Τι συμβαίνει με το PSI
Οι δύο πλευρές, τα έχουν βρει σε όλα και τώρα απομένουν μόνο μερικά ζητήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως, τα οποία απομένει να διευθετηθούν, προκειμένου ο φάκελος να κλείσει οριστικά και η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή.
Ωστόσο, όπως διαμηνύεται από αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακοινωθεί τίποτα, αν προηγουμένως δεν κλείσει και το πακέτο των μέτρων που θα συνοδεύουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα.
Η τρόικα έχει ευθέως συνδέσει το ένα μέτωπο με την εξέλιξη του άλλου και δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε κατά ένα βήμα απ' αυτή την τακτική. Ο λόγος προφανής: θέλει να αυξήσει την πίεση προς την Ελλάδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν ότι και τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα να ληφθούν, ειδικά στο κομμάτι του μισθολογικού κόστους και των εργασιακών σχέσεων, πολύ δύσκολα θα «περάσουν» στο σύνολο τους.
Γι’ αυτό κι εντείνεται η αγωνία τους και το «κούρεμα» του χρέους και την τελική απόληξη του.
Για την ιστορία, πάντως, και όχι μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές (ελληνική κυβέρνηση και IIF) κάνει λόγο για ένα επιτόκιο της τάξης του 3,7%, μεσοσταθμικό, όπερ σημαίνει ότι θα ξεκινήσει από το 3% και θα καταλήξει στο 4,3%, σε βάθος 30ετίας.
Η ενεργοποίηση των CAC’s θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί αλλιώς η συμμετοχή των ομολογιούχων δεν μπορεί να διασφαλισθεί, όπως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης και η συμμετοχή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Προς το παρόν, αυτό το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό είναι το πώς θα υλοποιηθεί αυτή.