγραμμάτων που θα ενισχυθούν με την πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εντάξει στα προγράμματα αυτά στρατηγικούς πυλώνες της δικής της πολιτικής:
- την «πράσινη» μετάβαση,
- τις υποδομές,
- τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
- την κατάρτιση και την απόκτηση δεξιοτήτων.
Τα υπουργεία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ως «project manager» στην αξιολόγηση θα συνδράμει η Επιτροπή Πισσαρίδη και τον κεντρικό συντονισμό όλων των δράσεων θα τον αναλάβει το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Στόχος είναι να συγκεραστούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Πότε θα πληρωθούν και πόσα οι εργαζόμενοι σε αναστολή